CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: CARI-MAL

Lathi Challenge, Orang Jawa 'Sentap' Dengan Teguran Wan Dazrin

  [Copy link]
Post time 6-6-2020 08:38 PM | Show all posts
Edited by adamazanjew at 6-6-2020 09:55 PM

PU ki ni memang selalu komen benda benda yang petty / remeh
lebih prefer Ebit Lew daripada sundal sekor ni
takde angin taklde ribut tetibe jer attack budaya orang lain dah kenapa dasar PUki
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-6-2020 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
until now iols x phm pekebenda lathi challenge segala tok nenek ni.. sbb dah kertu kot.. tp lobai tu pun segala benda kau nak bagi sepatah dua kata kan.. hmm
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kangkung1M replied at 6-6-2020 12:55 PM
Scary, weird, and creepy?

Ingat kan okay la hujung2..video mcm ni dengan yg atas tu berpisau bagai tak kena banned ke?? Dulu yg aina abdul ke sapa tu kemain kena kecam
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 08:52 PM | Show all posts
Edited by Kangkung1M at 6-6-2020 09:05 AM
sharlenetexas replied at 6-6-2020 08:28 AM
Cikgu bontot itik tonggek ke ni?

Iya, cikgu viral 'pakai pampers punggung tonggek keris pachak' hahaha.

Ini video Mawar Rashid bermotifkan hantu siam.

  

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 08:52 PM | Show all posts
adamazanjew replied at 6-6-2020 01:38 PM
PU ki ni memang selalu komen benda benda yang petty / remeh
lebih prefer Ebit Lew daripada sundal s ...

mmg tugas PU ,ustaz,ustazah ketua Agama malah kita juga untuk menegur apa yg tak elok tak salah dia menegur benda lagha camni kenapa perlu nak melenting.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 10:51 PM | Show all posts
Edited by Kangkung1M at 6-6-2020 10:32 PM
Beribear replied at 6-6-2020 01:40 AM
Hahahahahaha jahat giler dorg. Ya Allah seronoknya suasana mcm tu. Untung la sapa dpt merasa mcm t ..
Itu la buli manja namanya hahaha.

Kalau nak viral, nak femes, tak perlu buat video yg terlalu extreme. Buat la video yg sesuai utk semua peringkat usia, contoh mcm video bwh ni, terhibur je tengok...


Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 09:31 AM | Show all posts
lathi challenge ni sapa yg start dulu? part mekap2 tu ok la.. part jadi rupa seram tu, errkkk...



Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 11:21 AM | Show all posts
Edited by Kangkung1M at 6-6-2020 11:27 PM
Tinot7 replied at 6-6-2020 09:31 PM
lathi challenge ni sapa yg start dulu? part mekap2 tu ok la.. part jadi rupa seram tu, errkkk...

...

Dalam banyak2 video, i rasa ini yg terbaik mekapnya. Dia berusia 22 tahun, pelajar Filem & TV ASWARA. Kaya la lepas viral ni, mesti berebut pengantin, artis, produksi filem nak ambik dia sebagai MUA.

  





TREND video Lathi Challenge kini banyak memenuhi paparan media sosial di seluruh dunia.


Tidak ketinggalan, ia turut disertai beberapa individu di Malaysia termasuklah pelakon, Mawar Rashid.


Namun, video sama yang dihasilkan seorang pelajar Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (Aswara) turut mencuri perhatian ramai sehingga menerima ratusan ribu tontonan dalam masa singkat.


Menurut Aiman Shahiran Ahmad Fadzil, 22, dia bersengkang mata selama 48 jam demi menyempurnakan video itu yang berdurasi kurang satu minit.


Dalam video itu, dia memaparkan transformasi wajah biasa kepada karakter seorang puteri sebelum berubah menjadi karakter hantu dengan wajah yang cukup menyeramkan.


Mesra disapa Aiman, dia sewaktu dihubungi mStar sempat berkongsi kejadian aneh yang menimpa sewaktu penggambaran video tersebut.


Aiman sudah mempelajari teknik solekan secara serius sejak berusia 14 tahun.


"Saya tak tidur, shoot dan edit selama 48 jam. Part hantu tu saya shoot sekitar pukul 4 pagi.


"Tiba-tiba sahaja black out, lampu terpadam tapi lagu masih bermain. Lagu itu pun macam ada aura tersendiri, saya baca orang kata ada ritual dan sebagainya... saya pun tak tahu.


