Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
1915
View
78
Reply

[Tempatan] Lepas ni boleh bezakan produk Muslim. Ada logo tambahan sijil Muzakki bagi pembayar zakat

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-6-2020 03:35 PM | Show all posts |Read mode
Zakat Kedah perkenal sijil Muzakki



ALOR SETAR: Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) memperkenalkan sijil dan logo pengesahan Muzakki (pembayar zakat) dalam usaha membantu usahawan Muslim yang berdepan cabaran dalam perniagaan terutamanya pasca COVID-19.

Ketua Pegawai Eksekutif LZNK, Zakaria Othman, berkata setiap muzakki dibekalkan dengan satu nombor siri khas yang dipantau pihaknya dari semasa ke semasa bagi mengelak penipuan sijil.

"Muzakki juga dibekalkan logo Sahabat Zakat Kedah yang berfungsi seperti logo halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bagi digunakan pada bungkusan produk yang dikeluarkan bagi memberikan keyakinan kepada pembeli bahawa ini adalah produk Muslim yang juga pembayar zakat.

"Pada tahun 2019, LZNK menerima zakat perniagaan sebanyak RM41.7 juta daripada 4,427 pembayar zakat dan pada tahun 2021 kita jangka akan ada penyusutan bayaran zakat perniagaan akibat pandemik COVID-19.

"Pembayar zakat ini dijangka berdepan kesukaran pada tahun 2020 dan 2021, namun kita berharap umat Islam dapat membantu membeli produk mereka," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Zakaria berkata, idea memperkenal sijil dan logo pengesahan Muzakki timbul ketika kempen Buy Muslim First (BMF) dan ia mula dilaksanakan di Kedah pada tahun ini.

Katanya, usaha ini akan mampu membantu umat Islam memilih untuk berurus niaga bersama peniaga yang menunaikan zakat perniagaan setiap tahun.

Katanya, selain itu pengesahan sijil berkenaan menjadi bukti bahawa syarikat berkenaan adalah pembayar zakat di negeri ini.

"Ini adalah salah satu cara kami membantu pembayar zakat di negeri ini. Sehingga kini kami sudah menyiapkan 130 sijil pengesahan Muzakki dan mereka boleh mempamerkan logo dan sijil ini di premis perniagaan atau kenderaan rasmi mereka.

"Usaha ini bukan sahaja terhad kepada syarikat produk makanan, tetapi kepada semua jenis perniagaan, ia mampu menjadi inspirasi baru dalam putaran ekonomi membabitkan produk milik usahawan Islam di Kedah," katanya.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-6-2020 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kicap mudim buat garam belacan.. Fuh.. Tak pun makan dgn nasi + gulai ikan dan ikan termenung garing
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 03:53 PM | Show all posts
logo halal pun boleh dicetak rompak..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
letak logo kat jejantz muslim please. selalu salah usha rupanya kafir. nak product muslim senang sikit nak deal lolzzzzz
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 05:07 PM | Show all posts
so, kena buat satu lagi database kat lembaga zakat negeri tuk check whether its legit or not.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah atas langkah proaktif

tetap #BMF
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada tahun 2019, LZNK menerima zakat perniagaan sebanyak RM41.7 juta daripada 4,427 pembayar zakat .woow untuk satu negeri je.sapa kata melayu malas.i nak silambam bontot dia.kutipan juta juta tapi Ada jugak susah merapah Kat kedah tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 05:20 PM | Show all posts
aku nampak logo halal jakim, aku beli...dah tak fikir dah syarikat melayu ke, omputih ke, afrika ke..
asalkan bertanda halal original..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 2-6-2020 04:12 PM
letak logo kat jejantz muslim please. selalu salah usha rupanya kafir. nak product muslim senang sik ...

x pon sape dh sunat buat cop kt dahi...bru senang nak cam
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pokaibanktokyo at 3-6-2020 05:50 AM

Bayar zakat 10 rgt saja terus boleh dapat itu sijil.
-EDIT-
Cina babu bodoh miskin pemalas terus merempat atas tanah rizab melayu sambil makan nasi percuma dari soup kitchen tajaan melayu kemudian pergi panjat pokok nyok melayu

Siapa yang tak tau bagaimana paras zakat boleh cecah 10 ringgit atau lebih sedikit lagi memang bodoh la
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:09 PM | Show all posts
dont worry, chinese ni licik..

sedangkan tanah bumiputra, cina2 ni boleh sapu

apa la sangat logo.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:24 PM | Show all posts
Semoga pengguna kafir laknatullah dan Muslim liberal berhati hati jangan tersalah pilih produk...

Perhatikan jika ada cop ini....
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
pokaibanktokyo replied at 2-6-2020 05:37 PM
Bayar zakat 10 rgt saja terus boleh dapat itu sijil

Apsal zakat 10 ringgit? Mcmana kau kira? Kalau kaper jgn pandai2 buat citer. Kalau islam takkan tak tahu kadar zakat?
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
blekkep replied at 2-6-2020 09:21 AM
x pon sape dh sunat buat cop kt dahi...bru senang nak cam

senang sikit kan nak pilih product muslim
cop logo kat dahi atau lengan sasa deyols tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
gune agama utk marketing product ke sampai nak gune logo zakat pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 2-6-2020 05:10 PM
Tahniah atas langkah proaktif

tetap #BMF

BMF tu dah jadi Boycott Muslim First kan sebelum raya baru ni sebab ada kempen boycott perniagaan orang Islam oleh Melayu sendiri. Antara perniagaan orang Islam yg diboikot oleh ummah melayu ialah mydin, jakel, naza, duck dan fashion valet. Time tu takdak pulak dengar kempen utk boikot perniagaan orang bukan Islam
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Majority muslim bila bab makanan mmg sensitif..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2020 08:28 PM | Show all posts
cina kapir DAP ingat zakat tu kira mcm mana?
kira mcm abu komunis ka?
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 2-6-2020 08:28 PM
cina kapir DAP ingat zakat tu kira mcm mana?
kira mcm abu komunis ka?

Ha ah. 10 hinggit dah dpt sijil zakat. Dia ingat beli  nombor ekor ker...bodo nya kaper.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
blekkep replied at 2-6-2020 05:21 PM
x pon sape dh sunat buat cop kt dahi...bru senang nak cam

Xpyh cop dah tau. Ko kaper mana tau bila muslim boy kena masuk jawi?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list