Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1272
View
33
Reply

Emosi Buat Insan Terpilih ( buat sistur sistur bergelar Che Puan Besar)

[Copy link]

Author: PristineOne    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-5-2020 06:28 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ada yang bertanya Pokchik...dari sudut pandangan Pokchik sebagai bona fide yang beristeri dua...bagaimana emosi isteri pertama dan isteri kedua?

Ada yang bertanya .... bagaimana nak move on dalam marriage life bersama husband setelah dimadukan?

Pakchik akan bercerita disini dalam bentuk penceritaan dgn cara lawak Pokchik serta cara logik.

Semoga dapat memberi sedikit manafaat buat sistur sistur yang bergelar Yang Mulia Che Puan Besar .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 19-5-2020 06:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa Pokchik menggelar isteri pertama YM Che Puan Besar dan kenapa yg kedua Che Puan Muda.     Dalam english yg 1st adalah Her Royal Higness Dutchess dan yang kedua adalah Her Highness Countess...

Sebabnya itulah penghormatan Pokchik kepada isteri pertama.... Walaopun sekadar gelaran dalam fon book henpon Pokchik ( Nanti Pokchik screen shortkan gambar fon book Pokchik)

Jadi...begitu la sistur jua....Sistur adalah YM Che Puan Besar atau Dutchess.....yang isteri kedua tu sekadar Che Puan Muda atau Countess .

Dari segi seniority hidup bersama husband juga yg terlebih dahulu menikmati keistimewaan fizikal dan material dari husband.

*Dalam konteks ini - kita menceritakan tentang husband yg T20 ya atau paling minimum husband M40. Jadik tidak timbul diskusi tentang golongan yang tak layak berpoligami seperti husband B40 atau husband asnaf atau husband ostad daei dan husband ostad PU.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 06:55 AM | Show all posts
bagus pakcik jujur moga tak tambah cawangan lagi

nak tanya pakcik betul ke suami isteri boleh rentas negeri seminggu sekali? ke hoax? sebab ada kawan cakap boleh? rasa nak siku kepala dia dengan siku L
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Adakah Pokchik dan isteri2 bahagia? Atau isteri2 fake bahagia?

Ini jawapan Pokchik...

Pokchik in total dah 9 tahun berpoligami. Beza umur dgn Che Puan Besar adalah 9 tahun..dgn Che Puan Muda beza umor dalam 20 tahun. Che Puan Besar beza umor dgn Che Puan Muda dalam 11 tahun.

Selama 9 tahun berpoligami....keseluruhannya kami bahagia.

Memang la ada ketikanya gaduh suami isteri dgn Che Puan Besar....ada pula masa bergaduh dgn Che Puan Muda... Dan lawaknya selama 9 tahun poligami...Pokchik pernah bergaduh dgn kedua duanya sekali dalam waktu yg sama ( isu gaduh yg berbeza)..
Tapi overall....Pokchik bahagia.....

Che Puan Besar bahagia jugak ker?

Yes...dia bahagia....Dia tak fake dia bahagia. Sebab dia tak pernah sekalipun minta cerai  dan tak pernah sekalipun minta Pokchik ceraikan Che Puan Muda.

Che Puan Muda pun bahagia tak?

Yes and Yes!..... juga dia tak fake... Sebab dia masih nak berada didalam kehidupan Pokchik. Dia tak pernah minta cerai dan kalao dia nak keluar dari kehidupan Pokchik boleh sangat dia buat.....dia masih muda dan hot walopun ketika ini dia berumur 28 tahun... Dia bekerja...kalao dia nak selingkuh tiada se platun askar Pokchik pun boleh halang dia..

Buktinya - kami dah 9 tahun hidup berpoligami.

....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 19-5-2020 06:55 AM
bagus pakcik jujur moga tak tambah cawangan lagi

nak tanya pakcik betul ke suami isteri bol ...

