Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1576
View
31
Reply

Bimbang Jadi Seperti Hokkaido, Netizen Setuju Dengan Najib

[Copy link]

Author: ctcheery       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-5-2020 11:32 AM | Show all posts |Read mode
Semalam, kerajaan telah memutuskan untuk membuka semula sektor ekonomi secara berhati-hati dengan menguatkuasakan Prosedur Operasi Standard (SOP) ketat bermula 4 Mei 2020.


Hampir semua aktiviti perniagaan dan ekonomi dibenar beroperasi tertakluk kepada SOP pihak berkuasa dan perlu mengamalkan penjarakan sosial.


Tindakan kerajaan yang disifatkan agak terburu-buru membimbangkan pemimpin terdahulu, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (DSN) melalui penulisannya di Facebook.







"Hari ini (semalam), negara kita merekodkan 69 kes Covid-19 baru, di mana 12 adalah kes import manakala hanya 39 pesakit sembuh.

"Ini bermakna, 57 adalah jangkitan dalam negara akibat penularan yang masih merebak dalam masyarakat tempatan," ulasnya.


Menurut DSN, merujuk kepada angka yang meningkat sejak beberapa hari lalu, apa keperluan untuk beri kelonggaran begitu besar secara serentak bermula Isnin walaupun fasa ke-4 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini hanya akan berakhir pada 12 Mei ini?


DSN berpendapat, sekiranya kelonggaran ini dibuat sekaligus, ia akan memberi risiko kepada khidmat kesihatan dan petugas kesihatan. Adakah mereka bersedia jika berlaku kluster baharu secara mendadak dan jumlah yang ramai?


"Slow and steady. Sektor demi sektor. Secara beransur-ansur. Tak Perlu gelojoh sangat.

"Jangan sekaligus. Nanti susah nak kawal," tulisnya.


Rata-rata netizen memberikan komen potitif dan bersetuju dengan pendapat yang diutarakan bekas pemimpin tersebut. Netizen turut menyuarakan kebimbangan dengan langkah kerajaan yang difikirkan agak drastik.


Mereka memberikan contoh Hokkaido yang kini diisytiharkan darurat Kecemasan selepas kes positif COVID-19 meningkat dalam tempoh seminggu selepas menamatkan perintah berkurung.







Foto: Facebook Najib Razak




"Jangan longgarkan lagi, nanti meningkat semula. Macam sia-sia ja 3 fasa PKP ni, kenapa tak tunggu sekurangnya 12 Mei ni. Hokkaido dah 'lockdown' balik.

"Betul dan terbaik! Mintak PM pertimbangkan kelulusan yang dibuat. Kalau terjadi sesuatu, PKP yang sudah buat dekat 2 bulan tu buang masa saja. Semua kena start balik, kesian kepada 'frontliners'.

"Setuju Dato Seri, tak ada makna PKP jika semua nak diberi kelonggaran. Sepatutnya biar berperingkat, untuk membuatkan rakyat tidak panik," luah netizen di ruang komen.


Terdahulu, Hokkaido iaitu pulau di utara Jepun telah dilanda gelombang kedua COVID-19. Sebanyak 135 jangkitan COVID-19 dalam tempoh seminggu dilaporkan selepas menamatkan perintah berkurung 19 Mac lalu apabila kes jangkitan berkurung kepada satu angka.


Pengerusi Pertubuhan Perubatan Hokkaido, Dr Kiyoshi Nagase berkata, beliau menyesal menamatkan perintah berkurung terlalu awal di wilayah dengan 5.3 juta penduduk itu.


"Ini bermakna, kita mungkin perlu menunggu hingga tahun depan bagi memastikan keadaan benar-benar selamat dan kita boleh menamatkan perintah berkurung tanpa risau," katanya, dipetik Astro Gempak.


