CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Saiful

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

  [Copy link]
Post time 10-6-2020 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2020 12:48 AM
Kalau orang kita, pi US seminggu dah siap beraccent bila balik sini tau! Rupanya dia sejenis buat  ...

Ya betol kak. Feeling2 amarekan sgt.
Gi london pat hari pon sebok nak brits accent pulokkkk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2020 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak aku paham dua dua bahasa englsih nmalay sbb aku speak in malay laki aku speak in english. Alhamdullilah anak aku dah boleh speaking la. English meme penting skrg nie. Tp malay pun kena jugak
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 9-6-2020 03:22 PM
Babe dr cakap tak apa punca speech delay?

Sbb i refer therapist . So therapist cakap , too much exposure byk language & kesilapan parents yg kurang bercakap dgn anak . Lagi satu , anak i nie sensory super sensitive. Senang cakap penggeli.  Jd dia kurang rangsangan dari segi motorskill.  Tu pun salah satu punca. But ! I bab kenalkan byk bahasa tu i mcm disagree jgk la sbb otak budak kan senang menerima.  But entah lah.  Hahaha.  So far anak i dh makin ok . Im happy.  Tapi jugak therapist ada bgtau jgn confuse antara soeech deley & language deley.  Mcm tu laa serba sedikit i ot.  U can pm me nak berborak.  Jauh sgt OT nnt tt marah kiteee
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 09:34 AM | Show all posts
aku & suami ckp melayu jer...anak2 pun cakap melayu...tp anak bongsu dok speaking hari2 bljr dr utube...masa exam english dpt 100%...terkejut giler kitorg
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 11:26 AM | Show all posts
Edited by miss_white at 11-6-2020 05:22 AM

ko kawin dengan arab je pun tak payah  fefeeling americano
arab pun bukan pandai english


sebenar nye boleh je kalo dia nk ckp melayu dengan laki  dan anak di rumah
sebab dia ada beritahu dia bercakap dlm bahasa melayu dan bahasa inggeris dia rumah
yg laki nye pulak masa awal2 ckp arab dgn anak
tapi doktor dia pulak ckp nnti bimbang anak nye keliru
rugi lah laki arab dia kalo tak tahu ckp melayu
ke dia yg rasa tak perlu ckp melayu di rumah dgn anak
sebab tu guna alasan atas saranan doktor takut anak keliru
maka dia pun buat keputusan cakap guna satu bahasa sahaja di rumah iaitu  inggeris





Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 11:38 AM | Show all posts
ape nk jd dgn mlyu ni? kalau deorg tggl kat luar dr msia mesti anak2 deorg xtau ckp melayu
cer tgk bangsa lain dh 10 generasi tggl kt msia tp masih kekal segar fasih ber bhs ibunda nenek moyang deorang
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2020 12:03 AM
Kalau duduk KL,  boleh ke Japan Foundation. Ada juga private classes kat sana tp akak x sure yg ba ...

I actually nak ajar baby haha. 2 years old. Senang kalau kita yg ajar kan. Tp iols takde basic pulak. Maybe i yg kena belajar dulu from these online classes then ajar baby pulak. Quite hard. Kalau ada tutor mcm ok. Nanti i survey tempat2 u suggest tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2020 12:08 AM
Belajar sama2, armin. Skrg mudah. Dlm YT pun dah boleh utk basic. Atau pi cari any school yg offer ...

Ada ya Nihon-go school for all ages? Kalau japanese bercakap n tulis guna nihongo ya?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2020 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 10-6-2020 12:13 PM
I actually nak ajar baby haha. 2 years old. Senang kalau kita yg ajar kan. Tp iols takde basic pul ...

Oo.. hehehehe. Kena belajar sama2 melalui YT je nampaknya. Tp armin la kena belajar lebih sikit dari anak. Ambil perkataan2 yg basic dulu mcm gohan=nasi, tabete kudasai=sila makan, nomimasu=sila minum, mizu=air, dll. Boleh hiogle utk dptkan panduan perkataan2 @ ayat ringkas yg sesuai utk umur anak kita dan juga utk kita yg otak dah mula berkarat ni. Hihihi

Moga berjaya!
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 10-6-2020 12:14 PM
Ada ya Nihon-go school for all ages? Kalau japanese bercakap n tulis guna nihongo ya?

