CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Saiful

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

  [Copy link]
Post time 5-6-2020 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
pencintaABC replied at 5-6-2020 11:28 AM
Kalau nak anak pandai English je kenapa antar gi tadika cino? Kan belajar Mandarin kat situ. Budak2  ...

Sbb ramona ni pn skolah cina so dia nk mcm tu gak anak dia kot...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 11:47 AM | Show all posts
alaaaa boleh je kalau nak, tgk anak light.km tu, kekecik dah pandai melayu, pada masa sama elok je cakap french dgn pak dia.  Tapi, anak kau lantaklah kannn..anak dia ikut dia lah nak acu camna..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya paling pantang, rakyat Malaysia yang menganaktirikan bahasa kebangsaan sendiri. Bayangkan rakyat Jepun kata dia tak pandai cakap Jepun. Krikkk krikkk kan?

Sangat tipu, budak keliru. Betul ke tu doktor cakap? Budak2 Allah jadikan sangat mudah meresap pelbagai ilmu. Nak ajar 20 bahasa serentak pun boleh. Kalau anak dia boleh tahu Mandarin, Arab dan English, masakan BM pula tiba2 anak dia jadi keliru? Kan tu alasan tak logik.

Saya ni jenis tak suka sangat nak gosip dan cerca sesiapa pun walaupun artis sebab saya tahu sesiapa pun ada kelemahan dan akan buat dosa. Ada peluang ke arah kebaikan dan pintu taubat sentiasa terbuka.

Tapi dalam kes ni saya memang kritik kebodohan pemikiran dia.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 11:59 AM | Show all posts
udah2 lah nak membodohkan diri tak cakap melayu.. aku bangga bahasa melayu gituhh..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Batak sgt english nya..akk yg nasi ayam paris tu relax ja ajar anak cakap malay..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau gini ok la, ayahnya mmg ckp arab. Tapi kalau both parents melayu, anak tak sudi nak ckp melayu apatah lagi faham bahasa melayu mmg errrrrr je la.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
ambik la kesempatan dr bapaknya yg tahu bahasa arab tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Artis yg takde kepentingan dalam industry
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 01:16 PM | Show all posts
Lara alana walu pelat ckp bm tp ok gaklah
Bole ckp cina & english
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Muka laki dia
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Lama2 anak tu pndai sndr
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 01:57 PM | Show all posts
hahahah.. sorry to say. doktor mana la yang advice dia tu. dia ni tak terpikir ke ada je anak bangsa non-Malay yang lain tu boleh je bertutur 3 bahasa terus ... patutnya dia ambik advantage peluang anak dia jadi multi-lingual.

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Takda maknanya keliru.. otak kanak2 mcm sponge. Apa yg org dewasa buat, perangai, tutur kata.. kids akan tengok dan tiru.

Setakat ko sembang guna BM, kalau hari2 kejap aje dah boleh tangkap.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 02:28 PM | Show all posts
sixret replied at 5-6-2020 11:48 AM
Saya paling pantang, rakyat Malaysia yang menganaktirikan bahasa kebangsaan sendiri. Bayangkan rakya ...

setuju dgn awak. fail BM fail SPM
rugi tak tahu bahasa melayu, byk dokumen2 bersejarah dalam bahasa melayu dan sesetengah buku tu hanya ada dlm bahasa melayu




Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 02:34 PM | Show all posts
Aku tak percaya doktor cakap camtuh. Antara ni cerita propa guna nama doktor atau dia jumpa doktor yang salah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
KBW2 replied at 5-6-2020 02:34 PM
Aku tak percaya doktor cakap camtuh. Antara ni cerita propa guna nama doktor atau dia jumpa doktor y ...

Tp kwn I 4 org speech therapist pesan gitu kt wall diorang.. adakah diorang punya ajaran salah? Utk elakkan speech delay.. ank2 u ada yg speech delay x?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2020 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
sixret replied at 5-6-2020 11:48 AM
Saya paling pantang, rakyat Malaysia yang menganaktirikan bahasa kebangsaan sendiri. Bayangkan rakya ...

Yeke kak? Knp kwn2 sy speech therapist tekankan penggunaan satu bahasa utk elakkan speech delay?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 03:33 PM
Tp kwn I 4 org speech therapist pesan gitu kt wall diorang.. adakah diorang punya ajaran salah? Ut ...

Kalau budak speech delay memang tak digalakkan/tak boleh lebih satu bahasa utk elak confuse. Budak sd nak tangkap satu2 bahasa pun susah apatah lagi banyak bahasa. Nak cakap dengan budak sd pun kena sepatah2 perkataan. Paling panjang 3 patah perkataan dalam satu ayat.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
somaki replied at 5-6-2020 03:40 PM
Kalau budak speech delay memang tak digalakkan/tak boleh lebih satu bahasa utk elak confuse. Budak ...

Jadi fakta la ye? Knp forumer sini ckp propa
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 03:41 PM
Jadi fakta la ye? Knp forumer sini ckp propa

Kalau budak takde problem developmental delay macam speech delay /autistic /gdd tu its okay nak ajar seribu bahasa sekalipun.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 06:29 PM GMT+8 , Processed in 0.085036 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list