CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Saiful

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

  [Copy link]
Post time 7-6-2020 11:47 PM | Show all posts
Edited by gideoncross at 7-6-2020 11:52 PM
djzara81 replied at 5-6-2020 09:52 AM
Yg takde darah mix lahir kt sini pon ade yg x reti ckp melayu tp bising nk konsep malaysian malaysia ...

Iol dri Brunei ni pun boleh bgithu yg ada locals kat sini susah sngt nak ckp BM, tiap2 hri kecek BI mcm msa iol Form 6 dlu smpai iol pun naik mluat. Bngsa Mlyu, muka pun dh tntu Mlayu tpi bab ckp Mlyu kononnya jdi susah utk dorg utarakn. Mnyampah plak iol, iol sbnrnya x kisah pun klau nak kecek BI smpai lebam sbb iol pun msih blajar nak pkai BI sbb blum pro sngt tpi klau smpai brlagak semcam, iol pun naik bnci tngok org mcm ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2020 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
gideoncross replied at 7-6-2020 11:47 PM
Iol dri Brunei ni pun boleh bgithu yg ada locals kat sini susah sngt nak ckp BM, tiap2 hri kecek B ...

Itulah psl,,aku x kisah pon ore melayu/cina/india etc kecek BI tp jgn smpi bagi blank look bila org ckp BM. Aku ade gak sepupu lahir2 je terus migrate to UK dok berbelas tahun & recently blk Mesia for good. Sepupu2 ni tau BM tapi prefer ckp BI. So bila blk kampung ada kenduri, they didnt mix around with the rest of us. Aku yg lebih tua cubalah ajak borak tp terpaksa in BI.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2020 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 7-6-2020 07:21 AM
My son spoke in english when he was 2 or 3 years old. Just a second thought when my ipar nasihatkan  ...

Sorry u , how old is ur son now?
I rasa belum terlambat nak suruh dia catch up english balik. Tp u kena strict. Kalau nak guna OPOL (one person, one language). So u stick with english. Ur hubs BM. Anak kena ckp english 247 dgn u. Dgn bapaknya boleh ckp BM.

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2020 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
On another note, kalau mona ni join fb group raising bilanguage/ multilanguage children ,byk je anak2 org lain pandai & paham more than 3 languages.

https://www.theholablog.com/myth-vs-fact-bilingual-language-development/?fbclid=IwAR0Hm8_eAxqJwdtoaQ8P0d2ZDZZoHLLu_pIWVbta5MnpgGpMxnlH0FqU3_A

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2020 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
babynina30 replied at 8-6-2020 09:15 AM
Sorry u , how old is ur son now?
I rasa belum terlambat nak suruh dia catch up english balik. Tp ...

13years old sis. Slow learner lagik. Ada sejarah gagap....sb gagap dialah my ipar bagitau konon sb kami cakap english dgn dan dan sebaliknya bm dgn sedara mara dia penyebab gagap anak. Mcm sakit hati pula bila ingat balik
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2020 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Siti aafiyah pun cakap melayu. Walaupun emak dia penyanyi no1 malaysia.. tapi ada jugak anak retis yg tk reti cakap bm or mmg diajar ckp bi saje. Contoh anakdarapakazad, anak primadona melayu, anak ammar mira etc.

Lantakla dah anak masing2 kan. Kalu pandai speaking baru nampak ada kelas & high intellect.. ye dak..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Sham143 at 9-6-2020 06:59 AM

Bahasa melayu tak ada kelas kot... Banyak bahasa pasar & rojak... Hi..hi..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 07:28 AM | Show all posts
djzara81 replied at 8-6-2020 09:08 AM
Itulah psl,,aku x kisah pon ore melayu/cina/india etc kecek BI tp jgn smpi bagi blank look bila or ...

Dorg xnak mix around w u guys sbb mungkin xbiasa brckp Mlayu kot, iol pun prnh knal dgn org mcm ni. Lahir kat UK, tinggal & skolah kat sna for couple of yrs & bila blik Brunei, dorg boleh fhm ckp Mlayu 100% tpi lidah dh jdi "berat" utk brckp bhsa Ibunda sndri.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2020 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak bukan expert mcm speech therapist tp budak yg normal bileh je kita nak guna 3 dlm daily communication dgn dia. Akak cakap English. Husband cakap Melayu. Anak gi tadika umur 3 tahun tambah Bahasa Mandarin. Ada yg 5 tahun masuk tadika Mandarin & KAFA belajar Bahasa Arab. Alhamdulillah diaorg  dpt kuasai 4 bahasa. Xde masalah nak memaham pun. Yg masalahnya akak & husband sebab kitorng x tahu BArab & BMandarin. Paediatrician  pulak buat mcm akak sebab anak2 ni patients dia dari lahir dan dia nampak diaorg membesar. Dan dia nampak “kesibukan” akak dan suami melayan anak2 ni bercakap.

So, kalau ada yg kata mungkin anak dia speech  delayed, speech delayed ni satu bahasa dan pun susah nak kuasai. Kalau budak sd ni memang la x boleh lebih dari satu bahasa harian. Anak dia x mcm speech delay la kalau dah dpt 3 bahasa. Ni saja nak anak jadi “I sound stupid when I speak Malay” je, akak speku.
Kalau bukan kita yg berbangga dgn bahasa kita, siapa lagi?

Indonesia mewajibkan semua rakyat utamakan bercakap dlm Bahasa Indonesia sampaikan nama semua orang pun kena dengar keIndonan. Jepun pun diaorg x hairan dgn bahasa dunia lain. English bukan wajib di sekolah. Orang2 Jepun memang keJepunan sentiasa walau dimana kau berada.

