CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 17473|Reply: 94

[Dunia] Kajiselidik kesan mco & covid 19 forumer

  [Copy link]
Post time 2-6-2020 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by FanTasyCreaTioN at 3-6-2020 08:16 AM

Hai kawan2 hari2 ai pergi kerja jalan x byk kenderaan. Ai muskil jika begitu lama korang bercuti mco itu memberi kesan kepada ekonomi korang. Jadi ai buat Kajiselidik
Multiple Polls: ( Max 5 choices ), Total 73 Users voted

Count down: 30444 Days2 Hours14 min.

Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2020 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak dan menantu akak terksean teruk. Kontrak kerja dihentikan sebab kapal terbang x jalan. Dan aviation  akan perlukan tempoh yg agak lama untuk naik balik. Service business diaorg pun terhenti sejak Fasa 1- Fasa 3. Customer ramai cari tapi since diaorg sangkut kat Kluang, diaorg introduce kat service provider yg ada di sekitar Selangor.  Fasa 4 diaorg minta satu sudut di rumah utk offer service buat org Kluang. Alhamdulillah. Ada juga customer tp nak dapatkan spare part tu yg susah sikit sebab terpaksa order dan tunggu dipost barangnya. Nak balik Selangor, diaorg x rasa sesuai utk anak2 yg umur 6bulan dan 3 tahun ni..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Essential sector and position yang critical, tak terjejas, gaji jalan mcm biasa, yearly increments (mid year) dapat macam biasa. Cuma kesihatan mcm nak tejejas sebab penat bekerja waktu mco
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
terjejas berat badan uols, sebab makan xhengat dunia..bila banyak makan bykla belanjanya..xgiteww

lagi satu, ni pendapat iols la ya, musim pkp ni semua pihak terjejas..cuma impaknya mungkin berbeza bagi setiap orang..semoga kita semua tabah menempuh dugaan..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 05:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Dr sudut kerja, aku terjejas dr segi emosi & penat kepala jgk lah bila kena wfh. Tanggungjawab besar nak make sure everything is ok and kebajikan semua terjaga.

Dr sudut peribadi, aku pjj. belum dpt merentas negeri/negara atas pelbagai faktor.

Tp alhamdulillah, masih cukup makan pakai. tido lena. x ada apa yg kurang melainkan yg tertulis kat atas tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 05:37 AM From the mobile phone | Show all posts
blum nmpk kesan, tp maybe no bonus. tp dkt US kebanggaan darsita dah ade pengurangan staff, pengambilan talent baru dibekukan. dkt asia tenggara hopefully takde, tgk la kat singapore mcm mana. semua new normal, no more event, byk webinar, sharing session online sajork...

kesannya byk free time, byk masa boleh focus e-learning... tp mood nak study tu la nak buat rasa malas tu haha

yg byk masa free tu improve skill anda, p study online. byk kursus free or diskaun kaw2... cari jln guna youtube, fb utk jana duit. youtube channel tu, byk menda korg bleh share, generate income.

tp kena sabar la... takde rezeki dtg bergolek. selamat berjuang semua. yg terkesan tu semoga ade jln..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 06:45 AM | Show all posts
ya perasan juga... bilangan kenderaan masa pegi balik kerja xsebanyak sebelum lockdown... klu x jem merah
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Terkesan. Sama ada berpendapatan tetap atau tak. Kalau orang kaya lain kesannya, kalau mid income lain pula. Golongan pendapatan kecil lain pula. I terkesan dari segi emosi je la. Dari segi berat badan Alhamdulillah mengalami penurunan. I cuma harap rakyat malaysia patuh SOP. I nak balik kampung and harap harap rantaian jangkitan dihapuskan. Lama tak jenguk parents, kritikal dah ni video call hari hari. Huhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2020 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
I rinduuuuu nak jumpa mak i.. Last jumpa dia a few days sebelum mula pkp
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 3-6-2020 02:14 AM
terjejas berat badan uols, sebab makan xhengat dunia..bila banyak makan bykla belanjanya..xgiteww

...

I pon sama.tak berani timbang
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak terjejas.. Sebab masih kerja dpt gaji.. Jadi aku nak undi apa.. Sbb dlm pilihan TT tak ada pun tak jejas sebab masih dapat gaji mcm biasa... Aku bukan kaya raya.. Jadi pilihan "Aku kaya, covid- mco langsung x efek.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 08:34 AM | Show all posts
Keluarga aii di Malaysia ada terjejas ada tak terjejas.

Yang cikgu, nurse - gaji jalan tiap bulan.

Yang balik dari UK  sekarang jadi pengangur sementara sebab last April tak dpt ambil Malaysia pharmacy test (entah apa terms Malaysia guna)

Yang sorang tu kerja car wrapping di Taiwan pun jadi pengangur sementara sebb tak boleh balik Taiwan.

