Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1126
View
24
Reply

Tips Untuk Duda Nak Kawin?

[Copy link]

Author: taji2906       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-6-2020 12:42 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua. ok aku nk tny beberapa tips la untuk korang kongsi bg seorang duda yg nak kawin balik.
Cerita aku macamni, aku da 4 tahun single. Bercerai hidup. Cerai takde anak. Punca bercerai, dua2 ada kesilapan masing2. Dan ada bercampur dgn bab2 sihir pemisah ni. lama kami tanggung dulu sampai ex dah tak tahan sebab dia yg selalu sakit. Aku pny kesilapan plak, selalu pendam perasaan tak berkomunikasi dgn baik. akhirnya aku pergi berkongsi masalah aku kat org lain. perempuan la. so ex aku marah dan tak boleh terima. aku akui tu salah aku.

ok cukup la punca aku berpisah masa dulu. dan sekarang kami bwk haluan masing2 dan dah settled pun segala tanggungjawab aku sebagai bekas suami semua. kalau terjumpa pun, ok takde masalah cuma mmg da capai persetujuan , tak perlu contact melainkan jika betul2 perlu jek. emergency ke or yelah ada certain part yg kena contact.

sekarang ni, aku ada kenal seorang gadis dan kami suka sama suka. dia ajak aku utk tunang dalam masa terdekat ni dan nikah dlm masa beberapa bulan lepas tunang. aku pun dah terbuka hati balik utk kawin. dia anak dara la. ok sekarang ni masalah ialah tang family dia. adik dia ok dgn aku tp abang dia persoal jgk la tang status aku. ye aku faham seorang abg mesti la protect adik dia. tp aku rasa boleh tackle lg abg dia. cuma sekarang si dia takut dan tak tahu mcmne utk bgth parent dia tentang aku. secara umumnya, family dia da tau kami bercinta cuma belah dia tak jmp aku lg dan tak tau status aku (parent dia)

sampai stress gak la dia nk bgth parent dia tang status aku. dia takut rejection dari parent dia dan takut hilang aku. ye aku pun sama dan aku pun faham perasaan parent bila tau status aku ni. mesti la akan persoalkan.

jadi kat sini aku dgn rendah diri nk mintak pendapat forumers semua tips2 untuk
tackle hati parent si dia.
tips untuk si dia mulakan cerita atau cara untuk start conversation tu dgn parent dia
tips or point kelebihan memilih seorang duda utk jd pasangan hidup (utk dia buat presentation haha)
cara nk handle kalau kena reject
patut aku bersedia utk berusaha atau let it go kalau kena reject?

mungkin nampak soalan ni mcm mudah atau simple je. tp percaya la, tak semua boleh handle situasi mcmni. setiap tips amat aku hargai. terima kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-6-2020 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Duda tak de anak okay je kan..ada ye parents tak suka?
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 01:27 PM | Show all posts
macam mana u tackle hati mertua u dulu, guna la cara yang sama untuk tackle bakal mertua..
yang penting, jujur dan be yourself..
tunjuk yang u amik iktibar atas kesilapan dulu dan usaha untuk jadi bakal suami yang lebih baik..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Abg iol duda. Yes stigma tu susah nak hilang, byk kali putus sebab parents perempuan halang tak izin. Pernah sekali tu dia kena interrogate masa raya kenapa pisah la kenapa tak cuba selamatkan perkahwinan la, betul ke ex yang sekian sekian bukan punca diri sendiri

Kesian abg iol. Now dia give up dah. Frust habis. iol pesan sabar je, mungkin ada nanti satu hari anak yatim piatu ke jadi suri hati dia. Senang tak payah nak serabut dgn stigma keluarga pasal status duda tu. Abg iol kerja elok perangai pun elok tapi jodoh berat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2020 01:43 PM | Show all posts
Covid19 replied at 4-6-2020 01:15 PM
Duda tak de anak okay je kan..ada ye parents tak suka?