Jap sis...nak abis karangan penceritaan nih....Ada sistur yg menunggu cerita Pokchik ni. Nak dicerita dalam PM...susah nak menaip. Moga dgn cerita dan Pokchik ini boleh membantu menenangkan sistur kita itu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 07:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy tak rela dihoneykan..kalau bakal suami ada niat nak berhoney,sy dngan terpaksa tinggalkn dia..

Ai is rela forever alone drpd share kasih syg toklaki dgn pmpuan lain..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Teruskan bercerita, pokchik. Menarik baca kisah suami ada Her Royal Highness Dutchess and Royal Highness Countess
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambungan....

Pokchik tao jika kedua dua Che Puan fake dalam apa jua perbuatan...percakapan atau balasan jawapan... Pokchik pernah seloroh " bulu pussy sayang pun abg tao berapa helai" .... just nak tekan kan pada dua dua isteri supaya kerap berkomunikasi dan jangan hide feeling..

Jadi Pokchik pernah bertanya pada Che Puan Besar.....macam mana dia take it after 8-9 tahun sharing Pokchik dgn madu dia...

Jawapan dia mudah saja...... Bila Pokchik dirumah atau bersama dengan dia....Pokchik la kepunyaan dia.
Dan dia tak peduli dan tidak memikirkan bila Pokchik tiada dirumah.

Juga dia berpegang kepada apa yg selama ini Pokchik tazkirahkan kepada dia ( juga kepada Che Puan Muda)...

Suami ini hanyalah pinjaman dari Tuhan kepada dia....macam mana nak ada sikap memunyai hakmilik kekal pun tak boleh...ada tika nya nanti suami akan mati dan kembali kepada Tuhan.... Takkan masa tu nak marah Tuhan??

Juga ... kehidupan ini amat pendek...ditakdirkan suami atau diri sendiri yg pergi dulu mengadap Tuhan, kenapa nak dibazirkan masa yang ada sebagai suami isteri ini dipenuhi bergaduh dgn suami? Bergaduh dgn madu sampai suami pening kepala? Kenapa nak drama queen sekadar nak perhatian suami? Kenapa perlu stress memikirkan pasal madu dan sendiri yang sakit hati?
Kenapa tidak masa yang singkat ini dipenuhi dgn suka tawa suami isteri? Nak aman aman hidup....boleh ja...sebagai Che Puan Besar kena jua jalankan peranan dia untuk kehidupan tu jadi aman aman..
Kata kunci nya - Tak lama lagi laki mungkin mati, hidup singkat, suami hanya dipinjamkan, why bother? Why nak stress?

Berpegang kepada itulah....bila Pokchik bertanya pada Che Puan Besar Pokchik ( dalam situasi senda gurauan romantik) ....apa perasaan dan emosi dia selama berpoligami.... jawapnya dia hanya nak aman hidup dan tak nak stress. Dan dia jujur berkata...Most of the time dia happy dgn kehidupan dia juga hidup dia bersama Pokchik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambungan...

Tred ini lebih fokuskan kepada penceritaan apa rasa emosi Che Puan Besar Pokchik ya.... Pokchik tak sentuh bab emosi Che Puan Muda Pokchik atas sebab nak fokus kepada emosi sebagai isteri pertama.

Sambung balik...

Mungkin Pokchik dipermudahkan oleh Tuhan dalam urusan sehari hari dalam berpoligami..

Ini adalah faktor2 yang Pokchik kata yang Pokchik dibantu dipermudahkan dalam kehidupan berpoligami...

- Che Puan Besar turunan Filipino Spanish ( dia bangsa Chavacano) dan asal ugama Katolik, jadi cara dia pikir tak sama macam wanita sebangsa Pokchik. Cara dia memahami islam adalah secara logik dan Pokchik kena bagi dia logik itu. Jadi emosi wanita dia berbeza dgn emosi wanita melayu.

- Persekitaran dan circle of fren Che Puan Besar dan Che Puan Muda juga berbeza...saling tidak mengenali... Jadi tidak timbul lah ada kawan kawan yang akan mengadu domba dan bawak mulut.

- kebetulan juga...masing masing tak berhubung dalam socmed....tidak fren dalam FB...tidak saling meng follow dalam IG. Jadi tidak timbul isu sindir menyindir sampai bergaduh disebabkan status sindiran kat wall masing masing..

