Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1150
View
36
Reply

[Tempatan] Musim durian time PKPB

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-5-2020 10:39 AM | Show all posts |Read mode
Durian laris ketika PKPB
29 Mei 2020


JOHOR BAHRU - Seorang pekebun di sini tidak menang tangan menguruskan jualan duriannya selepas menerima permintaan luar biasa daripada penduduk di Johor Bahru yang dilakukan secara kaedah pembayaran tunai ketika serahan (COD).

Abdul Hadi Ahmad Sani, 41, berkata, hampir satu tan durian sudah terjual sejak beliau berkongsi di laman sosial Facebook mengenai durian yang boleh dibeli secara COD.

Menurutnya, beliau perlu kreatif menjual hasil durian ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berbanding sebelum ini di mana orang ramai makan dan membeli durian di kebunnya seluas tiga hektar di Pekan Nanas Pontian.

Katanya, pada musim lepas sebelum PKP dianggarkan 250 kilogram (kg) durian dijual setiap hari namun jumlah itu meningkat hampir sekali ganda ketika ini.

"Letak sekali sahaja iklan di Facebook pasal durian, berdesup orang komen nak beli. Sampai sekarang masih ada yang telefon, WhatsApp nak beli durian.

"Ada pembeli beritahu terlalu rindu nak makan durian sebab tidak dapat balik kampung sewaktu PKP dan PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat)," katanya.

Abdul Hadi berkata, setakat ini hanya durian kampung sahaja yang gugur dan dijual manakala durian udang merah dijangka gugur pada minggu depan.

"Disebabkan permintaan terlampau tinggi sewaktu PKPB ini, saya juga mengambil durian daripada pekebun sekitar Pekan Nanas dan Pontian," katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 29-5-2020 10:41 AM | Show all posts
betul..kat tepi2 jln dah start gerai2 durian...tp still mahal...nk tunggu harga durian kampung turun bwh RM10 sekilo..possible tak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 10:43 AM | Show all posts


Juallah ke luar negara aii sanggup jer beli walau mahal. Bukan makan selalu pun.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru ajer makan durian
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Woo hoo..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Ai nak buat bubur kacang durian.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 10:54 AM | Show all posts
buat cucur durian pun bagus
sambil lepak atas bangku pjg
tgk pemandangan sana sini
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 10:59 AM | Show all posts

Satu bijik durian king besar ni tak lah mahal mana .. sedap wehh! tapi nak ke Thai market berchenta sikit kang tak pasal pasal beli talam lah, beli petai lah etc. Aii mkn sorang sebab mat salleh tak makan durian :-)


duriannn.jpg
durianmalaysia.jpg




Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:41 AM | Show all posts
Durian ni memang sedap kalau dibuat jem sapuan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Wahhh... Dah start musim ke? Best ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:44 AM | Show all posts
Bagus penjual durian pun dah pandai guna jualan cara baru yang penting masih boleh terus dapat pendapatan
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Serawa durian cicah roti. Tak sedar habis sebuku roti.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 11:51 AM | Show all posts
jual durian masih timbang kilo atau longgok?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 12:02 PM | Show all posts
just nk share tips
katakan kita nak beli durian pertama
penjual buka
tetiba kita tak jadi ambik sebab tak sedap
penjual buka durian kedua
kita tak puashati dgn rasa durian kedua
penjual buka durian ketiga
kita rasa OK
kita beli

tau tak selepas tu apa akan jadi
penjual akan offer tiga biji durian termasuk durian ketiga yg dibukak tadi dgn harga special
dari 3 biji tu dia akan kenakan kita dgn salah sebiji tu buah tak elok
kita yg rasa teruja dgn harga special pun beli la
balik rumah
baru kita tahu

kenapa sesetengah penjual buat mcm tu?
sebab dia nak cover cost dua buah yg dibukak awal tadi tu
dh bukak sapa nak lagi
tapi tak semua penjual buat mcm tu
ada penjual yg jujur

so mcm mana nk elak kes-kes mcm ni?
kalau nk beli durian
sentiasa ada dlm bonet kereta bekas plastik pakai buang
bila masa nak beli durian
sambil rasa sikit sambil penuhkan bekas plastik
penjual tak akan berani nak menipu
sebab kita bukak semua durian depan dia

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 12:11 PM | Show all posts
R2D2 replied at 29-5-2020 12:02 PM
just nk share tips
katakan kita nak beli durian pertama
penjual buka

Yap. Aku kalau beli mmg bawak bekas, terutama yg jual tepi jalan dgn lori. Kalau kedai2 buah yg jual durian pun sama.
Tips lagi satu sll pileh gerai yg buah nya banyak. Sbb stok baru. Nk test lama ke buah baru toreh la dgn kuku je tangkai tgk hijau lagi ke atau dh kering. Kat youtube byk.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 12:20 PM | Show all posts
Hari Rabu lps dpt 3 bijik adik bawa dr kg..(rentas negeri dgn surat kebenaran ye..)
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 12:24 PM | Show all posts
duruanye.jpg

Di sini ada pemborong durian yang akan open order - siapa siap berminat boleh letak nama. Sekotak ada 4 biji dlm USD$300. Sedappppp!! isi tebal.

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Supersirap replied at 29-5-2020 11:41 AM
Durian ni memang sedap kalau dibuat jem sapuan.

Kenal seseorg tempoyak buat sapuan roti...giler
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
tikusmontok replied at 29-5-2020 05:26 AM
Kenal seseorg tempoyak buat sapuan roti...giler

Tu belum lagi makan durian campur susu pekat
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 01:30 PM | Show all posts
apa no contact pakcik ni.. iols nk beli...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list