CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: rikuren

Nak Warna Rambut Sebab Saja-saja Pun Boleh, Tapi Ada Syaratnya

  [Copy link]
Post time 13-6-2020 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
terpaling replied at 13-6-2020 10:28 PM
sib baik jumpa aku carik.. link kt sini..

https://twitter.com/fizfaieznor/status/127135019740 ...

Terima kasih terpaling

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2020 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
terpaling replied at 13-6-2020 10:44 PM
aku tak pasti dekat produk tu mmg ada tulis pasal telap air tu ke tak.. sbb aku pun tak pernah bel ...

aku da google. part warnakan rambut kpd warna asal mmg xboleh. cthnya asal warna hitam pastu nak cover uban so warnakn dgn color hitam tu haram, namun dibenarkan kalau nk p berperang. sbb tu da mcm menyamar.

bagi aku colorkan rambut ni mcm nk ubah kejadian tuhan walaupun bersifat sementara dan niat suka2. so aku lebih berat kpd xboleh color sbb ubah ciptaam tuhan melainkan darurat/sbb2 yg terpaksa yg dibenarkan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 11:08 PM | Show all posts

sama2..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 11:12 PM | Show all posts
airmineral replied at 13-6-2020 02:57 PM
aku da google. part warnakan rambut kpd warna asal mmg xboleh. cthnya asal warna hitam pastu nak c ...

tq uols tlg google.. maknanya betul la apa aku baca dulu2 tu.. warnakan kepada warna rambut yg asal tak blh. melainkan atas sbb nak gi perang..
uols, kalau kita warna rambut sbb nak tutup uban, tu kira suka2 tak yek?? atau yg ni tak kira niat suka2?? sbb kalau ikut pemahaman aku, suka2 ni cam cth ko warna rambut suka2 nak fefeeling lawa cam omputih ke..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 06:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada dulu aku terbaca air boleh meresap dlm rambut bila warnakan,, yang tu boleh. Lepastu warna kan dgn warna asal rambut tak boleh. Ramai komen lepas tu kata, maknanye semua pewarna rambut yg tulis halal tu boleh pkai lah kalau mcm tu. Utk pewarna kat market tu aku pun confuse samada boleh ke x. Pakai inai, dia tak berapa merah la plak
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
terpaling replied at 13-6-2020 11:12 PM
tq uols tlg google.. maknanya betul la apa aku baca dulu2 tu.. warnakan kepada warna rambut yg asa ...

warnakan rambut ni boleh rujuk website mufti wilayah. tapi xpasti la warnakan uban sbb suka2 dikira boleh atau x. google pon xjumpa jwpn yg aku nak.haha.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
miss_beku replied at 14-6-2020 06:21 AM
Ada dulu aku terbaca air boleh meresap dlm rambut bila warnakan,, yang tu boleh. Lepastu warna kan d ...

halal pada product tu sbb ingredient product tu xde yg haram.
hukum mewarnakan rambut ni lain kena study. hukum syarak ni subjektif ikut keadaan so hukum penggunaan xde tulis kat product. kalau x, cuba imagine yg sume product kosmetik kena tulis amaran "HARAM sekiranya dipakai secara berlebihan dan bukan utk muhrim" atau "HARAM sekiranya tabarruj berlebihan". hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
bab2 agama ni seeloknya rujuk kepada yg lebih layak. sbb kt forum ni share pendapat je bukan utk putuskan hukum. hihi. wallahualam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2020 08:51 AM | Show all posts
yg penting bahan yg digunakan halal bole bwk solat
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
terpaling replied at 13-6-2020 10:44 PM
aku tak pasti dekat produk tu mmg ada tulis pasal telap air tu ke tak.. sbb aku pun tak pernah bel ...

Mak aq selalu bising suh aq warnakn rambut aq hitam sebab aq ada uban,dia sendiri pon warnakn rambut guna pewarna hitam bila rambut dia dh banyak uban sanggat,rupanya x boleh wat camtu...aq pulak suka guna warna merah purple,waktu teen dulu pernah la rebel warna rambut senyap2 guna pewarna rambut harga rm2 last2 warna rambut aq bawah matahari terus jadi merah purple,zaman tu x pikir halal haram bagai,skrg ni baru ni ada kesedaran...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
airmineral replied at 13-6-2020 10:40 PM
seyes r ada pewarna rambut yg telap air? sbb part ni yg aku paling musykil. mmg tulis kt product y ...

Mengubah ciptaan allah tu yg bermaksud kekal berubah tu yg haram..cth sajat buang tote..tu mengubah kekal terus ciptaan allah..cth nurul zahid tatoo kening..tu pon mengubah kekal terus kejadian allah.tatoo kan? N asah gigi jugak mcm artis selalu buat..Da xboleh blk ke bentuk asal dah..
Tp kalau gigi jongang org duk mengejek je 24jam..jodoh pon jd berat org pon xberkenan tgk gigi jongang kita..diharuskan plk pakai braces..yg nurul zahid tu..aku xtau la kening dia sblm ni camne..tp kene ejek lepas buat tatoo plk..lg la haru..org ubah dr x elok ke elok sb xnk org ejek..dia ubah dr elok ke x elok ke camne tu..hahaha..kalau rambut ni..ko kaler oren kuning jingga pon..paling lama 3bln..pastu keluar blk warna asal rambut..dia x bersifat kekal..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
airmineral replied at 13-6-2020 11:56 PM
warnakan rambut ni boleh rujuk website mufti wilayah. tapi xpasti la warnakan uban sbb suka2 dikir ...

tula aku google2 pun takde jawapan juga.. tp rasanya bergantung pada niat kita juga la apa2 pun kan psal uban ni..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
zuuu replied at 14-6-2020 03:01 AM
Mak aq selalu bising suh aq warnakn rambut aq hitam sebab aq ada uban,dia sendiri pon warnakn ramb ...

kannn klau tak baca masa tu aku pn taktau yg warna rambut ke warna hitam tu takleh.. ingat ka dibolehkan sbb warna ke rambut asal.. tp kalau nak warna merah purple cam ko buat dulu2 ni rasa cam hodoh lak dgn aku..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sitisitu25 replied at 14-6-2020 04:08 AM
Mengubah ciptaan allah tu yg bermaksud kekal berubah tu yg haram..cth sajat buang tote..tu menguba ...

maksud ko dibolehkan la kiranya?? sbb tak kekal kan..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
sitisitu25 replied at 14-6-2020 12:08 PM
Mengubah ciptaan allah tu yg bermaksud kekal berubah tu yg haram..cth sajat buang tote..tu menguba ...

Nz tatoo kening ke? Patut kening dia seragam je selama aku tgk ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Ooo... nak jdi brunette lah. Honey blonde ke. tudung tetap di kepala
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2020 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7: Tak tau ni pulak..Walau bagaimanapun, bagi kaum wanita pula, mewarnakan rambut tidak boleh dilakukan kecuali setelah mendapat keizinan suami. Manakala ...


Lolll motip mak bapak taknak bagi????Takyah beritahu lah yg pasal ibu bapa tu, cakap ajelah yg bujang boleh. Asyik2 mintak izin bukannya menyusahkan pon
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Produk Gumash not bad
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
terpaling: aritu aku tgk kt twitter ada sape tah share psal pewarna rambut yg halal & telap air..


Harga yahudinkheen
Ntah sapa lah nak beli
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 02:51 AM | Show all posts
koser la nak kaler rambut tapi bertudung
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 08:48 AM GMT+8 , Processed in 0.398818 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list