CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Cari-Saiful

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

  [Copy link]
Post time 6-6-2020 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Annaquinn009 replied at 6-6-2020 12:11 AM
harap bapak dia ajar betul2 si ivanna ni cakap arab...susah tu bahasa arab...tp ajarlah bahasa arab  ...

Jarang nak jumpa orang ajar anak bahasa baku/rasmi.  Biasanya bahasa pasar, sebabnya 1)mak/ayah dah biasa dengan bhsa pasar 2)supaya memudahkan komunikasi dengan ahli keluarga lain. ...

Kita bahasa melayu pun banyak slang juga,  samada akan ajar anak guna bahasa slang ibunda kita,  atau bahasa pasar (kl slang).
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-6-2020 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Duduk Malaysia, tapi bahasa Arab, mandarin, english lg penting kesian bahasa melayu dianak tirikan org melayu sendiri.pastu marah org cina sini tak pandai melayu. Siapa nak martabatkan bahasa melayu kalau bukan melayu sendiri.  Ayat duduk malaysia nnt pandai la ckp melayu, tu tak boleh pakai.tgk la brp byk org melayu besar panjang duduk malaysia tak pandai ckp melayu.bila nak practise melayu kalau dgn family ckp english/arab,kwn2 ckp cina.nak practise dgn saudara yg jumpa sebulan sekali ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
jatiarjuna: elehh..ye sgt la tu..habis return of superman naeun ank pemain bola korea tu multilingual ape..dgn pak n family pak dia ckp korea,ngan mak ckp jerman  ...


I pernah tgok YT perempuan Indonesia kahwin dengan lelaki Korea anak2 kecik boleh ckp 2 bahasa kat rumah. Peghak jap i sebab kalau kat sini selalu disogok kena satu bahasa dulu, which orang urban akan pilih bahasa inggeris..”dont dont dont..no no no” kat dlm tesco (kejadian sebenar)
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 09:48 PM | Show all posts
Edited by makbudakcomel at 6-6-2020 09:57 PM

rugi tak ajar anak bahasa melayu dengan betul (bukan dialek negeri ye) since baby lagi2 kalau both mak pak melayu.. sebab i rase bahasa melayu paling susah once anak dah pandai bahasa melayu InsyaAllah bahasa lain senang je.. kiteorg mmg full bahasa melayu.. bila hantar anak tadika kejap je dah boleh cakap mandarin n english, bila makin besar ni belajar korea n arab pulak.. pernah mase anak kecil pegi holiday kt bali jumpa ngn mat salleh anak i speaking tp mase tu tak pandai sgt la speaking sebab dia lagi fasih mandarin, bila budak mat salleh tu bantai speaking laju sgt anak i bantai cakap mandarin.. lepas tu dgn kiteorg anak ckp melayu.. kagum mat salleh tu mcm mane budak 3 tahun pandai banyak bahasa siap tanya kiteorang lagi anak international school kat mane?

masalah budak kalau pandai english dulu dari melayu, bila sekolah aliran melayu/mandarin dia tak boleh nak belajar, english je score lain jd teruk.. dari pengalaman i sendiri sebab i tutor.. bayangkan lah kalau matematik JUMLAHKAN pun tak tahu ape maksudnya..

kawan i pun pernah ngadu dengan i sebab anak dia tak tahu cakap melayu lansung so dia risau bila anak dia nak sekolah. itu memang i salahkan dia la sebab dia yg obses sgt dgn english konon bahasa inggeris tu melambangkan martabat yang tinggi tapi dia lupa mak ayah dia cuma penjual goreng pisang tepi jalan je, kesian mcm mane la atuk nenek nk communicate dgn cucu2.. tapi lepas ngadu ngn i pun kawan ni jenis ketegaq jugak beranak lain sama jugak la speaking manjang ngn anak2 sebabnya konon lakinya beranak kat oversea so tak pandai ckp melayu walaupun melayu.. pernah dia post status panjang2 kt fb marah kt org yg gelakkan anak2 dia tak pandai ckp melayu, tp i tak rase pun ade org gelakkan anak2 dia cuma dia je yg sentap dia ade alasan kukuh kononnya kenapa ajar anak dia bahasa inggeris walhal semua orang tahu dia yg obses sgt dengan english hantar anak pun tempat sekolah org2 kaya tapi sekolah kerajaan jugak.. dan yg lagi kelakar bila dia cakap melayu dengan orang lain anak2 dia mcm pelik tanya dia sendiri kenapa mommy speak in malay hahaaa.. eh panjang plak membebel kesimpulannya gunalah bahasa kebangsaan kita
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 10:20 PM | Show all posts
Amigurumi replied at 6-6-2020 09:09 PM
I pernah tgok YT perempuan Indonesia kahwin dengan lelaki Korea anak2 kecik boleh ckp 2 bahasa k ...

