CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2391|Reply: 14

Ayah dah uzur...tp masih ade rase ckit marah / dendam

  [Copy link]
Post time 9-6-2020 10:39 AM | Show all posts |Read mode
Edited by orangpluto at 9-6-2020 10:42 AM

story aku dr zaman bdk2 / remaja

dr kecik aku perasan ayah aku layan aku lain ckit dr abang2 / adik2 aku........selalu yg jd mangsa marah / pukul paling teruk aku la.........kadang2 abang2/adik2 kne marah tp last2 name aku kne kait skli..........nak kate aku nakal aku rase aku la anak die yg paling pendiam skli..........mgkin sbb aku jenis diam aku jd target senang ayah aku..........


zaman remaja aku perasan banyak bnde yg aku buat sume salah..........

aku tw beza psl membetulkan bnde salah / ape yg kite buat sume salah......


aku anak no.3.........abang2 kt atas memang pandai......result exam gempak.......masuk U

smp turn aku parent aku lg2 ayah aku dah bg pressure aku follow jejak langkah abang2 aku...........aku tw aku x sepandai diorg tp ttp try sebaik mgkin........tp last2 result exam aku bese2 je......masuk sekolah bese2......masuk IPT bese2........


stat dr ctu ayah aku selalu bandingkan aku dgn abang2 aku........ingat aku xde rase kecik ati ke selalu kne banding mcm tu ???


disebabkan layanan mse zmn remaja mcm tu la smp aku dewasa dalam famili aku paling x rapat dengan ayah aku.........bleh kate borak2 bnde yg penting je........nk berborak2 mcm member memang x la.........

soo sekarang ayah aku dah uzur........aku still masih lagi try jalankn tugas aku sbg anak sebaik mungkin........tp bile teringat balik layanan aku mase zmn sekolah timbul la balik rase bnci / marah..........walaupon aku tw sangat2 la x patot........


spe yg senasib mcm aku ni phm2 sndri la........

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Layan je, pahala banyak kat situ. Terasa hati tu biasa.
Nanti bila dia dah takda, rindu yg teramat
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku paling terkesan kalau ada anak2 yg sedih dengan perangai aku. ....sampai hati mak bapak yg membezakan anak2

Anak2 aku sentiasa aku layan sama adil. ...

Memang aku tersentuh dan sedih baca ibu bapa yg membezakan anak

Moga tt tabah. ...akak yakin tt anak yg baik yg sentiasa hormat ibu dan ayah....
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Ang buat bodoh saja la TT.. Ang ingat mcm ni..

Kalau ang ikut rasa marah tu.. Ang sama ja mcm ayah ang..ang akan layan anak ang mcm tu gak.. Dan anak ang akan layan ang mcm ang layan ayah ang juga.. Circle tu tak putus.

Jadi utk memutuskan rangkaian tu dari berulang kat ang.. Ang layan dia mcm biasa.. Kalau kata2 boleh buat dia sakit hati.. Ang diam.. Dia marah apa pun.. Ang pekak kan telinga.. Rasa sakit hati sangat.. Ang pi lepak mana2 jap..

Cuma satu ang kena ingat.. Jaga org tua ni sebelah kaki dok neraka dah.

Kalau org lain bullshit kat ang kata tak boleh mendengus ka apa ka.. Ang suruh depa jaga ayah ang seminggu.. Lps tu sembang balik tentang pahala segala bagai dgn ang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 11:35 AM | Show all posts
jgn la berdendam ngan mak ayah....rs nye ayah xde niat nk beza2 kan pn...

or kita sendri yg terasa....nti bila dh xde, baru nyesal...i tell u

abg sulung i ngan ayah mcm renggang skit, sbb abg rebel ms remaja ....tp ms ayah sakit, dia yg byk jaga ayah sbb ms tu dia d rehat kan kerja due to oil & gas sector drop.....

hikmah nye, dia ckp puas hati sbb jaga ayah saat2 akhir usia nya...kalo bkn dia d rehat kan kerja, mebbe dia x berkesempatan jaga ayah & minta maaf ngan ayah....

ms saat akhir nafas, abg i ada d sisi ayah ngan adik lelaki..... so saat2 tu sgt bermakna....

