Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12023
View
219
Reply

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

[Copy link]

Author: Cari-Saiful       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-6-2020 09:34 AM | Show all posts |Read mode
Ramona Zamzam tak ajar anak perempuannya, Ivanna Alashkar untuk bercakap dalam Bahasa Melayu.


Katanya dia mengikut saranan doktor untuk menggunakan bahasa yang sama digunakan bersama suaminya yang merupakan warga Palestin.





"Sebenarnya ramai yang tanya sama ada anak faham Bahasa Melayu. Jawapannya, tak faham. Ia dicadangkan oleh doktor kami.

"Masa awal-awal kami bercakap dengan Ivanna ayahnya cakap bahasa Arab. Dia pergi tadika Cina jadi cikgu-cikgu dia cakap Mandarin dengan dia. Saya bercakap dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris di rumah, tapi doktor cakap nanti bimbang Ivanna keliru.

"Sebabnya bahasa utama saya dan suami di rumah Bahasa Inggeris. Cadangannya ialah satu orang hanya cakap satu bahasa sahaja, jadi saya kekal dengan Bahasa Inggeris untuk elak kekeliruan," jelasnya panjang lebar melalui Insta Story.


  



  



Walaupun anaknya bertutur dalam Bahasa Inggeris, dia yakin satu hari annti Ivanna dapat menguasai Bahasa Melayu.

"Kalau dah tinggal di Malaysia, 100 peratus yakin Ivanna akan pandai cakap Melayu. Sekali-sekala ada juga terlepas cakap Melayu, tapi saya fokus lebih kepada Bahasa Inggeris," tambahnya.


Foto: IG



Apa pun semoga anak Ramona membesar dengan bijak dan sempurna ya. -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-6-2020 09:44 AM | Show all posts
sy pndai kecek siam...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa melayu senang, bangla 6bulan dah fasih cakap melayu
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:49 AM | Show all posts
ok je mana2 pun ramona.. anak sendiri jd diri sendiri tentukan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 5-6-2020 09:47 AM
Bahasa melayu senang, bangla 6bulan dah fasih cakap melayu

Tawu tak apa..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Ank reti xreti ckp melayu satu thread. Ank retis dah pandai ckp melayu dua tiga ayat satu thread lain pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg takde darah mix lahir kt sini pon ade yg x reti ckp melayu tp bising nk konsep malaysian malaysia giteww. Suka ati ko la acik mona.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
elehh..ye sgt la tu..habis return of superman naeun ank pemain bola korea tu multilingual ape..dgn pak n family pak dia ckp korea,ngan mak ckp jerman ngan english..ngan nenek belah mak cakap spanish..tu cho sarang ngan ayah ckp korea ngan mak ckp jepun..asal ank melayu je x leh..pebende tah..pastu jadila ank melayu yg x reti ckp melayu..sound stupid speak malay..hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:02 AM | Show all posts
dia mcm ni ya...ilmu ibarat lautan yg luas...ilmu yg kita ade ni..setitis air yg di campak ke dalam lautan yg luas tu.....jadi kalau rasa hebat berbhs inggeris...hebat dlm ilmu itu dan ini hanya sekadar titisan air kecil....
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Baca artikel kosong info, tengok writer patitlah si sepul rupanya
Artikel takda otak
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:10 AM | Show all posts
helok rupe anaknya...comei ahhh...
tapi namanya mmg x sesuai ckp melayu...ahahha...

anyway bahasa melayu senang....myanmar..bangla...pakistan jual kapet kejap je pandai cakap melayu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Lawa anak dia ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Pelik pula. BM maknya ok tak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:36 AM | Show all posts
actually, takde nyer anak2 tu nak konpius bahasa apa..

masa umur2 cemgini la patut di ajar untuk multi-lingual. Time ni, otak dia org boleh absorb everything like a sponge.. ruginya limit.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
nazzse: Baca artikel kosong info, tengok writer patitlah si sepul rupanyaArtikel takda otak



Hehehehehehehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Cina pendatang tak reti ckp melayu korng bising
Melayu jawa bugis ajar ank ckp omputih korng sanjung..
Tu si fadza minang kabau tak reti bahasa melayu ramai ummah agungkan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Xde salahnya bagi exposure kt budak tu..balik kampung nenek dia,bg nenek2 makcik2 dia ckp melayu ngn dia..budak2 cepat belajar..

Harap jgn jd mcm kingcoucoukrunch dah laa..lotsaaaa mix tp hauk segala2nya
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 10:59 AM | Show all posts
betul juga tu..nanti dh besar dia pandai la ckp BM..budak2 skang tak mcm kita dulu..tadika kemas je..pilihan tak de sgt..skang ni banyak pilihan..ikut parents la nak anak dia belajar kt mn kn...ramona pun ok je cakap BM..berlakon..dlm sepahtu lg la..kelakar habis...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
hantar tadika cina sekolah cina tapi anak tak reti cakap melayu.bila dah besar nanti retilah cakap melayu. lagipun tinggal di Malaysia mesti kena tahu BM

bukan ke tu semua apa yg cina cina kepong jinjang katakan? pada akhirnya reti ke mereka cakap melayu?????
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nak anak pandai English je kenapa antar gi tadika cino? Kan belajar Mandarin kat situ. Budak2 sebenarnya ok je ajar banyak language daripada yg dah tua bangka baru nak belajar. P/S- I sound stupid if I speak in Malay.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list