CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 7685|Reply: 38

Dugaan Ramadan, Beto Kusyairy Terkilan Jadi Mangsa Sindiket Masa PKP

  [Copy link]
Post time 30-4-2020 10:02 AM | Show all posts |Read mode





"Dekat RM4k jugak tu. Ishh dugaan Ramadan."



Menerusi Twitternya, pelakon Beto Kusyairy memaklumkan beliau telah menjadi mangsa sindiket penipuan kad kredit.

Menurut Beto, individu berkenaan menggunakan kad kreditnya untuk membuat transaksi sebanyak empat kali melibatkan nilai kerugian dianggarkan mencecah RM4,000.




Kredit foto: Twitter Beto Kusyairy



Menurut Beto lagi, pihak bank akan mengambil masa lebih kurang 30 hingga 45 hari untuk menyiasat mengenai perkara tersebut. Lama juga ya.





Kredit foto: Twitter Beto Kusyairy



Beto turut menasihati orang ramai supaya lebih berhati-hati tentang penggunaan kad kredit selepas ini terutamanya ketika melakukan transaksi secara dalam talian.



Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen turut berkongsi pengalaman mereka selain turut meminta Beto supaya banyakkan bersabar. Dugaan Ramadan.









Kredit foto: Twitter Beto Kusyairy



Kad kredit, sejenis kaedah pembayaran yang sepatutnya adalah lebih selamat dari membawa wang yang banyak. Namun, penipuan kad kredit semakin menggerunkan pada zaman teknologi ini.

Oleh itu, cara mencegah dan langkah berjaga-jaga perlu diambil untuk mengelak dari menjadi mangsa kepada penipuan tersebut. - CARI



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-4-2020 10:22 AM | Show all posts
Sebenarnye wartawan cari ni ade berapa MN?
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
4k.. Huwaa.. Boleh beli laptop idaman kalbu aku
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Eeeeee.... Terus check CC balance sendiri. Sibbaik ok. Tak baikla scammers bongok ni sume, org tgh susah PKP weiii
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Cimb ni byk kes lah
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Moga dipermudahkan. {:spec
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 10:30 AM | Show all posts
dah selamat tutup account cimb.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Beberapa bulan lepas ada berita no.kad kredit msia dijual kat antarabangsa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-4-2020 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Wah.. Pernah kena dulu fraud cc cimb guna transaction dlm usd. Total rm14k gitu. Siap buat report polis semua. Alhamdulillah x kena bayar. Dah ku delete cc itu
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm mana dia kena?aiolzs xde credit card so ai xtaw caner bnde tu berfungsi{:run

Tp definitely bank akan send mesej mtk no mcm TAC kan before proceed dgn payment?ke cc xde?
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 11:23 AM | Show all posts
selalu cimb akan detect and call kita tuk verify kalau tetiba ada big purchase dari cc. i penah kena, samala amount rm4k dr co. Twin Tech ke apa ntah.. nasib baik bank call verify. terus cimb block card. kena tukar card baru..

semoga dipermudahkan beto.. dahla time2 susah nie
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 30-4-2020 11:11 AM
Mcm mana dia kena?aiolzs xde credit card so ai xtaw caner bnde tu berfungsi{:run

Tp definitely ba ...

Bukan semua transaksi perlukan TAC.. hanya transaksi Yang melalui 3d secure sahaja Yang perlukan OTP
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pernah dgn kad cimb jugak
But like 5 years back within 2 hours oramg tu beli barang2 babu usd 99 and. usd 199
I call terus cimb utk terus blok card

Tapi x ingat la cimb refund ke tak
Kenapa masa first kena tu beto x blok terus
Masa i kena tu , i tgh meeting habis meeting i ada training so tgk fon time break baru perasaan ada transaction sms

Patutnya first trx beto dah sekat dah

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
oklatu85 replied at 30-4-2020 03:48 AM
Bukan semua transaksi perlukan TAC.. hanya transaksi Yang melalui 3d secure sahaja Yang perlukan O ...

Betul ada transaksi x perlu tac
Lagi2 hackers dia tau la cane nak bypass
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kamian dia berkamon cimb mmanglah ianya 30days camtu. Klau siap awal siasatan deranf akan bgtau awal. Apa beto ingat mcam boleh pi kt kedai tu tanya pakcik kedai camtu je? Pon xleh gak kan? Xkan bank nk terima bulat2 beto xkap bukan dia? Xleh gak. Mcam2 nk kena siasat pastikan mmang fraud. Apekebangangnya beto ni?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-4-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ingat yg scam call tu. bertabah la beto
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 12:53 PM | Show all posts
Semoga dipermudahkan segala urusan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 01:55 PM | Show all posts
kalau dengan polis report mungkin takkan kena bayar.

masa kecoh dulu orang curi line telefon...penah kena juga.
panggilan ke beberapa buah negara...padahal masa tu takde kat rumah pun.

buat polis report..pastu pegi Telekom.
tak kena bayar
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
4k? Menangis tak berlagu kalau i kena huhu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 05:54 AM GMT+8 , Processed in 0.084520 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list