ye masih ada. tu yg merisaukan aku n gf aku.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2020 01:45 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 4-6-2020 01:27 PM
macam mana u tackle hati mertua u dulu, guna la cara yang sama untuk tackle bakal mertua..
yang pen ...

tak sama beb. dulu family lain. aku pun bujang masa yg dulu.
sekarang ni aku berstatus duda. family dia pun agak have2 la jgk. gf aku anak perempuan tunggal
keterbukaan utk terima aku tu, agak musykil jgk. lagi2 tang mak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2020 01:51 PM | Show all posts
234126 replied at 4-6-2020 01:31 PM
Abg iol duda. Yes stigma tu susah nak hilang, byk kali putus sebab parents perempuan halang tak izin ...

betul sgt. aku dah pernah alami sebelum ni. tp tu baru je nk berkapel belum stage lain. family yg dulu tu reject terus bila tau status aku. dah la x bg peluang langsung kat aku. dikutuk2 jgk la. kot ye pun mehh la bg aku berdepan dlu.

klu la semua org faham yg perkahwinan tu tak semestinya kekal selamanya. jodoh tu tak semestinya tepat pd bila kita da kawin tu. dan tak semua org berkahwin tu meminta utk berpisah. aku dulu brapa lama aku pertahankan. klu aku miang ke apa ke, lepas pisah aku cari je sapa2 n kawin terus

amik masa dkt 3 tahun aku baru bukak hati nk cari org lain. ye stigma kat org berstatus duda/janda ni susah nk ubah. persoalan siapa salah, kenapa tak pertahankan? klu soal kenapa tu yelah aku faham dan aku terbuka utk cerita. tp tak la detail betul2. aib ex aku pun aku nk jaga jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 01:52 PM | Show all posts
taji2906 replied at 4-6-2020 01:45 PM
tak sama beb. dulu family lain. aku pun bujang masa yg dulu.
sekarang ni aku berstatus duda. fami ...

jangan overthinking.. jumpa je dulu..tengok penerimaan macam mana..
kalau dah jumpa then nampak dorang tak suka or tak setuju, then baru la fikir strategy untuk ambil hati dorang..
masa jumpa tu jujur je la kalau dorang tanya..
but jangan sesekali burukkan exwife..
doa lah yang terbaik untuk diri u..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2020 02:01 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 4-6-2020 01:52 PM
jangan overthinking.. jumpa je dulu..tengok penerimaan macam mana..
kalau dah jumpa then nampak d ...

gf aku takut nk bgth parent dia status aku. dia plan utk bwk aku dtg jmp parent dia tanpa bgth status aku dulu. aku x setuju sbb aku lg suka utk terus terang dulu. gf aku dpt rasakan yg akan ada tentangan dari mak dia. bapak dia, mgkn boleh bwk bincang lg.

so sekarang dia tgh memikir ayat pemula bicara utk cerita status aku kat parent dia. yg aku pun tgh jenuh memikir jgk apa ayat2 terbaik.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
taji2906 replied at 4-6-2020 01:51 PM
betul sgt. aku dah pernah alami sebelum ni. tp tu baru je nk berkapel belum stage lain. family yg  ...

Abg iol kawin setahun je. Menduda dah 5 tahun. 2-3x putus. Lepas cerai makan masa dia nak bukak hati tapi masih takda luck in love.

iol pun kalau ditakdirkan dapat menantu duda atau janda, taktau la boleh terima ke tak tapi yang penting iol mmg akan tetap do background check just takde la sampai say no sampai kiamat masih bagi chance kenal juga takda la halang mcm cerita kassim selamat ke apa.

ada tu jodoh chuol. sometimes it seems to take forever but forever tu tak rasa wasted bila yang dtg to you ialah yang sebaik2 kejadian sesuai dgn jiwa chuol.

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
taji2906 replied at 4-6-2020 01:51 PM
betul sgt. aku dah pernah alami sebelum ni. tp tu baru je nk berkapel belum stage lain. family yg  ...

