Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3400
View
171
Reply

Jom kongsi resepi menu istimewa di Pagi raya.

[Copy link]

Author: sarah82    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-5-2020 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 11:24 PM
Nanti.. Iols buat video.. Hahahahaaha.. Jumaat ni iols buat video cara buka daun palas.

Ha ok best! Nanti seru iols pls
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 20-5-2020 11:39 PM
Ha ok best! Nanti seru iols pls

Kena upload kat youtube dulu la kan...hahahaha.. InsyaAllah boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari raya pertama menu wajib weols rendang daging utara.... nasi hujan panas... kari ayam...

Resipi nasi hujan panas

Bawang besar merah
Bawang putih
Halia
Rempah 4 sekawan (cengkih, pelaga, kayu manis, bunga lawang)
Daun Pandan simpul

Tumis Bahan2 kat atas using butter mix with minyak masak... dah naik bau, masukkan sesenduk susu sejat dengan sesenduk sos tomato del monte... masukkan beras yg dah siap basuh (3-4 pot)... masukkan air secukupnya & garam secukup rasa... pindahkan masuk ke periuk nasi and masa cam biasa... lepas nasi dah masak, titik kan 3-4 titik pewarna merah, 3-4 titik pewsrna hijau, jarak2kan.... jangan kacau.. tutup balik tudung periuk nasi tu and biarkan further keep warm dalam 10 minit... lepas tu baru kacau..  cantekkkk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 20-5-2020 11:46 PM
Hari raya pertama menu wajib weols rendang daging utara.... nasi hujan panas... kari ayam...

Res ...

Tqqqqqq... Nanti boleh cuba.. Nasi hujan panas pemes kat belah penang..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 11:37 PM
Kan.. Dulu masa arwah tok ada.. Sy pandai makan ja rendang.. Masak tak reti.. Lepas arwah tak ada. ...

Alhamdulillah, tahniah sis. Kalau dah expert boleh jd bisnes jugak tuu

Ramai yg bisnes juadah raya sejak dulu. Laku keras je jualan diorang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
wak_pijah replied at 20-5-2020 11:53 PM
Alhamdulillah, tahniah sis. Kalau dah expert boleh jd bisnes jugak tuu

Ramai yg bisnes juadah  ...

Sy malas nak niaga.. Hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis sarah daun palas 5 kaki camna, panjangnya kah?

Selalu org jual pakai ikat cekak kan? Tak pernah beli. Sedapnya ketupat palas

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
wak_pijah replied at 20-5-2020 11:59 PM
Sis sarah daun palas 5 kaki camna, panjangnya kah?

Selalu org jual pakai ikat cekak kan? Tak per ...

5 kaki tu maksudnya 5 batang daun palas tu.. Kat kedah panggil kaki.. Nak beli daun palas.. Elok buka tengok.. Takut ada pecah sebab kuku musang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 21-5-2020 12:11 AM
sarah82 replied at 20-5-2020 11:52 PM
Tqqqqqq... Nanti boleh cuba.. Nasi hujan panas pemes kat belah penang..


Ye ka.. i tot nasi hujan panas menu raya org terengganu.. hahaha i salah rupanya... biasa kalo i raya belah penang, selalu ke mana2 org duk hidang laksa dari pagi sampai petang..  so kitorg mmg masak nasi laa kat rumah...  belah ganu biasa kami raya ke dua buat nasi dagang....

Kalo belah kelantan (my exhusband) diorng wajib buat sate... tp i tak suka sbnrnya sbb sate ayam tu nak marinate dia utk satu besen pakai 2 kilo gulaaaa... pastu sebesen sate daging another 2 kilo gula dicurah ... potong kaki lahhhhh weiiiiii

Current husband asal melaka/nogori... mmg mak mertua expertttttt gila bab segala jenis rendang... sedap gila la weiii rendang MIL buat..... cuma kadang2 kalo dpt hati lembu campur daging... mmg i buat la rendang utara.. sedap jugakk...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-5-2020 12:08 AM
Ye ka.. i tot nasi hujan panas menu raya org terengganu.. hahaha i salah rupanya... biasa kalo i ...

