Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3398
View
171
Reply

Jom kongsi resepi menu istimewa di Pagi raya.

[Copy link]

Author: sarah82    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-5-2020 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi sarah..i punya plan pagi raya menu is rendang payau, then kuah kacang, lodeh resepi cepwan ( i beli buku dia then copy sebijik2 resepi tu), malam raya pertama mungkin makan ayam bakar dengan kuah kacang. Sedapnya lepat palas sarah tu..i suka lepat palas tapi bila la nak carik daun palas ni.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-5-2020 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan di CI rupa nya ..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nefnefnef at 20-5-2020 10:57 PM

Resepi daging dendeng versi nefnefnef

Bahan2
1. 1 kg daging
2. 1/3 dari blender cili kering kisar
3. 4 biji bawang besar ATAU 20 biji bawang merah dihiris nipis
4. 6 ulas bawang putih ditumbuk
5. 1 inci halia ditumbuk
6. 1 batang serai
7. 2 sudu besar madu*
8. 3 sudu besar kicap manis*
9. 1 sudu besar lada sulah*
10. Air rebusan daging
11. Sedikit secukup rasa
12. Garam dan gula
13. 1 sudu kecil pes asam jawa Adabi

Cara2
1. Rebus daging, hiris nipis, dan kemudian tumbuk hirisan daging supaya jadi sedikit lembut.
2. Next, perap hirisan daging dengan bahan bertanda* selama 1 hingga 2 jam
3. Goreng daging jadi separuh garing, angkat dan toskan
4. Di kuali yang berasingan, panaskan minyak, masukkan serai sampai naik bau
5. Masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk hingga naik bau
6. Masukkan hirisan bawang besar/bawang merah, masak hingga naik bau
7. Masukkan cili kisar, buat teknik tumis 3 kali (guna air rebusan daging) dengan api sederhana
8. Semasa tunggu cili garing utk tumisan ke3, masukkan 1 sudu gula, kacau hingga tumisan garing. Step ini penting untuk pastikan bawang dan cili betul-betul masak. Kalau tak, nanti cepat basi. Cili dikatakan garing kalau dah nampak cili berkoloni macam tu dan ada buih pada permukaan minyak. Haha faham ke ayat iols ni?
9. Masukkan pes asam jawa yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sebentar
10. Masukkan daging, tambah sedikit air rebusan supaya bumbu meresap mesra dalam daging untuk dapatkan hasil daging yang garing tetapi juicy
11. Perasakan dengan garam, gula, dan kicap manis. Siap untuk dihidang dengan nasi minyak, pulut, lemang, ketupat, nasi impit, aihhhhhh... Rasa nak raya dah

Nota kaki
1. Iols pernah blend bawang, halia segala dengan cili kisar. Tapi iols found out iols lagi prefer texture bumbu bila bawang dihiris. So bolehla ikut preference masing-masing
2. Kalau nak lagi pedas, boleh masukkan cili api tumbuk dalam 6 biji masa tumis bawang dan cili kisar. Tapi yang version iols ni pedas level marhaen je

Resepi memang panjang tapi worth to try. Good luck!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 20-5-2020 10:39 PM
Bukan di CI rupa nya ..


Nanti kena halau kena post kat CI kita share resepi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 20-5-2020 10:38 PM
Hi sarah..i punya plan pagi raya menu is rendang payau, then kuah kacang, lodeh resepi cepwan ( i be ...

Jumaat ni makcik nai.. Bawa sekali dgn daun palas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 20-5-2020 10:51 PM
Resepi daging dendeng versi nefnefnef

Bahan2

Tqqq.... Siap screenshot.. Nak buat nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 11:09 PM
Tqqq.... Siap screenshot.. Nak buat nanti.

Sila sila try
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 20-5-2020 11:16 PM
Sila sila try

Hahahahhaa.. Opkod.. Yummy3..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 11:19 PM
Hahahahhaa.. Opkod.. Yummy3..

Hehe chaiyok, Sarah! Iols lagi respek uols yang pandai buat ketupat palas tu. Nak menganyam sarung dia sume iols memang tak reti
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun ni tak dapat la merasa kari daging yg mak ana masak, sedapnya cicah dgn nasi impit. Kalau iols dapat dua ni pun rasanya dah cukup di hari raya tak perlulah dah makan kuih raya lemang bagai.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 20-5-2020 11:22 PM
Hehe chaiyok, Sarah! Iols lagi respek uols yang pandai buat ketupat palas tu. Nak menganyam sarung ...

Nanti.. Iols buat video.. Hahahahaaha.. Jumaat ni iols buat video cara buka daun palas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Nes3in1 replied at 20-5-2020 11:22 PM
Tahun ni tak dapat la merasa kari daging yg mak ana masak, sedapnya cicah dgn nasi impit. Kalau iols ...

Masakan mak.. Sentiasa sedap. InsyaAllah raya haji ni.. Kita semua boleh beraya dgn org tersayang..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 11:25 PM
Masakan mak.. Sentiasa sedap. InsyaAllah raya haji ni.. Kita semua boleh beraya dgn org tersayang. ...

Kan... InsyaAllah amiiin.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Nes3in1 replied at 20-5-2020 11:31 PM
Kan... InsyaAllah amiiin.

insyaallah.. Sabar.. Ujian utk posa kali ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti nak cuba buat rendang ni, nampak sedap dan simple. Sesuai la dgn org yg tak berapa expert memasak mcm wak ni, mudah-mudahan berjaya

Selalu raya tolong kakak yg masak lauk raya, kalau open house pun tempah je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
wak_pijah replied at 20-5-2020 11:32 PM
Nanti nak cuba buat rendang ni, nampak sedap dan simple. Sesuai la dgn org yg tak berapa expert mema ...

Hahahaha.. Wokies.. Kita semua mencuba.. Masa ni la nak tunjuk skill berdikari kan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 11:32 PM
insyaallah.. Sabar.. Ujian utk posa kali ni..

Yup betul tu. Kalau kita rasa susah ramai lagi org di luar sana yg lagi susah. Think positive and berlapang dada dgn ujian.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 11:33 PM
Hahahaha.. Wokies.. Kita semua mencuba.. Masa ni la nak tunjuk skill berdikari kan..

Betul tu. Masa PKP ni tak tau masak pun kena cari tahu juga sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Nes3in1 replied at 20-5-2020 11:34 PM
Yup betul tu. Kalau kita rasa susah ramai lagi org di luar sana yg lagi susah. Think positive and  ...

Yap.. Jangan pandang padang hijau jiran sebelah.. Tapi pandang padang kering jiran depan rumah.. Kita akan lebih bersyukur.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
wak_pijah replied at 20-5-2020 11:35 PM
Betul tu. Masa PKP ni tak tau masak pun kena cari tahu juga sis

Kan.. Dulu masa arwah tok ada.. Sy pandai makan ja rendang.. Masak tak reti.. Lepas arwah tak ada.. Pandai pulak sy cari rezeki rendang.. Hahahahha..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list