CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 3672|Reply: 45

Covid-19 - Nigeria Tuntut Ganti Rugi 200 Bilion Dolar Terhadap China

[Copy link]
Post time 29-4-2020 05:27 PM | Show all posts |Read mode
Sekumpulan peguam di Nigeria bercadang untuk menuntut ganti rugi terhadap China atas kerosakan yang berlaku di negara mereka akibat wabak maut Covid-19.


Memetik Shanghaiist, mereka menuntut ganti rugi 200 bilion dolar (RM868.62 bilion) atas kematian rakyatnya, pertumbuhan ekonomi yang terjejas, trauma dan hidup merana, penderaan mental serta mengganggu norma kehidupan di Nigeria.




Kredit foto: Shanghaiist




Dalam kenyataannya, kumpulan itu berkata pihaknya akan mengusulkan cadangan berkenaan ke Mahkamah Persekutuan Nigeria sebelum meyakinkan kerajaan supaya mengambil tindakan ke atas China di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague.


Sehingga laporan ditulis, Nigeria melaporkan 1,337 kes positif dan 40 kematian.


Awal bulan lalu, peguam Mesir, Mohamed Talaat memfailkan tuntutan saman 10 trilion dolar terhadap Presiden China, Xi Jinping.


Missouri, Amerika Syarikat (AS) juga mengemukakan tuntutan yang mendesak China supaya bertanggungjawab atas kerosakan global disebabkan pandemik Covid-19. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-4-2020 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Terbaiklah Nigeria.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 05:30 PM | Show all posts
good job...  meh semua buat meh...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 05:32 PM | Show all posts
gila la....tekad betul nk lawan cina.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Perghhhhh.. Penduduk dunia kena bersatu gaduh dgn china.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 05:50 PM | Show all posts
Rasanya china takkan bayar.
Paling2 pun dia fund je project baru kat nigeria.
Terus gugur tuntutan ganti rugi tu nanti
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Telan air liur je ler, dibawa angin lalu
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo 1 dunia tekan china, mesti dia akur punya. Larat ko nk lawan 1 dunia?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-4-2020 06:31 PM | Show all posts
harap jgn acah2 je....kena all out.....padan muka china
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Padan muka china...tu nak sambung lg mkn benda2 pelik! Bengong!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 06:35 PM | Show all posts
kita pun kena tuntut...sama2 dgn negara lain semua tuntut gantirugi dgn china prc...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik ni. Rasa-rasa China PRC nak bayar tak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
saman saman saman
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak ai usd 10 trillion mesir mintak.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
qicki: gila la....tekad betul nk lawan cina.....


Kalau 1 dunia bergabung
Apa sgtla china komunis tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 08:19 PM | Show all posts
satu2nya negara yang berani lawan negara lain sebab negara dia memang tak bergantung pun pada negara lain....

go nigger...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-4-2020 08:30 PM | Show all posts
40 orang mati dah tuntut 200 billion? nak jadi negara balik haji hari ka apa?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah

terbaik nigeria
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesir ada kuasa utk halang kapal dagang China lalu terusan Suez, klu Mesir nak main giler dgn China. Klu itu terjadi mmg sakit ekonomi China.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 08:44 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 29-4-2020 08:46 PM

PRC takkan layan punya.
yang saman tu pun bukan nya kerajaan, tapi individual.
buang masa jer semua drama ni.

so bila nak start perang?  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 06:29 AM GMT+8 , Processed in 4.024480 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list