CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: ipes2

[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?

[Copy link]
 Author| Post time 30-5-2020 08:45 PM | Show all posts
KIM.K replied at 30-5-2020 07:56 AM
iols pernah minum kopi kaw dengan susu pastu rasa nausea. Saya jarang minum kopi, tapi kalau bancuh  ...

saya minuk kopi brand apa pun, rasa lebih kurang sahaja. tak sophisticated palate saya.
teh boh trebaik dari semua teh yang saya minum.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-5-2020 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
mh17 replied at 30-5-2020 01:58 PM
Beza nescafe and coffee??

yeah i pun nak tau... minum nescafee pening, kopi x pulak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 08:48 PM | Show all posts
isseliparjepun replied at 30-5-2020 08:06 AM
I like coffee. I can take coffee without sugar and feel so fresh after that. Most days i akan minum  ...

ok je tuh kopi sebanyak tu. kalau 1 mug nescafe pon, baru 62mg/mug. minum 7 mugs baru agaknya rasa dada berdebar2 tak boleh tidur jadi anxious. coffee yang saya suka hanyalah nescafe original sahaja. minum yang lain pun rasa sama bagi saya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 08:51 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 30-5-2020 08:56 AM
Oooo..sy mnum black tea je..xpun bt teh halia/lemon/madu kalai xsihat..hahahaha

Urmmm..tp kalau ...

teh halia saya suka jugak walaupun mereka selalu letak gula banyak di malaysia.
orang berbeza2 pada sensitif mereka terhadap coffee. ada orang yang minum coffee malam2 pun masih boleh tidur dengan aman, cuma restless sikit sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-5-2020 08:43 PM
kita semua ada sedikit lactose intolerance, sebab kita Asians. rasa nya bellaa nyer reaction kuat  ...

alamak.. geng la kiter. lactose intolerance
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 08:52 PM | Show all posts
sarah82 replied at 30-5-2020 08:58 AM
Sy rasa badan dah imune dgn kopi.. Hahaha.. Tengah mlm minum kopi pun tetap sy akan tido dgn jayanya ...

saya pun kadang2.. tetapi jika ada benda dalam mind saya, minum kipri pukul 9mlm dah cukup untuk buat tak boleh tidur
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-5-2020 08:52 PM
saya pun kadang2.. tetapi jika ada benda dalam mind saya, minum kipri pukul 9mlm dah cukup untuk b ...

Masa kat motorola dan intel dulu.. Sehari 5× minum kopi.. Mentang2 free.. Sbb tu imune kot Dr Ipes..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 08:54 PM | Show all posts
fishcracker replied at 30-5-2020 09:31 AM
Banyak sangat minum kopi pun bole weng kepala,lagi2 kopi yang ade campur herba bagai...iol suka kopi ...

ya, bercelaru mind nanti.
saya ada diberi kopi traditional sepekat.. kena brew la pulak untuk buat kopi dari nya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-5-2020 08:55 PM | Show all posts
NekNgah replied at 30-5-2020 01:53 PM
Saya peminum kopi, black without sugar.  Try limit pagi sahaja sebab diuretic, kulit jadi kering. Ka ...

ya, teh sangat menenangkan. saya macam awak lah. minum kopi banyak saja, terus pergi tandas.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 08:56 PM | Show all posts
mh17 replied at 30-5-2020 01:58 PM
Beza nescafe and coffee??

nescafe tu instant coffee sahaja, ia nya salah satu jenama. ada orang beli benas original, kisarkan dirumah dan brew di rumah dan tapis untuk minum. terlampau sukar untuk saya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 08:57 PM | Show all posts
mh17 replied at 30-5-2020 01:59 PM
Sy kalau kopi ta ada mslh nk tdo..xkn dtg effct tp kalau nescafe agak sgar la matanya

mungkin coffee jenama lain yang awak guna tu, kandungan caffeine nya lebih rnedah dari nescafe.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 08:58 PM | Show all posts
otai_g replied at 30-5-2020 02:09 PM
Mcm2 kopi ada di pasaran. Kopi janda, kopi jantan, kopi songkok

kopi janda?
kopi songkok??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 08:59 PM | Show all posts
vanilacup replied at 30-5-2020 02:33 PM
Masaalahnya kenapa aku minum nafas jadi laju? Suka nak minum tapi x boleh...adakah Allah pilih aku u ...

jadi anxious ya? awak agak sensitive pada coffee rasanya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 09:10 PM | Show all posts
matchstick replied at 30-5-2020 03:14 PM
Saya minum kopi hari2..mmg hantu kopi xkira la kopi mahal mcm espresso, kopi kampung, kopi instant m ...

withdrawal syndrome saja tu; especially jika tiba2 terus tak minum sehari dua. nanti jadi penat, irritable, sakit kepala. selepas 3 4 hari dia hilang la. saya tak dapat syndrome ini.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa bacaan HB saya rendah, bila minum kopi, teh tarik/ais, nescafe..saya susah nak tido..penah jugak 24 jam tak boleh tido..

Pastu saya perasan bila bacaan HB saya dah naik n dah ok, saya minum semua di atas tu, takde ape2 kesan dah..boleh je tido awal..

Ada kaitan ke ?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 09:26 PM | Show all posts
adila39 replied at 30-5-2020 08:47 PM
yeah i pun nak tau... minum nescafee pening, kopi x pulak.

alah brand instant coffee saja; affordable la sikit katanya.
awak ini posh sikit kot, kena minum kopi arabica ke combia ke
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-5-2020 09:27 PM | Show all posts
bellaa replied at 30-5-2020 08:51 PM
alamak.. geng la kiter. lactose intolerance

iya bellaa. saya ada sedikit lactose intolerance. minum milk pagi2 nanti ada angin dalam perut ingin keluar
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 09:28 PM | Show all posts
sarah82 replied at 30-5-2020 08:53 PM
Masa kat motorola dan intel dulu.. Sehari 5× minum kopi.. Mentang2 free.. Sbb tu imune kot Dr Ipe ...

alert la awak masa itu, tentu semua details dalam office awak nampak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2020 09:30 PM | Show all posts
NamaKuMawar replied at 30-5-2020 09:17 PM
Masa bacaan HB saya rendah, bila minum kopi, teh tarik/ais, nescafe..saya susah nak tido..penah juga ...

entahlah. anaemia kan memang ada kesan kepada general wellbeing kita. pada am nya, jika ada anaemia, kena treat anaemia itu. mungkin coffee membuat awak lebih terkesan pada effects nya
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-5-2020 09:28 PM
alert la awak masa itu, tentu semua details dalam office awak nampak

Mmg alert.. Tp sy perasan.. Tangan cepat menggigil..perlahan2 sy cuba kurang ambik kopi.. Banyak minum air kosong.. Mula2 tu.. Susah juga.. Asyik mengantuk kalau x minum kopi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 06:35 PM GMT+8 , Processed in 0.074056 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list