CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Saiful

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

  [Copy link]
Post time 9-6-2020 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
aqissa replied at 5-6-2020 09:38 PM
Make sure hantar anak int sc nant ya... masuk sekolah kbangsaan... meroyan ko nanti...

Takdenya dia nak hantar anak masuk sek gomen sis haha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 9-6-2020 03:21 PM
Klu cmtu ank u xde masalah teruskan.. kwn2 I share pngalaman train patients diorang je

Maybe sbb ada problem tu yg sampai kena pergi therapist, thats why kwn u ckp mcm tu. I pun belum tahu anak i ada problem ke tak sbb belum boleh cakap lg tp so far apa2 arahan dia faham in both bm bi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 9-6-2020 03:22 PM
Oh sis speech therapist jgk ye.. boleh share x langkah awal utk elak confuse dlm bahasa yg byk.. u ...

I’m not, tp i bertanya speech therapist, nurse masa checkup and banyakkan pembacaan jugak. Tips dia u ajar sebanyak mungkin vocab yg boleh.

Ni i dpt dari buku i baca lah ya.. u ajar baby u let say before umur setahun u ajar 2500 words. Baby akan tangkap dlm 10% words. U jangan expect dia hafal semua 2500 tu tp dia tahu dan pernah diexpose dgn words tu. Ok let say u ajar dia 200 words tapi u expect dia hafal 100%. Tu mcm stress kan dia so better u ajar banyak dan dpt 10% dari apa yg u ajar.

Dari baby lahir dah start bacakan buku everyday. Anak i dari lahir i dah bacakan buku. Ni utk pupuk dia suka buku jugak. Anak i sekarang bangun2 bukak buku, nak tidur suruh bacakan buku, i tengah tidur pun dia baca buku sendiri. Of course dia tak pandai read lg tp dia suka buku dari toys.

Another tips ikut petua tokti, banyakkan borak dengan anak. “This is door knob” “open the door” “i’m switching off the light. Now i’m swithing it on.”

I amal benda ni dari newborn. Sampai org pandang2 i borak dgn baby masa kat mall.

Banyak lagi la.. tp ni antara tips2 nak banyakkan vocab n hopefully blh elak speech delay
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
phoenix_panik replied at 6-6-2020 12:58 PM
patutla dr sejak baby lg nmpk something
dgn anak dia ni


Something mcm mana u?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
KBW2 replied at 6-6-2020 02:50 PM
Your anak buah takkan keliru, yang keliru and may need to be educated is you.

Haha so true. I kesian kt orang2 yang tak tahu babies are smart and their brain is not like us.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
makbudakcomel replied at 6-6-2020 09:48 PM
rugi tak ajar anak bahasa melayu dengan betul (bukan dialek negeri ye) since baby lagi2 kalau both m ...

Sekolah apa tu sekolah kerajaan tp anak2 org kaya je pergi? Mcm i membesar sgt2 bagus bahasa melayu tp english lemah sbb family malay speaking. Bm always A tp BI always B. So now i nk tekankan dua2.. hopefully lah berjaya. Ni i tgh fikir nak cari tutor jepun. Nak ajar anak japanese tp i tak pandai pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 7-6-2020 07:21 AM
My son spoke in english when he was 2 or 3 years old. Just a second thought when my ipar nasihatkan  ...

Sebenarnya parenting kita ni jgn dengar cakap orang.. betul tak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 8-6-2020 10:47 AM
13years old sis. Slow learner lagik. Ada sejarah gagap....sb gagap dialah my ipar bagitau konon sb ...

Sis boleh.. mcm iols as a mom yg family cakap melayu je, iols practice with my daughter. In a few months dah biasa. Better ajar sekarang sbb still in school. N galakkan dia baca buku english, suruh buat summary or karangan in english everyday..boleh tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2020 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 9-6-2020 08:15 AM
Lula, kaedah untuk mudah menguasai sesuatu bahasa itu ialah berada dalam kelompok yg menggunakan b ...

Akak, kalau nak ajar anak japanese kat malaysia ni kat mana ya? Maybe need a tutor or ada online courses di zaman2 covid ni yg akak blh suggest
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Si RZZ ni mmg fluent nauu ke ckp omputih??
Dia belakon pun semua ckp melayu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 9-6-2020 03:30 PM
Maybe sbb ada problem tu yg sampai kena pergi therapist, thats why kwn u ckp mcm tu. I pun belum t ...

Oh gitu mmg tips mcm tu berguna.. n ank2 kita ok blajar mudah.. mmg kwn2 I cerita yg ada problem ler sbb mmg dia kta ramai ajar byk bahasa dlm 1 bahasa end up kena refer kt diorang.. so x boleh pukul rata semua baby mcm baby kita.. sbb tu check up ada check kn tahap2 perkembangan baby.. cuma I keliru bila ada yg kta mengarut tu I tot speech therapist salah selama ni.. xperlu wujud la klu mngarut
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 9-6-2020 04:02 PM
Akak, kalau nak ajar anak japanese kat malaysia ni kat mana ya? Maybe need a tutor or ada online c ...