"Memang rasa seram sekejap, kenapa part hantu je lampu nak terpadam? Sebelum tu OK je. Sebelum tu juga saya dah check semua tiada masalah, tapi tiba-tiba black out," ujarnya.


Menurut penuntut bidang Filem dan Televisyen itu, dia sanggup menyewa kostum tradisional untuk menyempurnakan rakaman tersebut.


Malah, dia juga dibantu ibunya dalam mengenakan kostum tersebut sebelum membuat tiga bahagian rakaman bersendirian.


"Saya dengan mak yang terlibat, mak bantu untuk pakai kostum termasuklah perhiasan di kepala. Selebihnya saya buat sendiri.


Dedah Aiman, ada kisah seram yang berlaku sewaktu penggambaran video itu.


"Sebenarnya saya dapat banyak mesej, ramai minta buat Lathi Challenge tu sebab mereka tahu saya sentiasa buat video mekap, sebab tu saya hasilkan.


"Hasilnya memuaskan, saya puas hati walaupun tak tidur 48 jam," ujarnya.


Bercakap mengenai respon orang ramai, Aiman mengakui bersyukur apabila menerima sokongan yang tidak putus-putus sejak video itu dikongsi.


Antara mekap kesan khas yang dihasilkan Aiman pada wajahnya.


Namun katanya, sudah menjadi ragam media sosial, pasti ada sahaja segelintir individu yang akan bercakap perihal negatif mengenai dirinya.


"Saya kan lelaki, orang pertikai tapi saya tak kisah sebab saya buat video itu sekadar satu karakter.


"Saya tak kisah, biasanya saya tak baca pun. Jika tidak saya padam dan sekat akaun mereka.


Penuntut Aswara ini enggan mengendahkan segelintir komen negatif yang mempertikaikan dirinya di laman sosial.


"Bukannya saya pakai macam tu kat luar. Saya sebenarnya terharu ramai orang hargai seni saya buat. Terkejut dengan sambutan orang ramai," ujarnya yang mula belajar teknik solekan secara serius sejak berusia 14 tahun.


Malah, Aiman sewaktu berusia 18 tahun juga pernah mewakili Malaysia ke Los Angeles dan menyertai pertandingan mekap kesan khas Nyx Face Awards di sana.


Lebih membanggakan, dia berjaya menempatkan dirinya dalam kedudukan tiga teratas dengan sentuhan magis yang dihasilkan di wajah sendiri.

Sumber: https://www.mstar.com.my/lokal/2020/06/05/tak-tidur-48-jam-demi-lathi-challenge-pelajar-aswara-diganggu-pukul-4-pagi---kenapa-part-hantu-je-lampu-nak-terpadam

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2020 11:27 AM | Show all posts
Kangkung1M replied at 7-6-2020 11:21 AM
Dalam banyak2 video, i rasa ini yg terbaik mekapnya. Dia berusia 22 tahun, pelajar Filem & TV ASWA ...

kalau dia buat youtube pun boleh jana pendapatan sampingan...
bape bayaran MUA? mahal ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 11:45 AM | Show all posts
Edited by Kangkung1M at 7-6-2020 12:11 AM
Tinot7 replied at 6-6-2020 11:27 PM
kalau dia buat youtube pun boleh jana pendapatan sampingan...
bape bayaran MUA? mahal ke?

Mahaaal you.

I jumpa satu blog yg senaraikan harga MUA tempatan yg popular. Tapi harga ni utk 10 tahun lepas. Sekarang harganya dah naik berganda-ganda. Contoh mcm Khir Khalid, harga dlm blog ni ditulis RM1.2k, sekarang tahun 2020 harganya dah lebih RM5k.



Tuesday, October 6, 2009Makeup Rate

Dearest brides-to-be,

I know this is the mots crucial for us through out our preparations.  This is certainly include the most in our wedding budget.  And so, dengan sedaya upaya memory capacity inside my brain yang I ada, listed down are the makeup rates from well known makeup artists..

update:
Khir Khalid
RM 1,200 (per session)
-credit to jacky hussein

Chomel
tel: +6012-250 5660
RM 800 (solemnization/reception) + hairdo
-credit to jacky hussein

Nurul Shukor
tel:+6012-286 2286
RM 1,000 - RM 1,500 (per makeup)