sbb tu i ckp, mengalah & maaf kan ayah....... x rugi pn.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmg ada kes gini. Tapi ank yg kene maki2 ni la yg akn jaga ibu bapa. Yg ibu bapa pon sakit tua mulut masih on. Yang si anak ni diam ja tahannn..tp ada sekali si anak ni luah kan segala2nya. Lepas tu baru reda emosi anak yg disimpan puluh2 tahun.
Anak2 yg mcm gini biasanya dia akan berhenti sayangi diri dan berterusan kejar kasih sayang ibu bapa wpon dilayan mcm sampah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
i rasa mana-mana ibu bapa pun akan ada sikap lebihkan satu-satu anak walaupun dorang kata semua sama rata..
itukan memang sifat manusia..
kita pun ada juga sikap begitu cumanya kita tak nampak la sikap kita sendiri..
pada i, selagi ibu bapa awak bagi secukupnya pada awak, bersyukur la dengan apa yang awak dapat..
lain la kalau adik beradik lain semua mak ayah tanggung tapi awak kena survive sendiri..
sebab ada je anak yang tak bernasib baik disisih mak ayah sampai tahap macam tu..
so belajar la memaafkan dan sayangi lah ibu bapa awak selagi mereka masih ada..
nanti awak dah jadi parent, then awak akan tau lah perasaan tu macam mana..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 12:37 PM | Show all posts
Semoga TT tabah, yang penting layan bapa TT seperti biasa kerana itu sudah menjadi tanggungjawab kita, saya doakan yang terbaik buat TT
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 01:21 PM | Show all posts
kalau ko maafkan dan lupakan kesilapan ayah ko tu inshaAllah hati ko sendiri yg akan tenang. percayala. cubala buang jauh2 perasaan marah tu. ayah ko pun berapa taun lgla dia adakan.. moga ada memori baik2 sebelum dia tinggalkan dunia ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 02:43 PM | Show all posts
tolakkan perasaan marah tu. just pikirkan tanggungjawap sebagai anak takut nanti bila ayah dah takde menyesal
jadikan pengajaran supaya tak buat pada anak nanti i.e bezakan anak2x...beri tekanan pada anak2x.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:47 PM | Show all posts
semoga adik dpt membebaskn rasa sakit tu.

bila ayah dah takde , rasa sakit yg dtg akibat kehilangan akan lagi sakit dari rasa sakit yg ada sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 04:11 PM | Show all posts
Kalau u rasa u dah jalankan tanggungjawab sebaik mungkin, apa masalahnya? setakat borak benda2 penting tu okla..bukannya tak bertegur sapa..u tetap ambik tau kan sakit pening ayah u kan? bukannya u buat bodoh terus..kalau u teringat benda2 yg dah jadi and u marah, senyap jela takyah bercakap..dari u menengking orang tua tu kan..

I think whatever it is, u kena belajar maaafkan diri u dulu..tell yourself you are fine just the way u are..nothing wrong..yes u tak sepandai abang2 pun, so what? this is your life..you yg harunginya..self love ya dik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 06:39 PM | Show all posts
Selalunya anak yg disisih yg dilayan dgn kurang wajar yang selalu dibelakangkan inilah yg akan menjadi anak untuk mak bapa berpaut bila dah tua atau uzur. Yg lain busy, kena terbang sana sini mana ada masa nak jaga mak bapa. Kakak-kakak yg dah kaya raya dah bertudung litup pulak cakap... Itu tanggungjawab anak lelaki kami kena dengar cakap suami. Suami tak izinkan so anak-anak lelakilah kena nertanggungjawab..

Terimalah ini sebagai amal jariah TT untuk ibu bapa. Kita mungkin kurang harta tapi kita diberi rezeki murah untuk peluang menjaga mereka sebelum pergi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Nurul8001 at 10-6-2020 02:16 PM

Sebagai mak pada 2 anak, saya seboleh mungkin nak samaratakan layanan pada depa. Tapi, sebagai manusia, normal la kalo kita layan anak yg pandai amik hati kita dgn lebih sikit.

Kalo sorang anak tak sembang2 sangat, tapi, yg sorang lagi bermanja, siap pakej urut2 tangan kita yg lenguh lepas masak, mana2 mak akan jatuh hati pada anak yg suka urut2 kita tuh. Lainlah kalo mak perangai nauzubillah mcm drama korban kasih tu.

Dulu masa kecik, saya selalu rasa mcm mak lebihkan adik saya. Bila dah bangka ni, saya perasan, saya yg tak pandai sangat amik hati mak. Semua benda nak kecik hati. Adik saya pulak, dia redah je dan pandai amik hati mak saya. Bila dah tua, hubungan saya dengan mak, semakin baik.

Tapi, mak saya tak sama dgn ayah TT. Buatlah benda2 yg TT rasa akan mendatangkan rasa senang hati TT. ELAKKAN benda2 yg akan buat TT menyesal satu masa nanti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya saya paham...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 09:01 PM GMT+8 , Processed in 0.081452 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list