Kalau duduk KL,  boleh ke Japan Foundation. Ada juga private classes kat sana tp akak x sure yg bagus. Cuma ada recommended InterCultural Language school kat Bukit Bintang. Boleh google. Tapi skrg online oun boleh belajar. Cuma kalau nak ambil exam demi exam dia memang kena register. Lagi satu face to face class ni lebih mudah utk galakkan kita communicate dlm bahasa itu. Jadi penguasaan tu jadi lebih mudah dan pantas.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 9-6-2020 03:48 PM
Sekolah apa tu sekolah kerajaan tp anak2 org kaya je pergi? Mcm i membesar sgt2 bagus bahasa melay ...

Belajar sama2, armin. Skrg mudah. Dlm YT pun dah boleh utk basic. Atau pi cari any school yg offer Nihon-go for all ages.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
babynina30 replied at 8-6-2020 09:15 AM
Sorry u , how old is ur son now?
I rasa belum terlambat nak suruh dia catch up english balik. Tp ...

Akak gunakan teknik OPOL ni utk semua anak2. Alhamdulillah. Fluent English walau dua org sekolah Cina sejak umur 3 tahun dan yg lelaki sekolah Arab sejak umur 3 dan 5 tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 8-6-2020 10:47 AM
13years old sis. Slow learner lagik. Ada sejarah gagap....sb gagap dialah my ipar bagitau konon sb ...

Gagap xde kaitan kot dgn multilanguage ni.. Apa la ipar tu cakap gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 9-6-2020 07:42 AM
Something mcm mana u?

x reti nak describe camne
dr segi tgk pic n video dr baby lg
memg bole detect sesikit
dr gaya mata,perlakuan n riak wajah

sb ank ai pun ms kecil ada disleksia
jd bole cam.walau lain disability tu

tp xpe,kalu ms kecik dah bole detect
doc ada solusi .atleast sblm umur 5 taun

yg ptg parents kena terima hakikat n sedia utk buat rawatan jika memg ada kelainan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2020 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
bottombikini replied at 9-6-2020 10:23 AM
gelinya..

kat ofis aku ada je meleis yg tak reti cakap melayu

Akak oun fiil gitu. Kakak akak dgn anak2 dari lahir x pernah cakap Melayu. Bila anak masuk sekolah rendah, jadi masalah sebab dia x reti. Yg bagusnya sepjg budak tu kecik, semua org cakap English dgn dia. So, kalau dgn moyang2 ni memang moyang2 pun malas nak cakap.. Akak je selamba cakap Melayu dgn anak buah tu. Budak tu ternganga2 dan tanya dlm English. Akak jawab dlm Melayu juga. Bila masuks ekolah rendah, bila dia cakap Melayu, BM baku terus! Akak gelak la jugak mula2 tu tp of course bukan depan anak buah tu. Skrg, lagi hebat bercakap Melayu pasar siap carut lagi. Akak yg cakap Melayu Melaka pun x reti nak carut tau.. So, apapun ajar la juga bahasa ibunda kita.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 9-6-2020 03:13 PM
Tak betul tu. Maybe boleh pandai but akan struggle. Kalau kena amik exam bm susah nak jawab karang ...

Akak SPM dulu BM tujuh. Sebab datuk akak pun cakap English. Dgn Mak cakap English. Dgn ayah cakap bm. Tp akak dah set kat minda yg bm tu mother tongue so kita hebat la.. Sekali ambil SPM, hambek kau! Terus turun jadi gred 2. Nangis! Tp BI A1. 1119 pun A. Dan kemudian jadi English teacher. Memang akak x banyak vocab standard dulu. Menyesal. Memang kurang usaha mengkayakan vocab BM dulu. Tapi bila bab English, akak boleh baca novel2 english lama dan sebelahnya dictionary.. Gigih kan?

Utk zaman ni, vocab budak2 ni banyak tp kebanyakannya vocab modern. Ejaan oun salah. So kena make sure kita sebut dgn sebutan yg betul kerana ia akan membantu anak2 eja dan sebut dgn betul. Jangan disebut dia tp kita eja dier. Naya anak tu nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 9-6-2020 08:09 AM
Akak bukan expert mcm speech therapist tp budak yg normal bileh je kita nak guna 3 dlm daily communi ...

5thn dia kt us tu lama tu kak.
Dh bleh amereken accent kiranya.dia bantai ckp jepon jgk kt us ya?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
babynina30 replied at 10-6-2020 12:37 AM
5thn dia kt us tu lama tu kak.
Dh bleh amereken accent kiranya.dia bantai ckp jepon jgk kt us ya ...

Kalau orang kita, pi US seminggu dah siap beraccent bila balik sini tau! Rupanya dia sejenis buat assignments semua pakai translator dan dlm class dia record saja. Nnt dia upah org lain utk translate balik. Gigih sangat kan..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 02:47 AM GMT+8 , Processed in 0.076955 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list