Sue Cantik

tel: +6019-2742947
RM 900 per session

Nasha Naslimy Aziz

tel: +6019-351 6344
RM 900 (solemnization/reception)

Amy Janz
tel: +6012 2763600
RM 800 (solemnization/reception)

Tiar Zainal
tel: +6013- 628 4835
RM 950 (and below)

Fiza Zainuddin
tel: +6012 221 7031
RM 450 (engagement); RM 750 (solemnization/reception)

Saidatulnisa
tel: +6019-312 8246
RM 900 (per session)

Ezral
tel: +6012-692 8084
RM 850 (per session)

Deqsha
tel: +6019-349 5383
RM 800 (per session)

Eleena Lamat
tel: +6013-361 2635
RM 650 (per session)

Aim Azam
tel: +612-275 3114
RM 550 per session

Freda Lestary Putra
tel: +6016-303 8391
RM 450-500 (reception)

Nurin
tel: +6012-269 0828
RM 500 (reception)

Emma Pesona
tel: +6012-201  5881
RM 450 per session

Liza from Saidatulnisa
tel: +6019-209 4564
RM 550 (reception)

Seindah Wajah
RM 600 (solemnization), RM 700 (reception)

Sentuhan Derina
tel: +6017-371 0572RM 350 (solemnization) RM 400 (reception)

Alternatively, for more affordable choice boleh la get freelancer seperti:

Gee Cantik

tel: +6019-645 6564
RM 350 (any occasion)

Munie Ahmad
tel: +6013-385 6588
RM 300 (solemnization), RM 350 (reception)

Zila Ziman
tel: +6012-347 4745
RM 300 (engagement), RM 400 (solemnization), RM 500 (reception)

Lya from L'Touch
tel: +6012-277 7542
RM 350 (solemnization/reception)

Madam Hana
tel: +6013-341 4775
RM 250 (engagement), RM 350 (solemnization/reception)

I'm sorry if any of the infos are incorrect.  Kindly let me know if there is any.  Hope this could help on your preparations.
Sumber: http://sayamaukawen.blogspot.com/2009/10/makeup-rate_06.html

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 12:07 PM | Show all posts
Edited by Tinot7 at 7-6-2020 12:09 PM
Kangkung1M replied at 7-6-2020 11:45 AM
Mahaaal you.

I jumpa satu blog yg senaraikan harga MUA tempatan yg popular. Tapi harga ni utk  ...

https://www.wedresearch.net/bridal-makeup-artist/

iols jumpa link lain..


Amy Ameera | fb.com/amyameeeramakeup | Kajang | 019-635 1535 – Oct 16: The best of the best.  Dec 13: makeup dia cantik
Awin Seindah Wajah | 013-770 2739 | seindahwajah.com | seindahwajah@yahoo.com.my – RM700 per session, RM1300 for 2 sessions, RM1900 for 3 sessions. May 15: Serius cantik hasil solekan kak Awin. Terpegun jugalah tengok muka sendiri kat cermin masa tu.

Asma Kadir Makeup Artist | FB Page | Damansara, KL | 017-967 9766 – 2 sessions from RM1200

Ayang Kamell | fb.com/Ayangkamell – Celebrity MUA. Feb 13: 1 session: RM900, Feb 11: Friendly, easy to work with, openly discussed about what I wanted, love the eyeshadow, truly satisfied.

D Sadar Bridal | kamucun.blogspot.com | Shah Alam | 011-2806 8590 – 1 session fr RM350

Emma Pesona Studio | fb.com/Emma.Pesona.Studio | Prima Sri Gombak | 012-201 5881

Fazs Faozi | instagram.com/fazs.faozi | 013 221 2077 – Mar 17: RM600 per session

Glamoresque by Etty Garib | fb.com/glamoresque | 016-776 7274

Imaan Elulue – Iman Hatta Make up service | instagram.com/elulue | 019-600 8598 –  Aug 17: Tunang RM250. Nikah RM300. Sanding RM400. charge Imaan ni berbaloi. Barang-barang mekap 1st grade. mekap sweet and natural.

