CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Cari-Saiful

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

  [Copy link]
Post time 11-6-2020 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 10-6-2020 09:53 PM
ujuh tu gred apa ya? A B C D?

Tujuh tu D kot kalau x silap..
Huhuhu.. Terus turun second grade
Walhal aggregate 16 aje.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2020 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 10-6-2020 09:55 PM
Sgt2 berkarat haha. I rasa xboleh belajar pun bahasa baru sbb rasa dah tua is p kita cuba. Belum m ...

Belum cuba, jgn give up. Mcm Ramona ni le.. Cuba ajar anak BM dulu sebelum kasi statement mcm ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
ang_bess replied at 11-6-2020 07:34 AM
Kalau la elizabeth tan or alvin chong cakap gini, aku rase sampai ker orang politik bantai dorang. T ...

Sedihnya ramai Melayu yg mcm ni skrg. Anak x pernah jejak UK pun tp cakap English siap brit slang.. Cakap Melayu sepatah haram x tahu walau bersalin kat spital gomen sekali pun..
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 11-6-2020 01:19 PM
Ajar jelah anak kecek kelate macam timoh tu
Comel je.. dari muka budu cakap slang2
Euwww

Marah Timoh dipanggil Timoh.
Dia warning dah “Jange panggey Timoh. Saya Fatimoh!” Sekali dgn tangan dia warning.. hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 11-6-2020 01:32 PM
Ramona ni kalau dia ajar anak dia banyak bahasa lagi bagus
Dekat dalam resume boleh tulis - Malay ...

Ya Dewi. Anak akak dah test market lepas habis SPM dulu. Pi minta kerja kedai Cina. Dpt sebab dia ada Mandarin. So, kalau customer Cina datang, dia la layan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 03:50 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 11-6-2020 03:43 PM
Marah Timoh dipanggil Timoh.
Dia warning dah “Jange panggey Timoh. Saya Fatimoh!” Sekali dgn t ...

Siap bulat2 mata, jange panggil Timoh.. panggil Fatimah
Kalu panggey Timoh ....
Comel lah awak Timoh, tak kira, nak panggey Timoh jugok
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 03:51 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 11-6-2020 03:45 PM
Ya Dewi. Anak akak dah test market lepas habis SPM dulu. Pi minta kerja kedai Cina. Dpt sebab dia  ...

Org Cina suka sangat kalau tengok Melayu ke India ke pandai cakap Cina
Terus dia layan baik2

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 11-6-2020 03:50 PM
Siap bulat2 mata, jange panggil Timoh.. panggil Fatimah
Kalu panggey Timoh ....
Comel lah  ...

Hehehe..
Lahir UK tp dgn bangga cakap Melayu kelate.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2020 03:56 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 11-6-2020 03:54 PM
Hehehe..
Lahir UK tp dgn bangga cakap Melayu kelate.

Muka pun muka UK, takde rupa kelate budu
Bangga dia cakap kelate dari coco muka jawa tapi claim lot of mix
Lot of mix sgt lah kekdahnya tu sbb tu rupa gitu2 je
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
dewi_rina replied at 11-6-2020 03:51 PM
Org Cina suka sangat kalau tengok Melayu ke India ke pandai cakap Cina
Terus dia layan baik2

Akak ada kawan Germany. Husband dtg sini sebagai Director company. Since dia suka mingle dgn family staff, dia sendiri cari kelas BM. X sampai 2 bulan dah fasih. So, sebulan sekali dia jemput wife2 staff utk tea @ lunch kat rumah dia. Siap order catering atau minta helper dia masakkan dan hantar ke rumah dia. Dan dlm group tu ada wife engineer yg asyik la cakap omputih.. Anak x reti cakap Melayu.. Walhal kawan tu ajak sebab nak bercakap Melayu dgn spouses sebab nak berkawan & tak nak rugi peluang belajar berbahasa Melayu alang2 husband bertugas kat sini. 5 tahun. Anak2 pun dah pandai cakap Melayu walau diaorg sekolah international. Dia kata rugi org yg x hargai bahasa sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 10:29 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 11-6-2020 03:40 PM
Tujuh tu D kot kalau x silap..
Huhuhu.. Terus turun second grade
Walhal aggregate 16 aje.