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
pokcik gatai felam....hahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
....sambung..

Pokchik dah bagi intro cerita Pokchik dan source bagaimana Pokchik nak bagi pandangan dari apa yg Pokchik tao dari Che Puan Besar Pokchik serta pandangan dari sudut Pokchik sebagai suami yang memadukan.

Jadi berbalik kepada diskusi pokoknya iaitu kepada sistur sistur yang juga bergelar Che Puan Besar....

Pertama sekali sistur kena balik kepada ketentuan Tuhan...

Tidak sistur kahwin dulu dgn Husband jika bukan dengan ketentuan jodoh Tuhan..

Tidak juga Sistur mempunyai zuriat dgn suami jika tidak diizinkan oleh Tuhan...

Tidak juga sistur mampu berporem dan baca tred Pokchik ini jika dengan ketentuan Tuhan, malaikat izrail dititahkan cabut roh orang lain dan panjangkan umur sistur lagi pada hari ini..

Tidak juga kita sihat...jika bukan ketentuan Tuhan agar virus Covid 19 dititahkan oleh Tuhan agar mengelak dari menghinggapi kita semasa kita di Tesco...Mydin dan Giant.

Jadi apa bezanya jika dengan ketentuan Tuhan yang Maha Esa maka si suami ditakdirkan berpoligami??  Iya benar...suami yg memulakan. Benar...suami yang berusaha untuk kawin lagi. TETAPI macam mana pun la si Suami berusaha ( menggatal paling tepat) jika tanpa Izin Tuhan yang esa.... dia tak mungkin dapat berkahwin lagi.

Jadi apa yg Pokchik cuba sampaikan adalah - jangan dilalui hari hari seterusnya dgn dimulakan persepsi negatif dalam bermadu. Jangan berfikiran negatif dan jangan bersikap negatif. Balik semula kepada ini semua kerja Tuhan.

Mulakan dengan fikiran positif - Maksud positif disini bukan dengan maksudnya menerima dan bersemuka dgn baik dengan isteri kedua suami. BUKAN dan TIDAK Perlu pun.

Maksud postif disini adalah - ini adalah corak kehidupan suami isteri yang telah ditentukan kepada sistur. Tuhan pinjamkan suami sistur kepada sistur dan sebelum suami mati Tuhan pinjamkan juga dia kepada isteri kedua. That it....

Atas inisiatif sistur atau memang inisiatif suami sistur sendiri - terus lockdown pasal apa jua isteri kedua. Dont bother.

Tanamkan sikap.....jika suami dirumah - dia milik sistur. Jika dia diluar rumah - dia hak Tuhan dan hak makhluk Tuhan yang lain.

Teruskan layanan yang baik pada dia sebagai suami selagi dia adil dan tunaikan tanggungjawap dia sebagai suami dan ketua keluarga.

Cuba fikirkan contoh yg Pokchik cuba sampaikan ini..
Katalah sisuami umur Pokchik 48 tahun....dan katalah dgn izin Tuhan ...sistur dapat alamat dalam mimpi yang si suami akan mati pada umur 55tahun. Dengan sisa umur 7 tahun sebelum.suami mati tu...sistur nak bersama menikmati senyum tawa dengan suami ka atau nak dipenuhi baki 7 tahun dapat hidup bersama suami itu dengan bergaduh dan stress pening kepala?? Yang mana sistur nak dalam hidup sistur?..
Sambung....
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 09:11 AM | Show all posts
kalo mampoo okay la....bulanan dpt allowance yg ckup berbaloi

stakat ckup mkn x payah nk berangan lah....

yg penting adil dr segi hukum ,
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 09:11 AM | Show all posts
menarik posting pokchik.. teruskan teruskan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambung....

Teruskan la layanan baik yang selalu Sistur berikan kepada suami sama seperti ketika dia berstatus suami solo.

