CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Saiful

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

  [Copy link]
Post time 5-6-2020 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 07:41 AM
Jadi fakta la ye? Knp forumer sini ckp propa

jadi anak si ramona ni speech delay la ye kalau doktor suggest gitu?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 03:51 PM | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 03:33 PM
Tp kwn I 4 org speech therapist pesan gitu kt wall diorang.. adakah diorang punya ajaran salah? Ut ...

Ya, salah. Kelaut.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 03:53 PM | Show all posts
somaki replied at 5-6-2020 03:40 PM
Kalau budak speech delay memang tak digalakkan/tak boleh lebih satu bahasa utk elak confuse. Budak ...

Mengarut jah. Ketakutan tak berasas.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 5-6-2020 03:50 PM
jadi anak si ramona ni speech delay la ye kalau doktor suggest gitu?

Tu x pasti sbb biasanya check up setahun setengah kena check budak boleh ckp ke blum
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 07:54 AM
Tu x pasti sbb biasanya check up setahun setengah kena check budak boleh ckp ke blum

ohhhhh dari baca forummer punya komen one language saja digalakkan pada budak SD. ni banyak sangat language ni which i doubted la kan.

anak aku sampai 2tahun++ tak bercakap. nangis pun tak berbunyi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 5-6-2020 04:11 PM
ohhhhh dari baca forummer punya komen one language saja digalakkan pada budak SD. ni banyak sangat ...

Xde kena refer speech therapist ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 04:33 PM | Show all posts
somaki replied at 5-6-2020 03:47 PM
Kalau budak takde problem developmental delay macam speech delay /autistic /gdd tu its okay nak aj ...

Budak autistic takdak masalah sama sekali dengan pendedahan lebih satu bahasa. Tak tahu mana datang fahaman ni semua. Aku anggap jelah ni mazhab speech therapist yang mengarut.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ai, ai ajar anak byk bahasa since ayah dia pandai arab, sekolah belajar mandarin, melayu dan english.
Macam syok je pandai ckp byk bahasa ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Betullah...dah mak atok sedara melayu tau ler ckp melayu dah besar nanti.. skrg fokus english takpa.. ok je
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
zuriey replied at 5-6-2020 10:44 AM
Cina pendatang tak reti ckp melayu korng bising
Melayu jawa bugis ajar ank ckp omputih korng sanjun ...

Haha tu lah, bias sungguh.
Padahal lagi bagus kut ajar anak-anak cakap pelbagai bahasa. Budak-budak ni cepat tangkap, kalau orang dewasa lainlah lambat sikit tapi masih boleh master lagi kalau praktikkan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mcm iolss dah plan ada anak nnt nak ajar byk bhs.. sbb best kalau tahu byk bhs.. nk belajar wktu gini ambil masa..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
KBW2 replied at 5-6-2020 03:53 PM
Mengarut jah. Ketakutan tak berasas.

Apa pulak mengarut? Iols cakap berdasarkan pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 5-6-2020 04:11 PM
ohhhhh dari baca forummer punya komen one language saja digalakkan pada budak SD. ni banyak sangat ...

Pergi cek. Jangan terlambat.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
KBW2 replied at 5-6-2020 04:33 PM
Budak autistic takdak masalah sama sekali dengan pendedahan lebih satu bahasa. Tak tahu mana datan ...

Autistic ni pun banyak spektrum. Maybe la pendekatan banyak bahasa sesuai utk satu2 budak autism. Tp maybe bukan utk budak autism yg lain. Normally budak autism mudah tangkap bahasa inggeris.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak aku blajo speaking kat YouTube jah..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 03:35 PM
Yeke kak? Knp kwn2 sy speech therapist tekankan penggunaan satu bahasa utk elakkan speech delay?

Tu la. Pelik kan?

Dia ajar anak dia bahasa Arab, hantar ke sekolah Cina yang guna Mandarin dan di rumah guna English. 3 bahasa terus. Tapi time BM, tiba2 terus beri alasan therapist tak beri guna banyak bahasa. Tak ke bercanggah? Di situ je dah nampak, dia ambil enteng hal bahasa kebangsaan. Tapi tinggal di Malaysia. Pelik tak alasan dia?????????????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
somaki replied at 5-6-2020 03:40 PM
Kalau budak speech delay memang tak digalakkan/tak boleh lebih satu bahasa utk elak confuse. Budak ...

Tapi anak dia tahu Arab, Mandarin dan English. Tapi BM, dia buat alasan "therapist" tak galakkan ajar anak dia "lebih satu bahasa".

Cuba kakak baca artikel tu dari awal sampai habis. Jangan baca tajuk. @Chah21
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
brown_pupil replied at 5-6-2020 10:36 AM
actually, takde nyer anak2 tu nak konpius bahasa apa..

masa umur2 cemgini la patut di ajar untuk ...

Betul2...dia x penah tgk kat overseas ade budak kecik tau sampai 5 /6 bahasa

Well rugi laaaa

Pastu mcm mengong je doctor yg bg nasihat tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sixret replied at 5-6-2020 07:39 PM
Tapi anak dia tahu Arab, Mandarin dan English. Tapi BM, dia buat alasan "therapist" tak galakkan a ...

Ye. Kakak refer pada soalan porumer tadi yang therapist tak galakkan ajar lebih satu bahasa. Kalau bdk speech delay memang tak digalakkan sebab takut confuse. Satu bahasa pun susah nak tangkap, apatah lagi dua tiga bahasa. Kalau budak normal memang no issue nak ajar bahasa zimbabwe sekalipun.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadi anak ramona ni normal kan. Takde issue apa2. So boleh je nak ajar berapa ratus bahasa sekalipun. Bagi iols dah duduk malaysia patut bahasa melayu la paling utama. Nak ajar bahasa sampingan lain takde masalah. Rasa loya tekak parent/parents malaysian tp anak xtau bahasa melayu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 05:57 PM GMT+8 , Processed in 0.085237 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list