CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ipes2

[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?

[Copy link]
Post time 26-10-2021 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-10-2021 04:57 PM
oh di kat kampung dulu2 ya
ni di negeri2 yg maju masa dulu2 la kan
kat kelantan tk pernah dengar p ...

Ni kakak ada beri kopi...esok nak cuba kopi CenDuku dan Pegaga dah habis...blom top up...huhu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2021 06:03 PM | Show all posts
Youareyou788 replied at 9-1-2021 05:29 AM
Coffee boleh buat addict tak? Because ada yang jenis tak dapat satu hari tak boleh.

coffee ada caffeine
usual cup of coffee tu size dia 8oz (besar sikit is 12oz)
8oz ni ada dekat 100mg caffeine
ni kira cukup la untuk kita rasa segar, boleh focus (caffeine kan sejenis stimulant)
so, kalau selalu2 guna, maka utk rasa segar dan cergas dan alert, ramai org rasa they miss their coffee dia pagi2 jika tak diminum
dengan itu, ia boleh menjadi addictive.. tetapi addiction dia tidak membahayakan la
tak mcm illicit drugs itu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2021 06:04 PM | Show all posts
Scheherazade replied at 9-1-2021 10:45 PM
Wah, dah mcm sirap bandung lak. Thx doc

koh koh
last weekend baru je minum sirap bandung di Kopitiam kat Capel Street
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2021 06:04 PM | Show all posts
adila39 replied at 10-1-2021 08:39 PM
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159013425953466&id=135289458465

erkkk
coffee ada ice cream?
ke macam mana concept coffee ini?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2021 07:10 PM | Show all posts
seribulan replied at 26-10-2021 06:01 PM
Ni kakak ada beri kopi...esok nak cuba  kopi CenDuku dan Pegaga dah habis...blom top up...huhu.. ...

kopi apa kakak awok beri?
sy di bawa ke 2 coffee shops over the weekend
kononnya yg ada di eview dlm papers or mags
... bagi sy rasanya sama je semua.. ie semuanya kopi
sy dituduh tak sopistikated. takpo lah

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 07:22 AM | Show all posts
ipes2 replied at 26-10-2021 06:10 PM
kopi apa kakak awok beri?
sy di bawa ke 2 coffee shops over the weekend
kononnya yg ada di eview d ...

Old Town White coffee 2 in 1...ni dok try

Lama tak mengopi...asyik minum ayo nyo je...


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 03:29 PM | Show all posts
seribulan replied at 27-10-2021 07:22 AM
Old Town White coffee 2 in 1...ni dok try

Lama tak mengopi...asyik minum ayo nyo je...

rasa dah minum kat kluang tapi yg original bukan yg dalam peket2

air kelapa tu ok je tetapi banyak mitos; nanti sy buka thread pendek utk air kelapa
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 03:35 PM | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2021 02:29 PM
rasa dah minum kat kluang tapi yg original bukan yg dalam peket2

air kelapa tu ok je tetapi banya ...

Ipoh pun pemes pasal White Coffee...dulu saya tahu dari org Sabah yg sibuk cari dan nak beli kopi ni haha...dia belikan untuk saya plak...

Sila buka pase ayo nyo tu

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 05:11 PM | Show all posts
I pun hari-hari minum coffee sebelum mula kerja, just orang cakap kalau coffee lover ni ada masalah bad breath dan gigi kuning

Macam mana nak elak? Scaling?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 05:21 PM | Show all posts
dewi_rina replied at 27-10-2021 05:11 PM
I pun hari-hari minum coffee sebelum mula kerja, just orang cakap kalau coffee lover ni ada masalah  ...

Saya pun, mulakan hari dengan secawan kopi. Selepas itu, sy minum tea sahaja sampai keesokan harinya.

Ya ada sedikit foetor selepas kita berkopi. Kata orang, chew lah chewing gum atau gosok gigi cepat2 selepas minum kopi untuk elakkannya.
Berkenaan gigi jadi kuning, ini adalah lebih menjadi issue kepada orang minum tea, dan impactnya dari minum kopi adalah lebih kecil. Kata dentist, minum guna straw atau brush teeth sesudah minum teh, boleh avoid kesan ini.

Dua dari kakak2 saya adalah dentists.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2021 11:01 AM | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2021 05:21 PM
Saya pun, mulakan hari dengan secawan kopi. Selepas itu, sy minum tea sahaja sampai keesokan harin ...