i pun layan channel tu memang menarik... hahaa bab acah2 urban tu memang dont dont no no je la yg tahu..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 10:29 PM | Show all posts
KBW2 replied at 6-6-2020 02:59 PM
Masalahnya bukan seseorang budak itu tak tahu satu-satu bahasa, masalahnya orang dewasa beri alasan  ...

ye i pun rasa ok je dari kecik ajar byk bahasa tp utamakan jugak la bahasa melayu kalau dah nama malaysian tu.. setahu i byk yg jd speech delay ni sebab mak pak jarang communicate dengan anak lepas tu bila cakap ngn anak konon speaking padehal diri sendiri pun tak pandai speaking.. ni golongan yg acah2 urban la ni... lepas tu laki bini cakap melayu tp dialek negeri mane anak tu tak confius..

takde masalah pun nak cakap english ke melayu ke zimbabwe ke tp english tu biar la proper english, melayu tu biarlah bahasa melayu yg betul dan bukannya dialek negeri
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
makbudakcomel replied at 6-6-2020 10:29 PM
ye i pun rasa ok je dari kecik ajar byk bahasa tp utamakan jugak la bahasa melayu kalau dah nama m ...

Tak baik u judge parents yg ajar anak ckp BI mcm tu. Ajar anak ckp BI pun kena cop acah urban ke.
I takde anak pun tak kawin pun lagi tp i rasa takde masalah pun nk ajar anak ckp BI, lagi2 parents yg bukan english speaker pun. I tengok kawan2 i ckp simple english tak terfikir pun diorang acah urban.
Sbb kecik2 parents dia xcakap BI la bila dah besar tak pandai, so dia lesson learnt dan ajar anak dr kecik.

Bm tu tak susah pun belajar.
Kwn i dok uk 7 tahun, memang ckp english dgn anak, balik Malaysia cepat je anak dia belajar, sampai anak dok ckp melayu kt rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
babynina30 replied at 6-6-2020 09:06 AM
Piyah oren ko pgil kak
I pon baru pasan, nape gmbr n vid piyah sume mmg mcm oren eh kaler? ...

omak piah oren in denial dgn skin color anak sendiri
tu yg filter memanjang
dlm umah pun pakai stokin kalo buat bideo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-6-2020 11:20 PM | Show all posts
tk pe ....

apa la sgt bahasa tu...yg penting bab agama tu...klu bahasa..tk de asas pun lama2 bercampur blh la..
tp agama ni..kena asas kt rmh tu yg kena kuat..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
refleCtion replied at 6-6-2020 01:09 PM
Setuju uols
Azura aziz pun kawin arab mesir
Aman2 je anak cakap melayu/arab padahal 12 tahun dok ...

Kek mano nk tgk azura aziz ni u? Apak eh dlu i knl
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2020 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by makbudakcomel at 6-6-2020 11:52 PM
Lula2 replied at 6-6-2020 10:45 PM
Tak baik u judge parents yg ajar anak ckp BI mcm tu. Ajar anak ckp BI pun kena cop acah urban ke.
...


maaf la kalau u fikir mcm tu..  tp ape yg i maksudkan dan i rase org lain pun perasan jugak yang jenis acah2 ni.. kita boleh tengok bezanya kalau betul nak ajar anak english dengan yg acah2 depan org je konon nk speaking tapi bahasa ibunda sendiri pun kelaut lagi.. lagi sedih bila budak tu jawap dalam bahasa german iaitu satu bahasa pun sebenarnya dia tak pandai cakap lagi.. faktor ni la yang buat budak confius dan boleh jd speech delay itu sebenarnya my concern.. lepas tu claim anak confius tp sebenarnya salah parents sendiri yg nafikan hak anak untuk belajar bahasa kebangsaan dengan betul..
I cakap pun ikut pengalaman i sendiri.. anak i guna bahasa melayu bila dia belajar inggeris dia persoalkan kenapa bahasa melayu susah.. contoh perpustakaan kenapa panjang nak sebut..english sebut je library haa kan senang katenye.. itu anak i yg mmg full bahasa melayu pun rase susah cuba bayangkan budak yang tak tahu bahasa melayu lansung tp sekolah rendah aliran melayu.. kesian tau tak. Byk je student i yg sekolah rendah english A yg bm, science, math hampir gagal.. i sedih sgt

