Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
810
View
38
Reply

NAK CARI DUIT TEPI TAPI TAK PANDAI?? APA KATA KITA BERJIMAT DENGAN MELAKUKAN PROJEK DIY

[Copy link]

Author: julia5094       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-6-2020 09:48 AM | Show all posts |Read mode
Zaman 2020 ni zaman yang amat mencabar untuk kebanyakan dari kita. Sis sendiri pun, mungkin bulan 7 ni hanya akan berkerja 3 hari seminggu je. Yang pasti, gaji pun akan ditolak la.

Nasib baik sebelum ni sis menceburkan diri dan menjadi dropshiper di shopee. Ada la sikit2 boleh tampung sana sini. Tapi rasanya tu belum cukup lagi. So sis ingat lepas ni, kalau tak boleh tambah duit, why not cuba jimatkan duit melalui projek DIY. Sis ni memang jenis orang yang suka buat semua benda sendiri. Dari tukar paip, baiki sink tersumbat, tukar tombol pintu, jahit baju, jahit langsir sendiri, even water dispencer pun pasang sendiri. Banyak benda sebenarnya yang kita boleh berjimat, antara nak dengan tak nak je.

Semalam, lps ambik homework anak, melencong skejap ke Kamdar. Actually dalam kepala ni nak beli kain untuk tukar kain seat kerusi, last2 3 jenis kain yang diangkut. Satu kain cotton corak kartun, nak jahit seluar dan sarung bantal anak. Satu lagi kain untuk buat baju kurung anak. Dan beli kain tebal kat bahagian jual langsir, nak tukar kain seat kerusi makan.

So ni dua project yang dah siap semalam..bantal dan seluar katok.. Actually bantal pun buat sekali. Ada satu bantal lama yang dan tak berapa nak tembun bentuk dia. So sis gunakan kekabu tu masukkan ke bantal yang baru jahit. Lps tu baru guna kain karton corak, buat sarung dia sekali. Kali ni murah la pulak kain cotton tu..

Ala..kenapa nak masuk gambar tak mau keluar pulak ni..hu..hu..

So, apa kata korang share apa2 jua PROJEK DIY yang korang rasa boleh bagi penjimatan di zaman gawat ni..TQ

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 3-6-2020 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Hari tu penah share.. Ekon diy tak guna tenaga elektrik tapi 100% solat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
ikutkan x pandai menjahit tangan.. selalu hantar tailor.. baru2 ni mood rajin jahit jugak mcm bantal anak smpi terkeluar kekabu.. baju kelawar berhelai2 sbb bagian ketiak tu selalu termasuk ke dlm tombol pintu la apa la.. terkoyak smpi nmpk perut huhu. byk jugak la yg menjahit sendiri.. alhamdulillah walaupun x cantik sgt jahit tapi dpt jimat duit hantar kedai. sarung bantal petak yg depan tv tu design flamingo cantik sgt beli kat kedai eco shop je . rm2. kualiti pun ok. kat shopee pun x dpt harga rm2 hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 12:47 PM | Show all posts
@per706

sesuai jugak u share expertise tudung u..cuma diy ke idak ?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 12:47 PM | Show all posts
sarah82 replied at 3-6-2020 10:23 AM
Hari tu penah share.. Ekon diy tak guna tenaga elektrik tapi 100% solat

cemana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 3-6-2020 12:47 PM
cemana tu?

Typo.. Bukan solat.. Solar.. Hahaha.. Jap nak share.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 3-6-2020 12:47 PM
cemana tu?



Ada video dia ajar cara buat lampu picit sendiri.. Kalau kreatif.. Buat cantik2 boleh jual.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 3-6-2020 12:47 PM
@per706

sesuai jugak u share expertise tudung u..cuma diy ke idak ?

Haah,semua manik tu jait tgn..i beli tdung n manik bunga 3D tu + diamind..then jait kan..puas hati jait kemas2 basuh mesin kalu x sempt pun,bunga x cabut...kwan i yg beli pon ckp camtu..recomended hand wash la,but kalu kdg campak mesin ok je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 03:52 PM | Show all posts
sarah82 replied at 3-6-2020 10:23 AM
Hari tu penah share.. Ekon diy tak guna tenaga elektrik tapi 100% solat

Ha..ha...i tengah dok kaji kaitan ekon dengan solat... Nasib baik ada baca komen kat bawah...Tu la..actually hari tu ada jugak baca pasal solar ni. Ada yang buat installation solar kat rumah. Kira semua appliances akan guna tenaga yang dijana dari solar tu la. Tapi nak pasang pun costly jugak la...Yang econ tu macamana sarah?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 3-6-2020 03:52 PM
Ha..ha...i tengah dok kaji kaitan ekon dengan solat... Nasib baik ada baca komen kat bawah...Tu  ...