Tak sangka ya duda pon ada isu penerimaan dari keluarga gf. Meols igt janda je ada masalah gini bila nk ada pasangan teruna. Pasal ni la lepas 12 tahun meols baru terbukak hati nk cari pasangan.  Mcm kwn meols abes eddah je tros naik pelamin. Indah nya donia.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
U tackle ayh dia dulu. Lelaki ngn laki senang bawa bincang..tak complicated. Show your effort nk jadikan ank dia sebagai istri u.

Ttg ibu dia..better sebelum korang ada perjumpaan family tu..baik lah diberitahu awal your status supaya ibu dia tak terkejut dan tak naik angin time tu.  Ini peranan ur gf. Dia yg patut bgtau dulu. Masa nk bgtau ibu dia..kena tgk timing ibunya hepi ke tak. Bercerita lah gf tu kepada ibunya ttg u. maksure riak muka gf tu hepi dpt berpakwekan u. Biasanya ibu ni rapat ngn ank ppuan...kalau dia tgk ank dia bercerita hepi..dia pun rasa seronok tuk ank. Masa tu..pandai lah gf tu masuk jarum citer psl status u tu.

Bila dlm perjumpaan keluarga tu..cerita ngn jujur background u. Tp pada I..x perlu cerita ttg sihir tu lah dulu kat family dia. scary lah psl sihir menyihir ni. Kalau I sbagi ibu..mmg tak nak ank ada involve ngn org pernah kena sihir2 ni. Sihir tu kenapa sbenarnya? Jgn aibkan ttg ex u. Cerita yg baik2 jer. Dan jangan lupa..jaga lah ank dia baik2 ye bila kawin nanti.

Yakin..tenang..insyaallah..semoga berjaya.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam Taji

Aku rasa, yang kena main peranan penting ialah gf Taji. Dia dah kena start bgtau mak dia yang dia ada bf. Pastu Cerita la pasal kebaikan hg. Bukan cerita yg dibuat2 tp yg betul lah.

Dah kena la bgtau apa keistimewaan dan kelebihan abang Taji di mata ayang kat mak.

Taji ni baik mak.. masa pi Mytown dah masuk Asar dia terus pi cari surau. Pastu kat luar tu ada budak2 Rohingya dia sedekah kat budak2 tu mak.

Dia dah start kena cerita benda elok kat mak nya.
Tu part gf nya lah

Taji plak apa kata start ambik hati, pi mana2 tu beli la apa2... nah ayang ni tadi abg Taji pi Suraya Kg Baru ada orang jual nasi kuning ni sedap ni. Abg beli 4 bungkus balik makan ngn abah mak abang ayang ya. Amik hati. Beli apa2 bagi depa.

Lagi apa eh..

Kalau ada sales pape kat mitsui beli la bagi amik hati mak nya. Beli tefal bread toaster yg permaisuri pakai tu ha baru berapa ratus. Amik hati mak nya.
Cakap, ayang ni ha abg taji ada tgk IG ciksitiaminah dia ada pakai ni mcm best je. Nah abg beli bagi mak.

Amik hati. Dah start kena amik hati. Lama2 okay la tu.

Aku doakan taji dan ayang akam disatukan dan niat korg nak kawin dipermudahkan. InsyaAllah amin
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 02:50 PM | Show all posts
aku nampak ko ni byk sgt fikir
jadi diri sendiri redah je pegi sorang2
xyah prepare pape skrip
ko bukan nk bawa lari anak dia pegi Thailand
sbnrnya parents lagi selesa mcm tu
ko dtg sorg, diorg bole selongkar semua background
kalo ko dtg dgn geng susah parents dia bermesra dgn ko
kalo first time dtg jgn kata nk kawin terus
borak2 biasa je dgn ahli keluarga dia
bykkan senyum dan cuba ramahkan diri
niat baik Tuhan mudahkan
aku dulu pon redah je sorg2 jumpa mak ayah dia


Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 04:56 PM | Show all posts
iye.. tackle ayah dia dulu
kwn aku duda nak kawin dgn the only girl dlm family
beza umo besar plk tu
mmg family tentang habis2an
family have2 la punya psl
apa yg pempuan tu buat
jumpa kan dgn ayah dia dulu
bila dh ngam dgn ayah
baru bwk jumpa yg lain2
inshaaAllah
All the best dude!
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 05:57 PM | Show all posts
Edited by cmf_blingblings at 4-6-2020 05:58 PM

Aku percaya kalau duda kaya, rumah tersergam, kereta berderet stigma nikma pa ke benda orang tak tengok dah, orang nampak hak lain...tu kenyataanlah. Aku bukan pandang rendah kpd sesiapa tapi benda tu nyata.

Dipendekkan cerita.
Mana-mana ibu bapa benda yg dia paling utama yg depa tengok kpd bakal menantu tu adalah akhlak. Hormat orang ke tidak, ada sopan santun ka, keluarga dia macam mana. Mampu ke tidak untuk tanggung anak perempuan dia, agama dia. Kalau dia orang Islam ada dak dia amalkan benda-benda yg menjadi tuntutan dalam Islam. Kalau dia bukan Islam ada tak dia sanggup berkorban tinggalkan agama nenek moyang dia tanpa desakan atau paksaan utk menjadi org Islam.

Bab no 2. Sebab apa bakal mak mertua tak suka duda.
1. Orang nak tau apa penyebab depa cerai dulu? Dia tak bagi nafkah cukupkah sampai bini cabut lari? Kaki pukulkah? Apa penyebab. Itu yg depa musykil.

2. Kalau tak ada anak tu mungkin lebih mudah sbb depa takut juga kalau-kalau hal anak jd punca rumah tangga lintang pukang.

Bagi aku DOA tu paling penting. Bila kita doa Allah permudah. Yg sempit jadi luas, yang gelap jadi terang, yg susah jadi senang. InshaAllah kita bersikap jujur kpd mereka jgn sembunyi atau simpan. Declare saja saya duda berhias dengan konfiden inshaAllah ok saja.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 06:20 PM | Show all posts
Abang akupun duda, dah 6 tahun tapi happy-happy jah single balik di usia lanjut. Lanjutlah lagi beberapa tahun nak pencen. Dia kata kahwin buat semak perut

Kak ipar aku happy jah berlaki muda 9 tahun...duda juga anak 6 tapi seorang anakpun tak duduk dgn dia, semua duduk dgn mak depa tapi for surelah masuk lebat tiap-tiap bulan. Pompuan ni mudah, menjandapun tak heran asal ex laki bagi duit berkepuk. Tak yah nak pening pala cari kerja ka apa.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2020 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahu ke siapa yg hbtr sihir pemisah tu? Kot ade yg kenen ngn kau? Kang dh kahwin mcm mana? Hish aku pulak yg risau . Hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2020 10:28 AM | Show all posts
mdhelmi replied at 4-6-2020 02:50 PM
aku nampak ko ni byk sgt fikir
jadi diri sendiri redah je pegi sorang2
xyah prepare pape skrip

Yup plan aku memang nk datang sorang gentle je. kenal dgn mak pak dia. aku agak ready dan aku mmg tak nak sembunyi apa2 pun. gf aku agak risau je la rejection tu. tp aku sanggup usaha lagi.

btw, ko pun duda ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2020 10:31 AM | Show all posts
chandrahusin replied at 4-6-2020 04:56 PM
iye.. tackle ayah dia dulu
kwn aku duda nak kawin dgn the only girl dlm family
beza umo besar plk  ...

aku setuju bila tackle bapak dulu. so far plan aku nk jmp abg n adik dia. kebetulan abg dia junior sekolah aku. so rasa mcm ada brotherhood tu sikit. bapak dia insya Allah kalau kena gaya boleh la nk bawak bincang. aku kena yakin la bwk diri masa jmp tu.

kwn ko punya situation tu sama je dgn aku ni. boleh jd contoh utk aku jgk. hahah. tq atas nasihat
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list