ohh.. maaf time kita takde gred2 nombor tu so tak dpt bayangkan hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 10:30 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 11-6-2020 03:41 PM
Belum cuba, jgn give up. Mcm Ramona ni le.. Cuba ajar anak BM dulu sebelum kasi statement mcm ni..

ramona tu lain. reti bm tapi tak nak ajar anak bm. kalau sheols tak masuk sekolah gomen takpela jugak. kalau tak, kesianla anak nak buat karangan bm
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 11-6-2020 10:29 PM
ohh.. maaf time kita takde gred2 nombor tu so tak dpt bayangkan hehe

Hehehe.. Armin muda lagi. Hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 03:43 PM | Show all posts
dewi_rina replied at 11-6-2020 06:35 AM
Macam laki lana nordin tu cakap Melayu okeh
Dalam Melodi tu inteview then kat laki dia dorang tan ...

sepatut nye macam tu lah kita kena buat kalau kawin dgn orang asingajar dia bahasa dan budaya kita kt sini
ni dia pulak yg dok kalut terfikir2 nk ckp bahasa apa dengan anak
nmpk sgt dia yg melebih2
rilex2 sudah lah tak payah nk mengelabah
takat kawin dgn arab pun kalut mcm apa
org yg kawin omputih rilex je ajar anak ckp melayu
tuhh mat dan tu dah terrer ckp ganu ok je
hasil didikan bini melayu dia
mat dan pun dh jadi macam org melayu





Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 03:48 PM | Show all posts
miss_white replied at 12-6-2020 03:43 PM
sepatut nye macam tu lah kita kena buat kalau kawin dgn orang asingajar dia bahasa dan budaya kita ...

Tah nya, dia pulak lebih2 susah2 nak tetapkan anak dia nak kena cakap bahasa apa
Lantak lah dia
Dah besar kang pandai2 lah dia hidup nak cakap bahasa apa pun lantak ler
Kang ko susah2 ajar anak ko english, dia bercakap bahasa jawa terkejut ko
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul jugak... Arab+english+cina dah 3. Campur malay, boleh confuse.. I ckp based on penglaman member yg malay, kawin mix... Anak dia jadik lmbt sikit ckp sbb confuse nk ckp bhs mne.. Tp skrg jadik stick ngn bm n bi....relax la.. Bm sng nk blaja.. Lagi2 kalau mmg Campur ngn malay.. Tp kalo x... Hmmm xtau la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2020 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 5-6-2020 03:33 PM
Tp kwn I 4 org speech therapist pesan gitu kt wall diorang.. adakah diorang punya ajaran salah? Ut ...

Ha betul speech delay.. Ada yg mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
YuyaToma replied at 16-6-2020 07:25 PM
Ha betul speech delay.. Ada yg mcm ni

Kn sis.. bila Ada yg ckp propa la ,eh mcm bercanggah dgn therapist.. plik rasa
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 11:14 PM | Show all posts
YuyaToma replied at 16-6-2020 06:24 AM
Betul jugak... Arab+english+cina dah 3. Campur malay, boleh confuse.. I ckp based on penglaman membe ...

Syukur my mix baby ok 4 tahun trilingual. Dan me expect dia fasih Spanish in future. Sebab her futures school ajar subjek tu.
Plus bak kata My Latino friends, jika fasih french, Spanish jadi senang.


Tapi me syukur ya amat ikut kata therapist yang suruh
Hantar my daughter pergi playschool seawal 18 bulan.

Me rasa pergaulan kekawan buat fasih bercakap.

Kalau ngadap mak aje mungkin berbeza...

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka hati kau lah mona
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 07:38 AM GMT+8 , Processed in 0.093579 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list