Baguslah anak kawan u duduk UK pandai cakap melayu macam i cakap lah yg acah2 ni yg duduk Malaysia je yg pure melayu tp malu nk belajar bahasa melayu
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 12:05 AM | Show all posts
ruginya. patutnya dia galakkan paham semua bahasa yg perlu. Ibu org melayu tapi anak tak tau cakap melayu. Org Melayu itu bahasanya. Bahasa Melayu.
Aku ada juga jumpa anak2 sedara mara yg tak pandai cakap melayu sbb emaknya/bapa kawin bukan org melayu. Ada juga mak  bapa dua2 melayu tapi anak x pandai cakap melayu, tak paham cakap melayu.  Tak tahu kenapa. Munkin depa ingat, atau  tahu bahasa malayu tak guna. Or munkin sbb cita2 nak migrate ke Australia atau Canada and buat O level kat UK. So budak ni pandai cakap Inggeris dan French. Good luck to the parents. But few month ni, sbb CV-19. Business down. Degar cerita kena witthdraw dr International School. Next kena daftar sek swasta biasa. Sijil SPM juga. Good Luck to  the boy too.
Ikut sukalah anak dia.
Aku yg melayu ni pun cakap x betul, tulis lagi la kelaut. Cakap org konon. SPM pun takat kepujian saja.
Selamat  Hari  raya Maaf Zahir Batin
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 12:31 AM | Show all posts
makbudakcomel replied at 6-6-2020 10:37 AM
maaf la kalau u fikir mcm tu..  tp ape yg i maksudkan dan i rase org lain pun perasan jugak yang ...

Perpustakaan panjang atau library pendek no problem.

Even my daughter tanya kenapa cousin dia panggil ibu, jika bahasa ibunda dia, french ibu sound hibou, burung hantu. Just terangkan then voilà ok.

Masa kecil ni lah patut asuh sebanyak bahasa mungkin, sebab penerimaan tidak sama seperti dewasa belajar bahasa baru.

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
babynina30 replied at 6-6-2020 11:23 PM
Kek mano nk tgk azura aziz ni u? Apak eh dlu i knl

Ada je ig dia azuraaziz...g la check..aktif jugak she dan laki she update ig. Ig laki she chebali
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 7-6-2020 12:31 AM
Perpustakaan panjang atau library pendek no problem.

Even my daughter tanya kenapa cousin dia  ...

hehee anak i memang selalu akan tanya kenapa dan kenapa dan bila i terangkan dia faham dan boleh terima.. ye setuju dengan pendedahan pelbagai bahasa dari kecik sebab lidah diorg masih lembut untuk dibentuk

cuma i ralat penggunaan bahasa inggeris yang berlebihan seolah2 melambangkan status sosial sampai bahasa melayu dipinggirkan.. yang jd mangsanya anak2 la lagi2 bila dah start sekolah rendah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:56 AM | Show all posts
betul la dia tak nak anak dia confuse... sebab dia pun cakap english dengan hubby heshe...

apa2 pun muka hanak jawa jugak nanti tapi jawa mix... dah tentu la kena cakap melayu jowo theemor
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2020 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa bukan totally mandarin kat sekolah
Dia boleh cakap melayu dgn anak
Tapi dah pilihan dia
Lantaklah.cakap BM kan tak urban
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 02:35 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 5-6-2020 08:38 PM
Menyeramkn la rupa laki dia......ni yg pelarian tu ke

Aku lebih nak ambik tahu apa visa laki dia sepanjang menetap di Malaysia
Kalau dengan visa pelajar boleh ke bekerja?
Malaysia ada visa khas utk bekerja ke atau spouse visa?kalau kat UK spouse visa pun susah nak apply.
One more thing anak dia consider Malaysian ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
My son spoke in english when he was 2 or 3 years old. Just a second thought when my ipar nasihatkan konon nanti anak konpius and so on..terus konon stay la cakap melayu. Sampai ke sudah skg anak sy ni tak reti2 nak cakap english dah. Kesian betol..nyesal pun xguna. Patut cakap je english dulu..biar campor melayu pun xkisah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
makbudakcomel replied at 6-6-2020 10:20 PM
i pun layan channel tu memang menarik... hahaa bab acah2 urban tu memang dont dont no no je la yg  ...

Betul sis, i suka sebab dia macam tak campur bahasa. Bila cakap dgn bapak dia sepenuhnya ckp korea pastu dgn mak indonesia. Ahahah..yg acah urban i cakap tu bila dia campur perkataan dalam satu ayat pendek. I yang dewasa dengar pun pening
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 10:44 AM GMT+8 , Processed in 0.100766 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list