Yg ekon tu dia bina sendiri.. Kat channel berani buat ni byk dia ajar cara kita nak buat pendawaian sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 03:56 PM | Show all posts
Lavender85 replied at 3-6-2020 11:06 AM
ikutkan x pandai menjahit tangan.. selalu hantar tailor.. baru2 ni mood rajin jahit jugak mcm bantal ...

Cakap pasal baju kelawar ni. Ada satu kisah lucu jugak la. Ada housemate suka sangat pakai baju kelawar. Masalahnya, baju kelawar dia ada yang koyak sampai ke perut jugak la, dan dia pulak tak pakai bra. Ternampak jugak la beberapa kali buah2an dia. I pulak yang segan..Nasib baik la sesama perempuan..nak tegur pun malu..
Tapi suami isteri, koyak sikit tak pe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 03:58 PM | Show all posts
Lavender85 replied at 3-6-2020 11:06 AM
ikutkan x pandai menjahit tangan.. selalu hantar tailor.. baru2 ni mood rajin jahit jugak mcm bantal ...

Rindu pulak kedai 2 ringgit. Lama dah tak menyinggah sejak mco ni. Yang pasti ada banyak benda berlegar2 dalam kepala ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 04:00 PM | Show all posts
sarah82 replied at 3-6-2020 01:09 PM
Ada video dia ajar cara buat lampu picit sendiri.. Kalau kreatif.. Buat cantik2 boleh jual.

Wah..nanti boleh buat projek ni dengan anak2..tapi masalahnya..1st time dengar perkataan peltier ni..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 3-6-2020 04:00 PM
Wah..nanti boleh buat projek ni dengan anak2..tapi masalahnya..1st time dengar perkataan peltier n ...

Hahaha.. Sama la.. Gigih google.. Ada dia ajar cara buat lampu picit la.. Ubah suai dapur la..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Lavender85 replied at 3-6-2020 11:06 AM
ikutkan x pandai menjahit tangan.. selalu hantar tailor.. baru2 ni mood rajin jahit jugak mcm bantal ...

Hahahahah,tepat sgt tu! Ape bala la asek sangkot kat tombol pintu.kdg mmg bley buat gadoh ngan pintu..tpi lom koyak lgi laa,pkai pon jrg..kalu da xde bju bru pkai..rimas, sush nak wat keje dapur..huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 04:21 PM | Show all posts
per706 replied at 3-6-2020 01:25 PM
Haah,semua manik tu jait tgn..i beli tdung n manik bunga 3D tu + diamind..then jait kan..puas hati ...

Hebatnya...i tak mampu nak jahit manik..Tak ada kesabaran. Pernah la jahit manik..tapi yang simple je..design2 tak mampu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 3-6-2020 03:56 PM
Cakap pasal baju kelawar ni. Ada satu kisah lucu jugak la. Ada housemate suka sangat pakai baju ke ...

hahahahahaha... mcm tau2 jeee.. kdg2 nak jimat cuci kain.. mmg x pakai .. risau jugak angkat2 tgn buat keje itu ini time pkp. anak pun dh besar.. selalu tegur mama x sopan masa nmpk buah tu.. Tu yg satu hari tu tiba2 dtg semangat nk menjahit .hehehehe .. suh housemate tu rajinkan diri jahit supaya buah x tersebar org nmpk free huhu
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 3-6-2020 03:58 PM
Rindu pulak kedai 2 ringgit. Lama dah tak menyinggah sejak mco ni. Yang pasti ada banyak benda ber ...

best tau kdg2 ikut nasib underwear untuk perempuan dia pun kualiti taraf defacto .. atau branded lain. warna pastel corak2 bunga kecik pastu ada renda sebijik mcm yg branded punya kualiti. branded punya pun hari tu sekali pakai terkoyak /teretas renda .. try dtg awal2 pagi masa bukak insyaAllah ada la rezeki yg x disangka2 huhu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 04:56 PM | Show all posts
Lavender85 replied at 3-6-2020 04:44 PM
hahahahahaha... mcm tau2 jeee.. kdg2 nak jimat cuci kain.. mmg x pakai .. risau jugak angkat2 tgn  ...

Lama dah kisah ni..masak dok study dulu. Masa remaja kan kita ni pemalu sikit.. Sekarang kalau nampak ada yang macam ni, tegur direct je..ha..ha..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 04:58 PM | Show all posts
Lavender85 replied at 3-6-2020 04:48 PM
best tau kdg2 ikut nasib underwear untuk perempuan dia pun kualiti taraf defacto .. atau branded l ...

Ha..ha..memang benda baik mesti kena ikut kan? Nanti nak p ushar..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list