Hokkaido melaporkan 38 kes baharu COVID-19 kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan 688 jangkitan selain seorang maut, dan jumlah keseluruhan yang maut adalah 27 orang. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-5-2020 11:38 AM | Show all posts
hang duit berkepuk
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg dlm komuniti tu depa kesan dr mana tak?
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada betulnya jugak ko cakap tu bossku...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols.is sangsi nanti mcmana la agaknya..
Harap nya bila pkp dh berakhir..tesco aeon big dan seangkatannya makin kurang orang.lah s3bab semua bz nak raya
Hahahahaa....
Yang penting jangan bawa budak budak keluar...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Company iols dh start operasi dr last week masa dpt surat dr MITI..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols tawakal dan ghedho..
Ghedho itu pasghah, pasghah itu menyeghah
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada aku lah, beri kelonggaran pada peniaga2 kecil tapi masih lagi perketatkan ketua rumah sahaja yang boleh keluar. Untuk peniaga2 kecil, makcik kiah-makcik kiah, masih kena follow SOP lah.. suruh pembeli jaga penjarakan sosial dan sebagainya. Tapi ye la kan.. cakap memang mudah kata orang!
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
aku sian kt frontliner ja.. baru nk rasa lega skit kot...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
aku sian kt frontliner ja.. baru nk rasa lega skit kot...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
spy_caridotdot replied at 2-5-2020 02:04 PM
Pada aku lah, beri kelonggaran pada peniaga2 kecil tapi masih lagi perketatkan ketua rumah sahaja ya ...

Ya aki setuju tang ni
Antara yg terkesan teruk ialah penjaja & peniaga kecil2an so boleh lah di berikan kelonggaran dgn syarat patuhi SOP
Bagi company2 yg mana staff sebelum ni boleh WFH yg mana company masih boleh survive so tak perlu lah nak membirah nak mulakan operasi seperti biasa
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
misuke replied at 2-5-2020 02:55 PM
aku sian kt frontliner ja.. baru nk rasa lega skit kot...

Ya setuju sgt
Depa baru aje nak tarik nafas lega
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
pu3_rania replied at 2-5-2020 03:15 PM
Ya aki setuju tang ni
Antara yg terkesan teruk ialah penjaja & peniaga kecil2an so boleh lah di b ...

mcm adik kaka lah patut dia msh blh wfh walaupun company dia under essential services sbb dia bkn jaga tol sebaliknya kena jaga iso company aje tp dr CEO smp bos dia semua nk start msk office, bengkek aje dia
cam firm kaka plk, Monday ni br nak meeting nk atur strategy samada semua kena dtg office atau alternate aje
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
keluar berdua beli barang dgn dine in 4 orang tu penting sangat tau takkk. cth kalau laki jah keluar, barang yg dlm list aje la dia beli. kalau angkut bini, boleh bini tu sambil lalu kat rak2 sambil impulse purchase, haa dah naik sales pasaraya tu. kalau sorang je dtg restoren utk takeaway, dia beli ape yg diorder dari family kat rumah je la. kalau dtg makan kat kedai semaksimum yg dibenarkan, sambil menikmati makanan boleh tenung menu tu rasa2 tak kenyang nak order lagi atau tapau sambung makan kat rumah. kan bertambah pendapatan restoren tuuuu. bijak khuennnn gomen kita
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 2-5-2020 03:43 PM
mcm adik kaka lah patut dia msh blh wfh walaupun company dia under essential services sbb dia bkn  ...

Macam opismates aku la... Beria dorang nak masuk kerja balik padahal company tak terjejas, sebelum ni pun boss sendiri kata takkan terjejas.. dah la area rumah aku redzone covid19, company aku pun area redzone covid19.. aku harap isnin ni meeting biar kerja dari pagi sampai tengahari je sepanjang covid19 ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
desakan kuat maybe dr peniaga2.. bnyk hotel tutup.. hotel2 besar buang pkerja.. rmi hilang pendapatan.. "((
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena lift mco soft landing
Kerajaan cepat ambil tindakan sebelum rakyat merayau2
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
kwn-kwn iol dah sibuk menayang baju raya. ada perasaan lagi nak raya. Tu mesti jenis yang keluar beraya senyap-senyap menziarah jiran tetangga tu. Abis bila nak matinya sebaran virus ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2020 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Dengar2 Menteri Pertahanan xsetuju dengan kelonggaran nih tapi no choice sebab kerajaan fikir sektor ekonomi. So kemungkinan PKP akan dilanjutkan lagi. Fasa 5 coming soon
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2020 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
ctcheery replied at 2-5-2020 09:30 PM
Dengar2 Menteri Pertahanan xsetuju dengan kelonggaran nih tapi no choice sebab kerajaan fikir sektor ...

Amin...... Kalau pkp bersyarat pun, biar lah lepas Raya....
Kalau sekarang, memang ada yang terlepas la tu pergi beraya nanti....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list