CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ipes2

[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?

[Copy link]
 Author| Post time 2-9-2020 01:21 AM | Show all posts
Knowlee replied at 28-8-2020 08:11 AM
Lately dah berjaya kurangkan minum kopi. Sebelum ni mcm addicted, disebabkan diuretic effect dia, I  ...

sy ni pun kuat minum kopi nih
teh tu memang lah sangat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-9-2020 01:24 AM | Show all posts
Scheherazade replied at 29-8-2020 09:35 AM
I am a tea drinker but i do drink coffee whenever the urge is there. I love the aroma (ni selalunya  ...

oh grand ma you ground sendiri her coffee beans ya. cap 434 i tak pernah dengar. apa2 pun, like you, i am more of a tea drinker tetapi pepagi mesti start my day dengan nescafe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-9-2020 01:25 AM | Show all posts
seribulan replied at 30-8-2020 01:14 PM
Teringat2 kopi Australia...rindu

Hari tu ada nonton pasal kopi Turki ada periuk khas...rugi  ...

berbeza ke kopi2 di asutralia
campuran dan beberapa factor penting especially species dan geography i know lah would make a different coffee tastes
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-9-2020 01:26 AM | Show all posts
tajmahal replied at 30-8-2020 08:55 PM
Iols tak boleh hidup tanpa kopi. at least sehari sekali waktu pagi. buat masa ni Cafe 21 kopi kegema ...

ha ha siap dalam handbag
saya ada kopi luwak dekat rumah ni.. cuma sayang nak minum
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2020 06:14 AM | Show all posts
ipes2 replied at 2-9-2020 12:25 AM
berbeza ke kopi2 di asutralia
campuran dan beberapa factor penting especially species dan geograp ...

Derang kan really jaga plants etc derang...nothing allowed in pagi ni nak cari kopi Mesia le...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2020 07:48 AM | Show all posts
Edited by tajmahal at 2-9-2020 07:50 AM
ipes2 replied at 2-9-2020 01:26 AM
ha ha siap dalam handbag
saya ada kopi luwak dekat rumah ni.. cuma sayang nak minum

cafe 21 je yang serasi buat masa ni sebab 0 sugar. iols minum macam tu je tak letak apa2. kalau nak rasa manis, titikan stevia je.kalau pegi travel pun memang bawa cafe 21.   iols tak pernah rasa lagi minum kopi luwak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2020 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 2-9-2020 01:21 AM
sy ni pun kuat minum kopi nih
teh tu memang lah sangat

Kalau nak kurangkan tu, kena kurangkan gradually. Selalu 3 sudu, kurangkan jadi 2 sudu. Contoh la. I hari tu stop terus, sekali dia tangkap sakit kepala. Fuhhh... 2-3 hari moody. Menggelupur jugak sakit kepala tu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2020 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Knowlee replied at 2-9-2020 11:21 AM
Kalau nak kurangkan tu, kena kurangkan gradually. Selalu 3 sudu, kurangkan jadi 2 sudu. Contoh la. ...

i try to stop... but if i dont take coffee early morning i lembek je... tea... hmmm pepagi? x best. So u totally stop or u cant?
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2020 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 3-9-2020 10:57 PM
i try to stop... but if i dont take coffee early morning i lembek je... tea... hmmm pepagi? x best ...

Not totally stopped. Ada minum tapi 3-4 kali seminggu saja. Hari lain minum teh, atau milo, atau air suam je.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2020 03:00 PM | Show all posts
i'm coffee lover, coffee addicted. dah tak boleh diselamatkan lagi dah.siang mlm pagi petang coffee... bab tido tak bleh tido bila minum coffee, biasanya kalau gi minum nescafe kat mamak.... kompom terkebil2 waktu mlm tak bleh tido... Kalau bancuh sendiri kat umah, ok je...

apa pun bau coffee mmg sangat2 menenangkan... iols sukaaaa sgt bau coffee....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2020 02:22 PM | Show all posts
seribulan replied at 2-9-2020 06:14 AM
Derang kan really jaga plants etc derang...nothing allowed in  pagi ni nak cari kopi Mesia le... ...