Ott. Akak dulu gi student’s exchange under AFS. Ada suami kakak angkat akak dok belajar kat US dulu. 5 tahun dok sana. Bila balik dari US, diaorg dtg Malaysia, dia punya level tu memang mcm org x pernah keluar  dari Jepun. Dia x tahu nak communicate dlm English. Yes no alright dia tahu. Tp nasib baik pegawai besar dlm international company. Bertugas serata dunia, dia ada sorang translator mengiring. Bila dok Malaysia 5 tahun, akak pi rumah kat MK tu, kami masih kena communicate dlm NihonGo. Kakak angkat akak je reti sikit2 English sebab masa kat Uni dia ambil English subject. Tp x fluent la. Memang kalau cakap dgn akak, kami sama2 mcm itik. Dua2 bahasa kami guna.Bila tulis surat, wajib guna katakana & hiragana sebab akak x pandai kanji dan kakak angkat tu x boleh sangat tulis surat dlm full English.

Pengajarannya, bila anak xde apa2 masalah, ajar la berapa banyak bahasa pun x apa. They’ll absorb everything.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 6-6-2020 10:45 PM
Tak baik u judge parents yg ajar anak ckp BI mcm tu. Ajar anak ckp BI pun kena cop acah urban ke.
...

Lula, kaedah untuk mudah menguasai sesuatu bahasa itu ialah berada dalam kelompok yg menggunakan bahasa itu.
Akak umur 18 tahun ke Jepun, x sampai 2 minggu dah boleh bercakap dgn fluent bahasa Jepun pasar dan standard. Hari2 ke sekolah bahasa utk belajar bahasa standard. La ni boleh la lagi. Kalau tgk movie, boleh  faham tp bila nak tulis surat, kena susun balik grammar dia. Lambat sikit jadinya tp masih mampu bertahan walau xde teman berlawan cakap hari2 di sini. Jadi karat.

So, apa bahasa pun, kena berani nak bercakap.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 10:23 AM | Show all posts
TulenBang replied at 8-6-2020 01:09 PM
Siti aafiyah pun cakap melayu. Walaupun emak dia penyanyi no1 malaysia.. tapi ada jugak anak retis y ...

gelinya..

kat ofis aku ada je meleis yg tak reti cakap melayu
tapi aku bantai je cakap melayu lantak la kat mana kau nak amik kelas BM pastu kan

dah kau melayu kan? kenapa feeling special breed


Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
brown_pupil replied at 5-6-2020 10:36 AM
actually, takde nyer anak2 tu nak konpius bahasa apa..

masa umur2 cemgini la patut di ajar untuk ...

Kann. Ken meols cakap dua2 bm bi anak dia dah 6 tahun blh ye ckp dua2. Tiara fazlin pun dia ckp english dia translate every word kt anak dia. Flower, bunga.

Dulu i speak english je kt baby now i translate jgk sbbdaddy dia ckp melayu tp i spend most of the time dgn dia so nk balance kan
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
eira2310 replied at 5-6-2020 10:59 AM
betul juga tu..nanti dh besar dia pandai la ckp BM..budak2 skang tak mcm kita dulu..tadika kemas je. ...

Tak betul tu. Maybe boleh pandai but akan struggle. Kalau kena amik exam bm susah nak jawab karangan etc sbb tak byk vocab
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 03:33 PM
Tp kwn I 4 org speech therapist pesan gitu kt wall diorang.. adakah diorang punya ajaran salah? Ut ...

Setahu i baby takkan confuse ajar multilanguage. Speech delay, maybe lambat sikit but they’ll be more smarter than baby yg tahu satu language saja
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 03:35 PM
Yeke kak? Knp kwn2 sy speech therapist tekankan penggunaan satu bahasa utk elakkan speech delay?

This is so wrong. Anak i setahun dia faham english and malay.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
KBW2 replied at 5-6-2020 04:33 PM
Budak autistic takdak masalah sama sekali dengan pendedahan lebih satu bahasa. Tak tahu mana datan ...

I setuju. They are smarter than we think
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2020 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 9-6-2020 03:16 PM
This is so wrong. Anak i setahun dia faham english and malay.

Klu cmtu ank u xde masalah teruskan.. kwn2 I share pngalaman train patients diorang je
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
somaki replied at 5-6-2020 07:55 PM
Jadi anak ramona ni normal kan. Takde issue apa2. So boleh je nak ajar berapa ratus bahasa sekalipun ...

Boleh je sbnrnya tp sbb dia ckp english so dia x ajar la bm takut anak dia confuse. Dia cakap satu language je. I buat mcm ni jgk sbb laki i ckp bm tp laki i keje je manjang so now i ckp english translate everything to bm. My friend anak dah sekolah rendah now blh cakap bm bi dia buat gini
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 9-6-2020 03:16 PM
Setahu i baby takkan confuse ajar multilanguage. Speech delay, maybe lambat sikit but they’ll be  ...

Oh sis speech therapist jgk ye.. boleh share x langkah awal utk elak confuse dlm bahasa yg byk.. utk pengetahuan tmbahan i
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2020 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
sofinamini replied at 5-6-2020 08:36 PM
Anak i speech deley & mmg hantar therapist.  Mmg therapist tya i soalan pertama Bahasa paling ditu ...

Babe dr cakap tak apa punca speech delay?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 12:01 AM GMT+8 , Processed in 0.185667 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list