Yum2..suka rendang.. Laksa mmg hantu la sy.. Suka makan laksa.. Hahahaa. Menu biasa kat utara.. Nasi daging dan nasi tomato..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-5-2020 12:13 AM
Yum2..suka rendang.. Laksa mmg hantu la sy.. Suka makan laksa.. Hahahaa. Menu biasa kat utara.. Na ...

U org utara ke.. ayah i keturunan mami penang... selang sehari wajib kari ikan... LOL.. so nasi daging sebenarnya i tak familiar... nasi tomato yes sbb dekat nak sama ja resipi ngn nasi hujan panas tu... kadang2 i buat ayam masak merah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-5-2020 12:20 AM
U org utara ke.. ayah i keturunan mami penang... selang sehari wajib kari ikan... LOL.. so nasi da ...

Org kedah..nasi benda wajib.. Bangun pagi.. Sarapan pun nasi.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Suami da request nak nasi minyak, ayam masak merah, kari kambing mamak untuk raya pertama. I masak kambing je, yang lain semua mak mertua yang masak, i tolong prep bahan bahan je.
Second raya biras i nak masak mi kari, fav i tu tapi dia masak kureng tapi jenis perasan masak sedap. Nak i take over kang masam muka lak. Hadap je laaaa.
Third raya masak nasi impit, lontong and sambal tumis ikan bilis. Crowd's fav. Ni kompem ulang makan.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 12:54 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-5-2020 12:03 AM
5 kaki tu maksudnya 5 batang daun palas tu.. Kat kedah panggil kaki.. Nak beli daun palas.. Elok b ...

Oh okok, thanks.

Nanti boleh try resepi ketupat palas sis makan dgn rendang daging
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
wak_pijah replied at 21-5-2020 12:54 AM
Oh okok, thanks.

Nanti boleh try resepi ketupat palas sis makan dgn rendang daging

Mmg sedap la.. Makan dgn rendang.. Yum2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Rainrein replied at 21-5-2020 12:41 AM
Suami da request nak nasi minyak, ayam masak merah, kari kambing mamak untuk raya pertama. I masak k ...

Yum2..mee kari plan cucu tok raya 1st.. Tak tau lagi sapa chefnya... Kalau iols yg masak.. Iols nak cari tulang jadi based kari tu.. Baru kick rasa kari tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 02:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Hm.. setakat ni buat sate, tapi tak tahu nak makan hari ke berapa, mungkin raya pertama ketupat nasi dengan rendang ayam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-5-2020 02:11 AM
Hm.. setakat ni buat sate, tapi tak tahu nak makan hari ke berapa, mungkin raya pertama ketupat nasi ...

Lama x makan satay.. Sedap.. Fuhhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 04:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Rainrein replied at 21-5-2020 12:41 AM
Suami da request nak nasi minyak, ayam masak merah, kari kambing mamak untuk raya pertama. I masak k ...

Sama lah... 2nd raya pun iols plan nak masak mee kari. Kalau biras sis Rain nak sedap kuah kari tu boleh try teknik tumis 3 kali masa tumis bawang cili dgn serbuk kari. Iols selalu buat gitu... Ikut style Yatiekitchen ajar dlm video dia. Insya Allah bila bumbu masak betul, masakan kita naik rasa
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 05:07 AM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 21-5-2020 04:46 AM
Sama lah... 2nd raya pun iols plan nak masak mee kari. Kalau biras sis Rain nak sedap kuah kari tu ...

Oh tidak tidak. Dia pantang diajar. Kalu i selit macam lite lite pun takkan dia dengar punya. So bia je la u. Setahun sekali je pun dia masak. Sabo je la.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list