Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
577
View
15
Reply

[Pelbagai] Adakah Benar Majikan Anda Carum KWSP?

[Copy link]

Author: Xim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-5-2020 02:12 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sebagai seorang pekerja,,adakah anda kerap periksa penolakan KWSP daripada gaji anda samada ia sama dengan yg tertera dalam slip gaji dan pihak KWSP itu sendiri??

Saya pernah ade pengalaman di mana saya pernah bekerja di sebuah panggung wayang pertghn thn 2011....bila trgerak hati nak check dlm thn 2012 camtu kot baru tau langsung takde rekod kat KWSP....

Ketahuilah hak anda sebagai pekerja....jgn biarkan diri anda ditindas....rajin2 kan lah diri utk check....tapi apa2 pun bincang dgn pihak KWSP dulu tentang prosedur kalau anda hadapi masalah yg mcm ni....

Ade sesape nak kongsi cerita majikan tak carum kat KWSP walhal dlm slip gaji kena tolak??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 14-5-2020 04:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Majikan aku masa mula2 keje x bayar kwsp aku pun.caruman aku tolak dari gaji x bayar,yg bahagian caruman majikan apatah lagi.dah report to ntah aku x follow up aku pun malas nk layan.aku x halalkan dunia akhirat duit aku.patut la company tu bangkrap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2020 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
yoyobulat replied at 14-5-2020 04:58 AM
Majikan aku masa mula2 keje x bayar kwsp aku pun.caruman aku tolak dari gaji x bayar,yg bahagian car ...

Bile tu??sygnye.....jgn bg muke kat majikan ni...biar dia kena denda....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2020 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Meols pnh ada experience mcm ni sbb company tu shut down tapi lepas setahun mcm tu meols check ada masuk. Since kejadian tu meols install apps epf and akan check every month even company yg meols keje skrg mnc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2020 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
ehhh xkan la majikan nk buat mcm tu
majikan baik sesuchi gautama buddha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2020 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
loladaily replied at 14-5-2020 08:39 AM
Meols pnh ada experience mcm ni sbb company tu shut down tapi lepas setahun mcm tu meols check ada m ...

Lepas setahun baru masuk??lame jugak ek...aiols setahun lebih sket baru aiols pegi report kat kwsp...nsb baik aiols simpan slip gaji semua....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2020 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 14-5-2020 09:56 AM
Lepas setahun baru masuk??lame jugak ek...aiols setahun lebih sket baru aiols pegi report kat kwsp ...

Meols tak report sbb dah redha time tu tapi masuk jugak. Meols bersyukur. Dlm 4bln epf sangkut ni pn sbb time tu company mmg struggle.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2020 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
loladaily replied at 14-5-2020 12:15 PM
Meols tak report sbb dah redha time tu tapi masuk jugak. Meols bersyukur. Dlm 4bln epf sangkut ni  ...

Rasenye ade minimum tempoh masa utk diorg creditkan kot....kalau x slp 6bln....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2020 01:15 PM | Show all posts
Xim replied at 14-5-2020 01:04 PM
Rasenye ade minimum tempoh masa utk diorg creditkan kot....kalau x slp 6bln....

kejadian meols dah lama . tahun 2015 mcm tu. dlm bln 8 2016 dpt epf tu. yg penting dorg nak bayar meols dah bersyukur. mmg kena ada rasa doubt. and then kalau dpt E form tu meols akan cross check dgn slip gaji. dulu meols tak paranoid sgt, buat taktau je tp lepas kejadian tu meols berhati hati. gitcheewww
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2020 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
loladaily replied at 14-5-2020 01:15 PM
kejadian meols dah lama . tahun 2015 mcm tu. dlm bln 8 2016 dpt epf tu. yg penting dorg nak bayar  ...

Kannnn....aiols rase sejak keje pas spm dulu dah alert benda2 camtu...duit kot....mau x concern...hahhaa
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 04:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 14-5-2020 05:24 AM
Bile tu??sygnye.....jgn bg muke kat majikan ni...biar dia kena denda....

Dah lama TT.12 tahun lepas.
Company tu pun dh dapat cash kt dunia ni.tersungkur rebah ke bumi.

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 04:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah jd mcm ni. Katanya company rollling duit dlu..lps 6 bln beu die credit dlm acc...

Dlu2 i mne reti n phm psl kwsp ni semua
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2020 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
yoyobulat replied at 15-5-2020 04:36 AM
Dah lama TT.12 tahun lepas.
Company tu pun dh dapat cash kt dunia ni.tersungkur rebah ke bumi.

...

So x buat report ke??
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 15-5-2020 08:12 AM
So x buat report ke??

Dh buat report tp x follow up.masa tu pikir kawan lain akan report sama.bila berhenti masing2 bawak haluan terus lupa dgn report tu.tau2 je dpt perkhabaran company bungkus.aci x lagi buat report balik kt kwsp walaupun company dh xde.byk jgk tu amaunnya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2020 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
yoyobulat replied at 15-5-2020 08:58 AM
Dh buat report tp x follow up.masa tu pikir kawan lain akan report sama.bila berhenti masing2 bawa ...

Kalau company dh lingkup x tau la nk kate....better refer dgn KWSP ...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 05:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Benar. Sbb i ols ada epf online so selalu
Cek hahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list