oh ye lah
very protective of their flora and fauna
bagus gitu
nnt jadi macam pulau sokotra
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2020 02:24 PM | Show all posts
tajmahal replied at 2-9-2020 07:48 AM
cafe 21 je yang serasi buat masa ni sebab 0 sugar. iols minum macam tu je tak letak apa2. kalau na ...

sy pun minum kopi tanpa gula or milk, letak serbuk tuang air panas
lama2 serasi dan takleh minum manis
kopi luwak tu konon nya power lah.. padahal najis(?) je.. ini salah satu sebab saya belum minum
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2020 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
isteri_ayil replied at 9-9-2020 03:00 PM
i'm coffee lover, coffee addicted. dah tak boleh diselamatkan lagi dah.siang mlm pagi petang coffee. ...

exactly... i baru minum kopi ni cicah biskut.. i think i nak avoid 3 in 1 coffee but pure coffee... black coffee jee.. which is better.. gula pun kurang. Org kata minum kopi otak bijak.. hahahah and awet muda..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2020 02:26 PM | Show all posts
Knowlee replied at 2-9-2020 11:21 AM
Kalau nak kurangkan tu, kena kurangkan gradually. Selalu 3 sudu, kurangkan jadi 2 sudu. Contoh la. ...

saya pun if tetiba tak minum kopi, akan ada withdrawal symptoms nya
saya kumpul tea kononnya.. lama2 bukak dan minum juga te tu ha ha tak lagi menjadi collections
seronok jugak tea2 dari eastern europe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2020 02:31 PM | Show all posts
isteri_ayil replied at 9-9-2020 03:00 PM
i'm coffee lover, coffee addicted. dah tak boleh diselamatkan lagi dah.siang mlm pagi petang coffee. ...

pasal bau coffee, ini ada important component nya, kita panggil furan. furfurythiol ni bawah furan la rasanya; ini yang buat bau kopi yang di roast itu. dikata oleh some research, ianya antara bau bau yang paling best kepada humans. aroma kopi memang boleh buat kita tetiba jadi alert, so, helpful la utk driving, exams, studying. kita dapat kesan ini walaupun dari caffeine di buang dari aroma itu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2020 02:41 PM | Show all posts
ipes2 replied at 10-9-2020 01:22 PM
oh ye lah
very protective of their flora and fauna
bagus gitu

Sedap kopi sana...teringat2...bila dapat ke sana menikmati kopi Aussie
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2020 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 10-9-2020 02:24 PM
sy pun minum kopi tanpa gula or milk, letak serbuk tuang air panas
lama2 serasi dan takleh minum  ...

at least milk xpe kot. pure plain coffee.. hmm. Penah minum kat club... xtau nak order apa.. so pesan black coffee as it written kat menu... so x sedap... kopi luwak? not the kind yg recommended.. usually company mlm jual jenis kopi kopi mix ni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2020 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 10-9-2020 02:26 PM
saya pun if tetiba tak minum kopi, akan ada withdrawal symptoms nya
saya kumpul tea kononnya.. la ...

Menariknya kumpul tea. Tak basi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2020 08:30 PM | Show all posts
Dulu boleh kata addicted to coffee jugak. Almost everyday kena minum kopi. Tak kisah la kopi ke nescafe ke, semua bedal. Bulan puasa tahun lepas I completely stop minum kopi, konon2 due to its diuretic effect, tak nak lah dehydrated masa bulan puasa.... Bila raya, mula lah cari kopi balik. Tapi, tiba2 dah tak boleh minum. Mula2 ingat air bancuh kopi tu tak berapa bersih ke sbb minum dekat rumah orang kan. Rupanya terus allergic kat caffeine (rasanya lah). Kalau minum je, terus naik gegata/hives dekat muka. Kalau teruk kadang2 akan naik sampai ke badan. Since then, I tak boleh minum coffee or tea yg pekat. Has anyone experienced this?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 12:42 PM | Show all posts
Dapat seteko kopi kolig bancuh untuk potluck...segar mata dan badan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-1-2022 11:33 AM GMT+8 , Processed in 0.090631 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list