Yang buka kedai kek (rugi hilang staff dll) tapi tak banyak mulut yang perlu mereka suap so okaylah kan.

Abang no.3  ushasama kilang telor ayam (one of the biggest in malaysia) tak terjejas sebab kilang tak pakai tenaga maknusia. Telor pulak utk market Hong Kong & Singapore.

Mak aii - ada rumah kedai dua tiga bijik. SAtu penyewa sudah cabut di Malam hari.


Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Dr segi ekonomi x terjejas sgt sbb keja dlm essential goods...gaji mcm biasa, dpt extra elaun sbb keja msa pkp 1-3.

Dr segi emosi terkesan sbb nk blk kg jumpa mak ayah..dh 3 bln x jmpa ni..biasa blk kg 2-3mggu skali ni tiket flight brapa kali tukar dh

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 08:48 AM | Show all posts
sarah82 replied at 3-6-2020 08:33 AM
Aku tak terjejas.. Sebab masih kerja dpt gaji.. Jadi aku nak undi apa.. Sbb dlm pilihan TT tak ada p ...

samaa laa kita.
x rasa terjejas sbb gaji jalan mcm biasa.
aku kerja company swasta tau.
jgn pulak org fikir aku ni akak gomen pulak.
syukur je company masih mampu manage kewangan dgn baik.
xde dgr pun pasal nak buang staff, potong gaji etc.
rasa makin senang n tenang hidup aku spnjg pkp-pkpb ni.
byk masa muhasabah diri.
even laki ada buat perangai, aku msh boleh bertenang.
sbbkan moratorium tu jgk laki aku boleh bg nafkah lebih 2xganda
ehh mmg terasa kaya laa...
haruslaa aku hold dulu nk berpisah dgn laki
cuma sambutan raya baru2 ni je, mmg aku xde mood.
baju baru mmg xde...haha..itu je laa yg menjejaskan spnjg pkp-pkpb ni
lain2 aku rasa hidup aku senang dan tenang2 aje....

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Fur replied at 3-6-2020 08:48 AM
samaa laa kita.
x rasa terjejas sbb gaji jalan mcm biasa.
aku kerja company swasta tau.

Semoga Allah swt permudahkan urusan ang.. Bukan senang nak hadapi perangai suami.. Aku x pernah ada suami tapi pemerhati buat aku faham sikit2 apa yg ang lalui.

Aku kerja sendiri.. Gaji harian.. Rezeki kerja cuci najis.. Sebenarnya aku plan nak minta naikkan gaji. Tapi on hold la jap tunggu covid-19 pulih atau next pesakit aku jaga.. Aku caj harga standard.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 3-6-2020 08:33 AM
Aku tak terjejas.. Sebab masih kerja dpt gaji.. Jadi aku nak undi apa.. Sbb dlm pilihan TT tak ada p ...

I plh 30% terjejas je ahahaha sbb duit gaji mcm biasa pn shopping online dh jd luar biasa ...so terjejas kt ctu je lah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2020 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 3-6-2020 08:52 AM
I plh 30% terjejas je ahahaha sbb duit gaji mcm biasa pn shopping online dh jd luar biasa ... ...

Hahaha. Jangan buka shopee 6.6 ni tau.. Sakan depa buat promo.. Huhuhu.. Iols nak cuba kurang beli online bulan ni..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 3-6-2020 08:58 AM
Hahaha. Jangan buka shopee 6.6 ni tau.. Sakan depa buat promo.. Huhuhu.. Iols nak cuba kurang beli ...

Shopee x terjebak lg...sbb gna acc lazada my sis je stakat ni...apa bnda merepek aku beli kasut raya konon smpai 2,3 psg pakai pn idok lg...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 09:04 AM | Show all posts
I think my side ok...gaji dpt mcm biasa, Monatarium tu alhamdulillah, buat ktorg ade simpanan. dh lama tkde simpanan riban2 mcm tu sejak sblum khwin. hrp smpnn ni mmg mencukupi utk bekalan ktorg akan dtg.

But my husband la..kerje kontraktor...stop terus. Try apply grab, nasib tros dpt...mungkin sbb mmg grab demand tinggi kan. Jd...husband buat grab, jd nya pendapatan stil sama mcm sebelum ni.

Just dia ade la ngomel sikit2...kerje senang sgt, tkde challenge. tp nmpk after 3 months ni, dia mcm bahagia plak...sbb kerje ikot masa sdri kan. I plak yg jeles.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 3-6-2020 09:03 AM
Shopee x terjebak lg...sbb gna acc lazada my sis je stakat ni...apa bnda merepek aku beli kasut ra ...

Hahaha.. Iols semlm skodeng biji benih kat lazada.. Kononnya nak bercucuk tanam..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 06:02 AM GMT+8 , Processed in 0.085303 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list