CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 18852|Reply: 103

Lathi Challenge, Orang Jawa 'Sentap' Dengan Teguran Wan Dazrin

  [Copy link]
Post time 5-6-2020 11:08 PM | Show all posts |Read mode
Cabaran baru Lathi Challenge pula menjadi kegilaan ramai termasuk gologan artis. Bagaimanapun, tarian itu dikatakan sebenarnya mengandungi elemen syirik.




Kredit foto: IG Mawar Rashid




Melihat semakin ramai menyahut cabaran ini, pendakwah bebas Wan Dazrin Wan Din menggesa orang ramai menghentikannya segera kerana beliau akui bahawa terdetik perasaan takut ketika dipertontonkan video cabaran berkenaan dan khuatir ia mampu mengancam jati diri seorang Muslim.








Malah jelasnya, apa sahaja bentuk hiburan yang melalaikan hukumnya adalah makruh.







Tegurannya itu bagaimanapun mencetuskan pelbagai reaksi di kalangan warga maya, terutama orang Jawa yang 'terasa hati' dengan Wan Dazrin.








Kredit foto: Twitter




Terpulang kepada penerimaan masing-masing, buang yang keruh ambil yang jernih. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya jd pengikut lobai, main chess harom, main pubg ada elemen2 jarum halus, habis tu ? Berzikir jelah anak2
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Si daie ni tak mencapub tak sah
Tak tak berkenan tak payah tengok
Simple
Semua benda nak komen
Banyak lagi isu penting kot
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 12:10 AM | Show all posts
kesian belum apa2 dah terkena cash...
apa yang syiriknya dengan challenge tu,
ada ke yang lepas buat challenge tu pergi sembah berhala atau sembah hantu?

tu mekap ala2 goth je pun... cuma iols menyampah dekat yang buat challenge tu over benau..
marah la orang jawa... budaya dan tradisi je pun
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
kuang hajoo gamba tu. terkejut aku. dah la buka tengah2 malam ni. tak jadi nak stay up
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg ostad ni satu hal... Yg bodoh ikut je challenge pun satu hal.... Yg urban pun satu hal
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Lathi challenge ni konsep jampi serapah & posession
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 6-6-2020 12:10 AM
kesian belum apa2 dah terkena cash...
apa yang syiriknya dengan challenge tu,
ada ke yang lepas bu ...


tak juga whole concept tentang possesion tuh. Pakai mekap jadi alter ego. muka bertulis jampi tu

Takde la hakak hobsesss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-6-2020 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Halahhhh aiiii, lagu Lathi tu dah sedap pada telinga iolls...tinggal yang hauk bila nak promote lagu tu pi buat challenge based on video storyboard lagu tu...

Lenkali nak buat statement tu fikir balik asal usul benda2 trending ni. Tak memasal kena hencapan pasal buta budaya org
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 01:03 AM | Show all posts
KIM.K replied at 6-6-2020 12:23 AM
tak juga whole concept tentang possesion tuh. Pakai mekap jadi alter ego. muka bertulis jampi tu ...

yang muka bertulis tu tak kisah lah pun bukannya boleh summon ala2 portal dr strange gittuw
still iols menyampah dekat yang gigih mekap buat2 challenge tu... over sangat nokkk

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 01:50 AM | Show all posts
Lathi ni iol bca kat comment section YT, warga Leluhur bgithu yg kisah Lathi ni psl dia sorg prmpuan biasa je & dia jtuh hti kat sorg llaki ni & bila llaki ni curang kat dia, this Lathi girl decided to use black magic utk hancurkn llaki tu. Tu je crita dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 01:52 AM | Show all posts
rayriff replied at 6-6-2020 12:15 AM
kuang hajoo gamba tu. terkejut aku. dah la buka tengah2 malam ni. tak jadi nak stay up

Ahahahaha, same goes to me lh brotha/sisthur.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 01:57 AM | Show all posts
nazzse replied at 6-6-2020 12:01 AM
Si daie ni tak mencapub tak sah
Tak tak berkenan tak payah tengok
Simple

Klau psl lain, kmain dorg ni cpat sound2, klau Da'i or PU main pompuan, kmain sorg2 mndiamkn diri buat2 x thu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 02:02 AM | Show all posts
Edited by gideoncross at 6-6-2020 02:06 AM
Orix replied at 5-6-2020 11:11 PM
Sedihnya jd pengikut lobai, main chess harom, main pubg ada elemen2 jarum halus, habis tu ? Berzikir ...

Seingt iol, Pokemon Go pun ktanya Yehudi dulu tu lol, knonnya konspirasi utk mlalaikn org2 Islam, klakar. Iol main PoGo ni ok je, siap boleh smbil jogging lgi, rsa lgi segar dri sblumnya. Happy plus fresh gitu, xde pun smpai trpesong akidah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 02:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia main Twitter tu Bukan hiburan pulak ke??
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Xphm la isu lathi ni kate kemujaan kjp kate x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-6-2020 05:52 AM From the mobile phone | Show all posts
fefeeling replied at 6-6-2020 02:16 AM
Dia main Twitter tu Bukan hiburan pulak ke??

Lobai main twitter xpe, dakwah katanyehh
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha.. lobai kena kecam.. memandai2 bg statemnt x kaji dlu. Pdpt aku la.. lagu tu dr Indo.
Tarian tu pn dr sana.. kuda kepang.. lagu blh pgi international.. so dorg bwkkn skali adat budaya .. pakaian dlm VC tu.. jd 3 in 1.. pastu lobai ni xtau maksud peribahasa tu.. main tembak jer ckp syirik.. lol.. 1 hal lg music tu pn klu dgr jer dh tau music jawa.. normal music dr sana.. kt mna syirik nya lobai ? Eh.. lobai main tiktok gak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 09:34 AM | Show all posts
Edited by Kangkung1M at 5-6-2020 09:37 PM
dudaberhias replied at 5-6-2020 12:10 PM
kesian belum apa2 dah terkena cash...
apa yang syiriknya dengan challenge tu,
ada ke yang lepas bu ...

Apolah Wan Dazrin ni, kan...semua benda nak kecam.



  


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts


Bahasa Jawa tu, kalo ikut seni kata bukanlah pemujaan.
Lagu ni menarik, tapi, saya tak minat. Sebab gelap2 gitttew, mcm lagu Alan Walker
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 10:50 AM GMT+8 , Processed in 0.104372 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list