Yes betul tapi lepas minum coffee akan ada bau kopi kan even kita brush, so I macam nak avoid kopi
Cuma tak boleh sebab dah jadi rutin tiap pagi dekat office sebelum start buat kerja
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-10-2021 02:24 PM | Show all posts
dewi_rina replied at 28-10-2021 11:01 AM
Yes betul tapi lepas minum coffee akan ada bau kopi kan even kita brush, so I macam nak avoid kopi ...

ye selalunya ada bau nafas coffee tu after minum coffee
tapi saya rasa only immediately after je kan?
if dan minum air sejuk or dah makan some other foodstuff, dia hilang je kan?

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2021 03:22 PM | Show all posts
ipes2 replied at 28-10-2021 02:24 PM
ye selalunya ada bau nafas coffee tu after minum coffee
tapi saya rasa only immediately after je k ...

Yes betul, not temporary bau tu tapi lepas minum kopi kita jadi segan nak borak2 dengan ofismate

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-10-2021 04:26 PM | Show all posts
dewi_rina replied at 28-10-2021 03:22 PM
Yes betul, not temporary bau tu tapi lepas minum kopi kita jadi segan nak borak2 dengan ofismate

...

koh koh sy pon baru habis nescafe nih.. pepagi (now 0926) hujan macam ni sy nak minum satu mug lagi nescafe
1 is not enough.

sy rasa expensive coffee yg selalu ada bau nafas.. nescafe mcm ni tak de sangat rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2021 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-10-2021 06:04 PM
erkkk
coffee ada ice cream?
ke macam mana concept coffee ini?

yea.. affogato.. just plop a spoonful of ice cream and stir.. usually vanilla la. my brother in law ajar.. sedap tau..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-10-2021 12:10 AM | Show all posts
adila39 replied at 28-10-2021 09:29 PM
yea.. affogato.. just plop a spoonful of ice cream and stir.. usually vanilla la. my brother in la ...

dah googlesejenis dessert
jadi sy mungkin will makan ice cream tu asing2 dan minum kopi nya selepas itu

ini dessert org have have nih
saya orang pasir mas dok makae bendo2 ginih
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:59 PM | Show all posts
ipes2 replied at 28-10-2021 02:24 PM
ye selalunya ada bau nafas coffee tu after minum coffee
tapi saya rasa only immediately after je k ...

doc...saya baru 2 3 minggu layan kopi...sebab saya dah black list mamak..no more mamaks....kalau kencing kita berbau kopi... elok ke tak..?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 04:47 AM | Show all posts
nz.jr replied at 7-12-2021 03:59 PM
doc...saya baru 2 3 minggu layan kopi...sebab saya dah black list mamak..no more mamaks....kalau ke ...

kencing pun bau kopi! jenama apakah yg nz guna ini?
no more mamaks? sebenarnya, sy suka some of mamak's food eg mee goreng tetapi tak fancy kopi nya
teh mereka OK.. ini best
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 07:17 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 8-12-2021 04:47 AM
kencing pun bau kopi! jenama apakah yg nz guna ini?
no more mamaks? sebenarnya, sy suka some of ma ...

other than coffee.. like B complex lepas consume kenapa ya kita lepas pee tu berwarna kuning like green sikit.. i noticed that... ke sbb kena minum more water?
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 10:51 AM | Show all posts
ipes2 replied at 8-12-2021 04:47 AM
kencing pun bau kopi! jenama apakah yg nz guna ini?
no more mamaks? sebenarnya, sy suka some of ma ...

brand essenso dan french roast...saya campurkan 2 2...baru sedap...kalau 1 pek..rasa dia kureng...

berat turun sekilo lebih bila stop beli air mamaks..mungkin sebab gula and susu kot..

kopi 3 in 1 tak tau lah kesan long term dia mcm mana..

teh tarik mamaks memang sedap...favourite saya no 1...sampaikan tengok colour teh pun dah boleh tau sedap ke tak..

sekarang susah nak jumpa teh tarik sedap...ramai mamaks tangan goyang bila buat teh..kadang2 sedap kadang2 tak..

sebelum ni memang tak pernah layan produk 3 in 1...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-1-2022 11:42 AM GMT+8 , Processed in 0.130116 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list