Selagi si suami ...
- Tidak mengurangkan duit urusan rumah sistur
- Tidak mengurangkan hak duit anak anak
- Tidak memukul sistur

Maka berikan layanan baik pada suami...

Jika!!...
- Suami kurangkan duit belanja pengurusan rumah sistur dan sistur pulak kena top up - Sistur redha....sistur dapat pahala.....lantak dia berdosa kerana tak berlaku adil

- Suami kurangkan duit hak anak anak dia -  kalao sistur mampu untuk cukupkan duit anak ...sistur dapat pahala ..biar dia memjawap dgn Tuhan nanti kenapa zalim pada anak anak

- Dia banyak lebihkan masa dgn isteri kedua...dan makin susah nak spend time dgn sistur... Sistur redha dapat pahala - dia berdosa mengabai isteri dan batin isteri dan  Tuhan boleh caj dia dosa kedua tak berlaku adil dalam poligami.

Jadikan kehidupan poligami ini sebagai medan untuk sistur dapat banyak pahala.... Yang meniti atas bara antara dapat pahala atau tambah dosa adalah sisuami jika dia gagal dalam berpoligami.

Pandang dari sudut positip juga..... Sistur ada tambahan me time utk diri sendiri.... boleh berehat...boleh tidor nyenyak sendiri. Ketika suami disinun....sister tak payah sibuk nak buat kopi suami.... boleh layan netflix cerita selera sistur tanpa perlu pikir suami suka ka tak nak tenguk cerita yg sistur nak tenguk.
Tak payah nak masak ikut telak suami....Boleh order grabfood ikut selera sistur..

Enjoy the Me Time bila suami ke sinun...

Sambung..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Isteri 1st pokcik ni mix ke? Bukan wanita melayu la ye? Bagi I , mostly wanita melayu Macam takut dimadukan sbb banyak kes suami tidak berlaku adil...xbagi nafkah yg tepatnya...sbb leka dgn isteri ke 2...jadi terkontang kanting la bini pertama mencari nafkah keperluan utk diri n anak2 nya...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 09:51 AM | Show all posts
Pernah dengar cerita org yg berpengalaman berpoligami..

Cukup atau tidak rezeki tu...Bahagia..smooth  atau tidak berpoligami itu bergantung pada sikap si suami itu melayani dan membahagiakan isteri pertama. Sekiranya si isteri pertama tu tak bahagia, maka memang akan ada jelah serba tak kena dalam kehidupan suami tadi. maybe rezeki tak cukup..hidup pun tak berkat..sentiasa panas jer walaupun isteri kedua tu ok. Tak tau ya ke tak..cuma dgr jer.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 09:59 AM | Show all posts
pokcik, iols pernah cakap dgn shuben iols yg iols rela menjadi YM Che Puan Besar kalau shuben ada suka sama mana2 girls kt luar sana. antara sebabnya iols nak ada tambahan me time utk diri sendiri. iols ni byk benda iols nk capai. so iols berharap dgn adanya Che Puan Muda dalam hidup shuben, xde lah iols rasa bersalah kalau2 iols akan selalu outstation/travel demi memenuhi impian2 gila iols yang tidak seberapa disukai oleh shuben iols.

sambung pokcik. iols follow rapat2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau bini kedua tak puaka niyang rapik cemburu segala nak lebih takpe, duduk la harmoni. I percaya bini pertama lebih berbesar hati. Masalah kalau bini kedua insecure, dah la curi laki orang, tak sedar untung plak. Kalau jenis bagus tak kisah.

Part me time tu memang betul, dah tentu2 laki takda kat rumah, g rumah sinun takyah bini pertama susah hati laki dia g mana. Baik poligami dari berskandal atau curang
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
oo ok..noted that...so??

kalau Mr. Prestine xbgitau idakler kami tau.  bagus! terbaik!! moga bahagia selalu dimurahkan rezeki.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 19-5-2020 06:59 AM
Adakah Pokchik dan isteri2 bahagia? Atau isteri2 fake bahagia?

Ini jawapan Pokchik...

Bagus kalau 24/7 x fake... it sounds too good to be true. I really doubt that haha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list