The Magical Touch of Ian Sham | fb.com/MagicalTouchOfIANSHAM | Ampang Jaya | 017-203 0635 – Nov 12: the best makeup artist

Nurin Wedding Kuala Lumpur | FB Page – 1 session from RM650. Package catering, makeup, pelamin, PA System, photographer

Riaz Mazmiera | riasmazmiera.blogspot.com | Shah Alam | 012- 370 6365 – Oct 16: sy suka suka suka suka to the maxxx dgn make up dan baju persandingan sy. Feb 13: fr Rm650 per session

Saidatul Nisa | FB Page | Shah Alam | 019-612 8246 – Sep 11: RM1250 per session


Eleena Lamat | eleena.biz


Munie Ahmad | themakeups.com – Sep 11:  per session for Nikah: RM350. Reception: RM450

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 12:18 PM | Show all posts

suka pulak #barbiechallenge MUA ni

https://www.facebook.com/makeupbyasmawati/






Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 12:23 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 7-6-2020 12:07 AM
https://www.wedresearch.net/bridal-makeup-artist/

iols jumpa link lain..

Wah, senarai ni lagi lengkap, satu Malayzier. Kesimpulannya kerjaya sebagai MUA ni masyuk incomenya.  

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 12:41 PM | Show all posts
Kangkung1M replied at 7-6-2020 12:23 PM
Wah, senarai ni lagi lengkap, satu Malayzier. Kesimpulannya kerjaya sebagai MUA ni masyuk incomeny ...

tgk barang yg depa pakai la.. kalau pakai brg mahal, nak maintain pun mahal.
pastu, bkn setiap hari dpt job. kenduri kawen bkn setiap hari. ada pasang, ada surut.

tu yg kena bubuh youtube mcm michelle phan.

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
arffa replied at 6-6-2020 04:47 PM
Kenapa aku je yg suka tengok lagi challenge ni

Sama maybe sbb iols org seni, geng otak kanan hihi

Cth video lathichallenge ni iols kagum dgn kreatif dorang edit dan mekap tu.
Pasti ianya keje yg lama dan berjam2.
Kita tgk video seminit je durasi dia tp percaya dorang nk buat tu lama.
Cth video mawar rashid tu iols leh lak enjoy tgk kagum cemana abang dia edit2 time nk transform jd antu tu.
Masing2 ada bakat dah boleh wat kije suntingan filem bagai dah.
Seni bagi iols takde limitasi dan had tapi itulaah kalau kat malaysia ni mmg kena berkarya dengan limitasi suka atau tidak.
Contoh iols sendiri tak wat job amik gambar org dan  cuma layan still life photography mcm food bagai sbb malas nk hadap isu2 ni.
Sat gi amik gambar ppuan tak bertudung kena kecam bagai so tak payah amik gambar manusia terus la senang.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
yellowsky replied at 6-6-2020 08:52 PM
mmg tugas PU ,ustaz,ustazah ketua Agama malah kita juga untuk menegur apa yg tak elok tak salah di ...

Ujong2 mintak maaf. Len kali sebelum menegur semal dlu. Bukan ikut kata hati perasan bagus
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2020 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 7-6-2020 04:46 PM
Sama maybe sbb iols org seni, geng otak kanan hihi

Cth video lathichallenge ni iols kagum dgn k ...

Yes aku suka sebab art yg diorang buat through make up. Maybe sebab aku suka make up. Setakat ni Malaysian punya tak pelik2 sangat kot so just enjoy je la.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
arffa replied at 7-6-2020 09:36 PM
Yes aku suka sebab art yg diorang buat through make up. Maybe sebab aku suka make up. Setakat ni M ...

Iols tak pandai mekap dan takde pun brg2 mekap ni tp kalau video mekap ke apa lalu lalang kat socmed kdg2 tgk gak. Rasa cam seronok tgk org lukis2.
Sama mcm kita tgk video masak, buat kraf dan sebagainya rasa cam enjoy tgk.
Yg teruk2 ngarut mmg taklah tgk, skip ja tp jarang lalulalang video gitu.
Selalunya yg lawak2 laa.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 7-6-2020 12:18 PM
suka pulak #barbiechallenge MUA ni

https://www.facebook.com/makeupbyasmawati/

I bukan kaki mekap tp suka tgk watiey ni buat demo mekap.mmg talented sgt
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 10:35 PM | Show all posts
cruz2 replied at 7-6-2020 10:31 PM
I bukan kaki mekap tp suka tgk watiey ni buat demo mekap.mmg talented sgt

iols pun suka tgk, tapi ni kali pertama tgk wati. kalau takde LathiChallenge, takde la jumpa minah ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 07:08 PM GMT+8 , Processed in 0.084153 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list