CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 21188|Reply: 148

Ditegur Tunku Idris Kerana Cincin Lambang Diraja Johor, Wak Doyok Mengaku Cuai

  [Copy link]
Post time 29-4-2020 10:36 AM | Show all posts |Read mode








"Boleh jelaskan, Wak Doyok? Ini telah melanggar undang-undang."



Riuh-rendah media sosial gara-gara sebentuk cincin yang dikaitkan dengan selebriti, Wak Doyok. Semuanya kerana anakanda Sultan Johor, Tunku Idris memuat naik gambar sebentuk cincin yang mempunyai lambang peribadi Sultan Johor.


Ia didakwa ditempah khas oleh Wak menerusi kedai permata yang terletak di Indonesia.


Justeru, Tunku Idris meminta penjelasan daripada Wak Doyok mengenai hal tersebut. Sangat mengejutkan apabila laman Instagram pereka fesyen itu pula dikunci menguatkan lagi desas-desus kebenaran dakwaan berkenaan.





Kredit foto : IG




Berdasarkan kapyen pada gambar tersebut, ianya dipercayai ditempah khas oleh Wak atau nama sebenarnya Mohd Azwan Md Nor, 41, dan bersedia untuk dihantar kepada penerimanya. Kelihatan pada hantaran yang sama, Wak Doyok meletakkan emoji terima kasih.





Kredit foto: IG



Rata-rata warganet berpendapat Wak Doyok tidak seharusnya bermain dengan isu sensitif sebegini. Malah, ada juga yang membuat jenaka terhadap isu ini.









Kredit foto: IG




Kredit foto: IG



Ia juga mengingatkan peminat dunia seni tanah air dengan isu penipuannya mengenai koleksi kasut yang dimilikinya. Walhal, kasut tersebut adalah carian dari Google semata-mata. Begitu juga dengan koleksi kereta mewahnya yang juga didakwa ada unsur penipuan.





Kredit foto: IG




Kredit foto: IG




Ketika artikel ini ditulis, Wak Doyok baru sahaja menulis hantaran terbaru di Instagramnya bagi memohon maaf di atas kecuaiannya yang tidak arif mengenali batas protokol diraja.



Wak juga menyesal atas keterlanjurannya dan berjanji tidak akan melakukannya lagi.





Kredit foto: IG





Untuk info, Negeri Johor mula menguatkuasakan undang-undang terhadap Enakmen Lambang, Gelaran dan Anugerah (mencegah penggunaan tidak wajar) Johor 2017 sejak Julai tahun yang sama.



Oleh itu, jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak kurang RM250,000 dan tidak melebihi RM500,000 atau penjara tidak kurang setahun dan tidak melebihi lima tahun.



Semoga isu ini akan berakhir dengan baik, lebih-lebih lagi ia berlaku di bulan Ramadan Kareem. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-4-2020 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Tajam mata TI ni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Di sebabkan aku nyampah dgn mamat poyo ni, aku cash kan aje
Sapa suruh cari pasal
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
dia pakai smart2 selalu nak prgi mana sangatla..selalu potray life yg lavish..apa bsnes dia ehh selain pomad tu. pomad tu dia punya ke
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Nanti ade la yg tu yg x puas hati dgn TI....emmm...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak classy sungguh la, but knowing abg dia pun hauk, no wonder pun. DM kan hado
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahahah perasan dressing ala2 royal pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:55 AM | Show all posts
dua2 pon hurmmmm
DM je lah
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-4-2020 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Wak ni bottom ke

Dia nak buat apa cincin tu, nak kawin dgn kerabat ke
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
So dia da bg statment minta maaf blum? I xflow wak ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:01 AM | Show all posts
cincin lambang K dia tu cam Kingsman pnya logo jah
adui wak asyik nak copy je
buat la logo sndri dah selalu acah2 cool acah2 gentleman
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Pereka fesyen whatt?
Tggu sapa tuh desihner yg maki org mcm diva AA dlm loghat utara tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Lawa gak cincin dkt carozofficial ni..tp xde dh post cincin doyok ni..dh delete kot
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahhaa mendapat la ko wakk
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:07 AM | Show all posts
pebenda lah benda2 gini nak buat... membazir.. suruh org tu design kan yg baru utk ko doyok x boleh ke? kenapa perlu tiru benda yg dah diwartakan hak milik siapa... kebetulan plak sultan johor punya... emang salah masa lah kau
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:13 AM | Show all posts
sapa dia ni
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-4-2020 11:31 AM | Show all posts
dua2 pn hurmmmm
knowing org tu mmg ramai pemuja
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringat mak aku ada loket lambang kerajaan perak....dpt pun sbb g kedai emas tokey tu offer. Ceritanya ada kerabat tempah tapi tak ambik2....tu kira salah gak ke
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Geli aku dgn ponden berjambang ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:36 AM | Show all posts
eeee seram.....ni yang pakai seluar telor sangkut tu ke
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 10:42 PM GMT+8 , Processed in 2.326760 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list