NihonGo=Bahasa Jepun.
Tulisan yg baisa digunakan ialah katakana ,hiragana & kanji.

Sorry tt. Ot sangat dah ni.
Tp akak memang galakkan anak2 diajar pelbagai bahasa. Cuma kita kena tahu anak boleh adapt atau tak. Dan pendekatan serta cara pun kena sesuai dgn anak kita. Lain budak, lain kemampuan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2020 12:30 AM
Akak SPM dulu BM tujuh. Sebab datuk akak pun cakap English. Dgn Mak cakap English. Dgn ayah cakap  ...

ujuh tu gred apa ya? A B C D?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2020 12:20 PM
Oo.. hehehehe. Kena belajar sama2 melalui YT je nampaknya. Tp armin la kena belajar lebih sikit da ...

Sgt2 berkarat haha. I rasa xboleh belajar pun bahasa baru sbb rasa dah tua is p kita cuba. Belum masuk pening bila nk hantar sek mandarin lg haha
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2020 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2020 12:22 PM
NihonGo=Bahasa Jepun.
Tulisan yg baisa digunakan ialah katakana ,hiragana & kanji.


Thank you for the tips! mmg nk ajar awal sbb ni important window for language. Makin tua makin susah. Sayang la ramona tak ajar malay
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau la elizabeth tan or alvin chong cakap gini, aku rase sampai ker orang politik bantai dorang. Tapi sebab dia artis melayu? Xper la konon nyer.. camner la non malay nk respect bahasa jika orang melayu sendiri yg x utama kan bahasa nyer sendiri. Arab boleh plak..macam la ko duduk arab
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 7-6-2020 11:34 PM
Itulah....yg sebenarnya xnak intro bm...

Kan senang bg alasan lain dr alasan merapik cam ni kan ...

Yeke mix chinese? Bkn ke mix mamak sbb tgk adik die muke mamak btul..mak die pn...yg tau yela die sekolah cine
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 01:19 PM | Show all posts
Ajar jelah anak kecek kelate macam timoh tu
Comel je.. dari muka budu cakap slang2
Euwww
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2020 01:28 PM | Show all posts
zuriey replied at 5-6-2020 10:44 AM
Cina pendatang tak reti ckp melayu korng bising
Melayu jawa bugis ajar ank ckp omputih korng sanjun ...

Bersepah ye anak2 melayu tak reti cakap Melayu
Dok speaking mak bapak bangga2 sgt anak pandai speaking
Cakap Melayu tak pandai
Siap nama pun nama omputih chuols
Tapi bangsa Melayu, nanti dekat ic ada tulis bangsa - Melayu
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 01:32 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2020 12:22 PM
NihonGo=Bahasa Jepun.
Tulisan yg baisa digunakan ialah katakana ,hiragana & kanji.

Ramona ni kalau dia ajar anak dia banyak bahasa lagi bagus
Dekat dalam resume boleh tulis - Malay, English, Arabic, Chinese
Lagi senang dapat kerja and orang lagi pandang tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 01:35 PM | Show all posts
miss_white replied at 10-6-2020 11:26 AM
ko kawin dengan arab je pun tak payah  fefeeling americano
arab pun bukan pandai english

Macam laki lana nordin tu cakap Melayu okeh
Dalam Melodi tu inteview then kat laki dia dorang tanya soalan dalam english
Lana ckp, ckp jela bahasa Melayu
Dah bape lama duduk Malaysia takkan tak paham
Gitu lah sikit2 i dengar

Ni sibuk, kawin org luar.. dia pun sibuk belajar budaya orang luar tu
Ajar lah laki ko tu budaya sini
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2020 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 10-6-2020 09:53 PM
ujuh tu gred apa ya? A B C D?

Tujuh tu D kot kalau x silap..
Huhuhu.. Terus turun second grade
Walhal aggregate 16 aje.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 02:30 AM GMT+8 , Processed in 0.082100 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list