CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Saiful

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

  [Copy link]
Post time 5-6-2020 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
djzara81 replied at 5-6-2020 09:52 AM
Yg takde darah mix lahir kt sini pon ade yg x reti ckp melayu tp bising nk konsep malaysian malaysia ...

Sapa tu? Dlm kepala otak aku anak2 azhar sulaiman haha..mak bapak melayu pantai timur mari je..sekali anak mat salleh abeh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Either she's hiding some facts from her fans or she's in denial. I pray for the best for her daughter.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sibuk je anak orang
Jaga anak sendiri x boleh ke
Siap buat pbandingan pulak.
Kita sebagai mak pasti nak yg tbaik utk anak dan kita tahu penerimaan,kelebihan,tahap penguasaan anak kita mcm mn
Ai mmg x suka orang2 luar yg memandai nak campur tangan urusan ai bkaitan anak.
Eh berapa ringgit kau sponsor hidup anak ai sebulan nak sibuk2 ni?!??!
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sixret replied at 5-6-2020 07:39 PM
Tapi anak dia tahu Arab, Mandarin dan English. Tapi BM, dia buat alasan "therapist" tak galakkan a ...

Sy bca smpai hbes kak.. sbb tu sy komen
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
KBW2 replied at 5-6-2020 04:33 PM
Budak autistic takdak masalah sama sekali dengan pendedahan lebih satu bahasa. Tak tahu mana datan ...

Anak i speech deley & mmg hantar therapist.  Mmg therapist tya i soalan pertama Bahasa paling dituturkan bahasa apa & stick with that first.  Sbb nak develop perkembangan bahasa dia.  Now anak i dh 4tahun , after 3months therapy nampak dh mula develop nak bercakap . Mmg stick with English , sbb tadika pun pakai English medium. Now , sbb bercampur kawan2 class , dia slowly pickup bahasa . Dgn nenek atok semua org pun cakap melayu je dgn dia.  Setakat nie ok dh sikit.  Faham , tapi bila jawab in English dan mmg tak berapa jelas lagi.  

Utk tak OT , ikut la ramona nak mcm mana . Perkembangan budak lain2 kan.  Tapi comel anak sheoll.  Nampak mcm ceriaaa sgt sgt.  Btw nie pun can be news eh ? Ok lah forumers blh share pengalaman.  Hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Menyeramkn la rupa laki dia......ni yg pelarian tu ke
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Saintis kata dalam DNA manusia dah terakam bahasa. Bahasa apa pun boleh proses
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
KBW2 replied at 5-6-2020 04:33 PM
Budak autistic takdak masalah sama sekali dengan pendedahan lebih satu bahasa. Tak tahu mana datan ...

u speech therapist?jgn u pulak yg bw fakta mengarut

utk tak ot, suke hati la ramona, anak kau ikut la bhs apa nak ajar pun. takyah justify pnjg lebar pun takpe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 09:18 PM | Show all posts
syamzana replied at 5-6-2020 09:14 PM
u speech therapist?jgn u pulak yg bw fakta mengarut

utk tak ot, suke hati la ramona, anak kau i ...




Not a speech therapist tetapi I tak mengarut.

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:32 PM | Show all posts
lantak la sis..x penting pon kau dan keluarga kau utk pembangunan negara

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:38 PM | Show all posts
Benda paling bodoh dan mengarut coming from a doctor ialah bila dia kata anak-anak akan confuse dengan pelbagai bahasa.

Waima anak speech delay sekalipun, ini tak bermakna tidak ada language development.  Bahasa-bahasa yang dia dengar dalam persekitaran tetap di "proses". Mak-mak selalu fikir language in the form of speech itulah masalah dia. Tahukah macek-macek sekalian anak yang speech delay boleh juga faham, baca dan menulis dalam bahasa itu dengan baik sekali, kadang-kadang jauh lebih baik daripada kawan sebaya yang petah bercakap? The only problem is dia tak mampu nak menuturkan ucapan dalam bahasa itu dengan baik dan mudah. Masalahnya, speech therapist pun jatuh ke dalam lubang gaung fahaman yang mengarut nampaknya. How disappointing.

You can strategise toward better speech utterance lagu mana sekalipunlah,  tapi nak kata exposing that particular child with multiple languages will further confuse and is unhelpful toward their language development sememangnya mengarut. Silalah bertaubat.

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Make sure hantar anak int sc nant ya... masuk sekolah kbangsaan... meroyan ko nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
BI susah sgt ke
Yg kalut sgt nk blaja 1-bhs je
Ajar jela arab melayu cina ingg
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Dok Malaysia tapi tak ajar anak cakap BM,  pi la hidup tempat lain.
Pastu bagi macam2 alasan.

Takyah nak ajet2 proud to be Malaysian la eh puak ni. smh.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak dia problem la..sebelum nk kata kata tu rajin2 la skodeng ig ramona ni....sbb tu doc suggest cmtu..doc lebih tahulah..kita2  ni jg anak sndiri sudah ..tu pun kalau ada anak lagilah
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sukati ko lah.anak ko..bukan anak aku pun
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
tp anak dia ivanna ni lagi comel dr piyah oren yg muka so so je
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
MayaDelaRosa replied at 5-6-2020 10:51 PM
Anak dia problem la..sebelum nk kata kata tu rajin2 la skodeng ig ramona ni....sbb tu doc suggest cm ...

thats why sheols dgr ckp doktor sbb anak sheols ade speech delay kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
btw anak buah aiols 2 org both belah asben n my sis ade anak speech delay...smpai umo 5 thn x tau ckp sepatah pon...nak ape2 jerit2 jer tau...tp both x hntar anak pi terapi pun...hntar tadika tgk2 bleh pulak berckp...bile dh pandai ckp x nak stop pulak potpetpotpet smpai malas nak layan
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
blekkep replied at 5-6-2020 11:08 PM
thats why sheols dgr ckp doktor sbb anak sheols ade speech delay kan?

Yes..dia dgr cakap doc...kang dgr cakap cakap engineer or peguam baru pelik..hahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 05:23 PM GMT+8 , Processed in 0.076884 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list