Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1023
View
20
Reply

Bersedekah Cara Berbeza, Sampah Orang Jadi Punca Rezeki Graduan Penganggur

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-6-2020 11:55 PM | Show all posts |Read mode


Kredit foto: Harian Metro



Ramai terjejas dan hilang pekerjaan susulan pandemik Covid-19 sehingga ada yang terpaksa melakukan pelbagai cara semata-mata untuk mencari wang dan bertahan demi kelangsungan hidup selepas kehilangan pekerjaan.

Wan Nur Elisa menawarkan khidmat mengangkat sampah dengan bayaran RM1 selepas kehilangan pekerjaan sebagai pereka tudung khusus buat penduduk di Apartmen Cempaka Sari, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi.




Kredit foto: Ihsan Pembaca Facebook




"Saya baru tawarkan khidmat angkat sampah secara sambilan hasil inspirasi rakan saya yang membuat infak tepung pelita ketika Ramadan baru-baru ini.

"Rakan saya mula jual tepung pelita. Apabila ada pelanggan mahu infak dia akan beri kepada orang miskin, kaya, bukan Islam dan Islam.

"Jadi saya terfikir apa salahnya ambil peluang mencari pahala dan rezeki dalam masa sama.

"Sementara sedang mencari pekerjaan, saya terfikir menggunakan kesempatan ini dengan menawarkan khidmat mengutip sampah dari rumah ke rumah.

"Mungkin bayarannya kelihatan murah dan tidak berbaloi namun saya yakin ia mampu membantu orang ramai," katanya kepada Harian Metro.


Kredit foto: meecks.com



Graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar, Perak itu menawarkan khidmat kepada penghuni di pangsapuri didiaminya itu namun kerjaya ini bersifat sementara sahaja.

"Saya tidak bercadang menjadikan kerja ini sebagai kerjaya tetap. Ia hanya sambilan sementara menunggu peluang pekerjaan," tambahnya lagi yang mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam bidang seni bina.

Gadis ini berkata, meskipun caj RM1 itu dilihat agak murah, namun dia yakin ia mampu membantu orang ramai.


Menurutnya, perkhidmatan berkenaan bukan untuk mencari duit semata-mata, sebaliknya sebagai usaha bersedekah dengan cara berbeza.


Semoga Nur Elisa memperoleh pahala berganda dan dapat pekerjaan baru kelak. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 6-6-2020 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus dik.... Carilah rezeki.. takpe la org nak hina ke apa..
Aku buang sampah pun berseluar pendek dgn tshirt atau singlet..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg penting rezeki halal.. Yg dok mengata.. Bagi jari tengah saja.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Good job dik.. semoga bertambah rezeki..

Sj la nk cerita.. kwn aku dlu kja maid kt kws hartamas sana.. rumah dia kt segambut.. sblm jd maid dia kja opis tp dia ckp jd maid masyuk lg. Ada bisnes kad cmni jgk. Dia bos dia la kuli.. sebulan dlm 4k jgk income dia. Tu dlu.. 15 taun lps. Dia slalu kemas2 rumah omputih area ctu. Kdg omputih ctu mintak dia jd babysitter skali klu p majlis mna2. Syoq dia kata kemas umah omputih ni.. tips byk. Tp sapa kuat n rajin bole la buat kja cmni. Kwn aku ni ada kelulusan jgk. Bkn la cikai2.. msa kja cuci rumah tu dia dh kawin n ada anak dh..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:13 AM | Show all posts
another  woman trash is another woman's treasure
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:14 AM | Show all posts
Kalau tak silap thread dah ada semalam
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Good girl. Keep it up ya! Semoga jadik teladan pada yg memilih pekerjaan di luar sana. Ada je boleh jadi keja, tak semestinya keje gomen apply jd cikgu melalak kat forum bila kene rijek pakai fullcaps.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:33 AM | Show all posts
graduan senibina payah juga dapat keje...
my nephew pun x lepas wpun dah ada Master...
lps degree dia keje kejap then stop sbb nak sambung Master...
padahal masa tu ekonomi tgh ok...
now apa experience pun xde...
rasa macam rugi pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes: graduan senibina payah juga dapat keje...my nephew pun x lepas wpun dah ada Master...lps degree dia keje kejap then stop sbb nak sambung Master...pada ...

kalau kat luar negara berebut org cari.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 06:02 PM | Show all posts
benang dag ada. slamat bekerja dikk
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
kat area umah iolss ada sorang cleaner yg rajin round blok2 / rmh smpah utk cari brg2 scrap. Satu hari dua kali dia round, pagi & ptg. Brg2 yg dia jumpa dia jumpa dia kumpul bwh tangga. Tiap ujung minggu dia panggil lori dtg angkut. Pernah jgak tanya dia berapa anggaran blh dpt skali tolak brg. Dia ckap blh la dpt antara rm 100 ke rm 150. Kalau sbln dah rm 400 - rm 600. Modal dia kederat & kerajinan je. Dah jd extra income utk dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
3480 replied at 6-6-2020 11:08 AM
Good job dik.. semoga bertambah rezeki..

Sj la nk cerita.. kwn aku dlu kja maid kt kws hartamas  ...

Kalau rumah ada anjung dia masuk juga ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorry iols x paham. Kat apartment mmg kena buang sampah Kat bawah sendiri2 ke sampai adik ni kena buat service macam ni?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:50 PM | Show all posts
Iol yg dri Brunei ni pun susah cri krja kat negeri sndri, dh lma gradute & "trpksa mnganggur", last2 bukak micro-business utk kumpul duit. Wlaupun x bnyk mna tpi x mnyakitkn dri trus2an mncari krja tpi x dpt.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:50 PM | Show all posts
monreyes replied at 6-6-2020 11:33 AM
graduan senibina payah juga dapat keje...
my nephew pun x lepas wpun dah ada Master...
lps degree  ...

Zmn skrg msti ada "kabel dlm", tu je.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:55 PM | Show all posts
rezeki yang halal atas kerja yang bersungguh2...
ramai akan pandang serong walhal hanya goyang kaki di rumah tunggu bpn

you go girl... harap2 jadi perempuan yang berjaya satu hari nanti aminnn
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 12:41 AM | Show all posts
sfrnna replied at 6-6-2020 09:58 PM
Sorry iols x paham. Kat apartment mmg kena buang sampah Kat bawah sendiri2 ke sampai adik ni kena bu ...

Ada sesetengah apartment yang tak ada rubbish chute. Biasanya apartment medium cost la...
so tuan rumah kena la bawa sampah turun dgn lif or tangga, buang kat rumah sampah yg kat bawah tu...

Pemalas ya amat siapa yang pakai servis adik ni.... turun bawah jalan kaki sikit buang sampah pun tak mampoo...
tapi elok la, kemalasan kau dah jadi rezeki orang lain....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 7-6-2020 12:41 AM
Ada sesetengah apartment yang tak ada rubbish chute. Biasanya apartment medium cost la...
so tuan ...

Ouh patutla. Iols pun igt rumah2 bertingkat ni ada rubbish chute tu. Hmm.. patutla ramai yg duduk pprt buang jah sampah dari atas. Sanggup ye org bayar adik ni. Takpalah, rezeki daripada sifat kemalasan org.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau rajin seme bole jadi. Tahniah dikk..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 03:29 PM | Show all posts
bagusnya...semoga terus berjaya
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list