Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1050
View
12
Reply

[Dunia] Wanita ini Lapan kali positif ujian covid 19 dan masih menunggu ujian ke 10

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-5-2020 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Liat betul virus tu nk mati kat bdn dia.takdpt nk bayangkan brape kes mcm ni kat luar sana

OTTAWA: Mengejutkan apabila seorang wanita di Kanada yang dijangkiti Covid-19 pada Mac lalu menunjukkan positif wabak itu sebanyak lapan kali.

Tracy Schofield dari Cambridge, Ontario, disahkan belum bebas daripada virus itu selepas menjalani sembilan saringan.

Wanita itu berkata, dia mengalami gejala Covid-19 termasuk demam dengan suhu 41 darjah Celcius, menggigil dan sesak nafas pada 30 Mac.

Dia disahkan positif virus berkenaan untuk pertama kalinya pada esoknya.

Menurut CTV News, lebih malang apabila ketujuh-tujuh ujian saringan seterusnya mengesahkan dia masih positif virus berkenaan.

Pada ujian kelapan, dia disahkan negatif Covid-19, tetapi kegembiraannya tidak bertahan lama apabila kembali disahkan positif virus itu pada ujian kesembilan.

Berdasarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pesakit perlu disahkan negatif menerusi dua ujian diadakan berturut-turut sebelum boleh diisytiharkan bebas virus berkenaan.

Ketika ini, Schofield masih menunggu untuk menjalani ujian saringan untuk kali ke-10.

Kini, selepas lebih 50 hari dia memberitahu kepada CTV dia masih mengalami sesak nafas. - Agensi

Wanita itu yang tinggal bersama anaknya yang berusia 17 tahun berkata, dia tidak mempunyai masalah kesihatan tetapi bimbang virus itu menyebabkannya berisiko terdedah kepada penyakit lain.

Dalam pada itu, Profesor Immunologi di Universiti Waterloo di Ontario, Brian Dixon, berkata, terdapat kebarangkalian ujian saringan memberi keputusan salah.

"Ia memandangkan individu hanya memberi sampel yang kecil daripada badan mereka," katanya.
https://www.hmetro.com.my/global/2020/05/581380/lapan-kali-positif
Screenshot_2020-05-22-16-43-16-39.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 22-5-2020 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni boleh publish case report.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Knowlee replied at 22-5-2020 08:52 AM
Ni boleh publish case report.

Tapi doc tu cakap maybe test tu salah since ada test kit dari china yg accuracy tak tepat tu kan..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 05:21 PM | Show all posts
Penantian yang menyesakan untuk tunggu bebas moga dia terus bertabah
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
derang guna PCR kit atau rapid-test?
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Test tak accurate ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 22-5-2020 05:02 PM
Tapi doc tu cakap maybe test tu salah since ada test kit dari china yg accuracy tak tepat tu kan.. ...

Oh ye ke... Still boleh publish case report, sebagai rujukan untuk other medical practitioners.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2020 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Experts have said the positive results are likely being caused by dead virus cells that remain in Schofield's system.

She is not thought to be contagious and has been cleared to return to work as a nurse.

Brian Dixon, an immunology professor at the University of Waterloo, said that fact the virus is new and not well understood makes it "hard to say what's normal".

"We all have a particular immune system that's individual," he said.

The story follows previous reports of people apparently contracting the virus again after twice testing negative.

Scientists have speculated that the virus may be able to remain in the system and "reactivate" after a negative test.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuat sungguh jodoh dia dgn covid tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 10:01 PM | Show all posts
Kesayangan Covid ni.. Walaupun virus tu mati dalam badan, tetap tak sedap hati jugak.. Semoga cepat sembuh dan bebas covid ya acik..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 04:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk maklumat tak cukup. Takleh nak komen.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 04:58 AM | Show all posts
ada satu kes di China yg virus ni masih ada dlm bdn seorang  lelaki ...maksudnya

ada manusia yg may be sistem badan dia membentuk satu kseimbangan  unik antara virus ni dengan badan???

ataupun wanita ni tak ada  lagi tahap immunity yg mantap untuk sisihkan virus dari badan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Nampaknya pattern virus ni mcm hiv... Maksudnya virus ni tetap akan ada pembawanya... Tapi virus ni lagi kejam dari hiv... Sbb mudah sgt trsebar, dgn sentuhan ja.. hiv mostly tersebar melalui darah dan air main ja..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list