CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4201|Reply: 26

Wargamaya Sokong Pakcik 'Sound' Penguatkuasa Halang Meniaga Semasa PKP

  [Copy link]
Post time 29-4-2020 10:21 AM | Show all posts |Read mode





Tular video menunjukkan seorang peniaga dikatakan mengamuk dengan pihak berkuasa kerana menghalangnya berniaga tembikai dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kejadian yang dikatakan berlaku di Perlis itu kemudian tular di media sosial.







Walaupun ingkar PKP satu kesalahan, tetapi tindakan pakcik ini bagi warganet adalah betul kerana dia berniaga dalam kawasan rumahnya.




BACA JUGA: Sampai Bila Nak Sekat Peniaga Kecil Meniaga? 42 Hari Tanpa 'Income' Is No Joke Ok!




Pakcik tersebut mempertahankan tindakannya meniaga di kawasan rumahnya sendiri. Sama seperti peniaga kecil lain, beliau juga bimbang mata pencariannya ini terputus akibat PKP yang berlanjutan.


Beliau turut memarahi penguatkuasa bertugas kerana menurutnya ada juga pihak lain yang meniaga, tetapi tidak pula dilarang.


Rata-rata warganet bersimpati dengan pakcik tersebut.





Kredit foto: Facebook Hussin Jan



Pandemik Covid-19 nyata memberi impak kepada peniaga kecil seperti pakcik ini. Rasanya, mungkin kerajaan boleh pertimbangkan sedikit kelonggaran untuk kawasan zon hijau seperti di negeri Perlis dan kawasan lain berstatus sama. - CARI


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-4-2020 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Kawasan aku petang2 meriah kedai buka di kaki lima dah mcm bazar ramadhan
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Untuk yg bising2 miti dah bagi byk syarikat beroperasi tu..tolong faham ye..org sekarang ni berniaga bukan nak kaya tapi nak survive je..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
dengan org marhaen nk tunjuk kuasa sgt.... kt tempat aku selambe ja jual kuih ptg2... belambak dok serbu.. tepi jalan, 1 km dari b polis
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Tembikai sekilo baru rm2 bukan untung besar sgt pun. Nak manage buah segar mmg renyah
Kat sini pun kena tegur jual ikan kat premis sendiri tapi diberi kelonggaran
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Pa dia dengki sangat ni.. terok perangai.. bukannya org kerumun kedai tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Kau kena sedar.. kau marhaen je bang... Sama macam aku
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Perlis bkn ke dah ijo?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-4-2020 12:02 PM | Show all posts
takde lesen ler tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Sini ada aje kedai jual buah buka dr awal pkp dulu.relaks2 aje.
Perlis kan dh zone hijau..bg lah kelonggaran sikit.
Suami pn meniaga..dh buntu kedai x bole buka.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sedapnye tembikai bulan puasa ni.. kalau dekat boleh dah order dgn pakcik ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kwn Haku rumah teres die kws parking Keta tu penuh buahan,kentang,bawang,pisang yg berbakul2 tu.. sape2 jiran nk g beli tu ko pergi ke rumah die... Murah2 pulak tu, Haku belum sempat nak beli sbb jln nak masuk rumah Haku Kene block Ngan batu bata besar sejak PKP ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 01:52 PM | Show all posts
pakcik tu ada lesen meniaga ke? mungkin sebelum ni ada peraih beli dari dia. and sekarang ni peraih takleh keluar beli sebab PKP. berhusnuzon la kita...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 01:56 PM | Show all posts
Ayat standard dlm video "kami hanya menjalankan tugas"...ampa balik opis pi tanya bos tanya jabatan lain awat sop keje ampa sat kata lain esok lain lagi..ampa memang takleh comunicate betoii2 kaaa cari solution bukan syok saman rakyat marhein demi pangkat.dpt gaji penaya orang
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
issue dia pakcik ni takde lesen berniaga..
pada i, dalam keadaan semua orang tengah sesak memikirkan how to survive, bagi je la kelonggaran sikit..
ke ada orang kampung yang dengki report pakcik ni kat majlis?
i rasa lebih pada orang dengki..
kalau takde report, takdenya la majlis nak datang serbu..
rajin sangat la majlis nak merayap hari-hari check peniaga kecil ni berniaga tepi jalan..
lagi-lagi kat kawasan kampung macam tu..
dalam kawasan rumah lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 03:11 PM | Show all posts
ada la tu kaki report.. jenis dengki.. padahal ramai ja meniaga.. patutnya pakcik tu pi jabatan pertanian amek surat dulu.. penguatkuasa mai tunjuk surat.. sbb runner ayam aku tunjuk surat jabatan pertanian.. kelangsungan makanan ka apa.. adik aku pun pi amek surat tu kat jabatan pertanian, sbb dia meniaga pisang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-4-2020 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Simpati kat pakcik ni. Mesti dah terdesak putus income lama tak niaga
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 06:51 PM | Show all posts
kat selangor ni takder kena cmni,...takut org selangor kebuluran kot
semalam beli tembikai
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Perlis bukan dah diberi kelonggaran ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengunjung di kedai rumah pak cik ni x sebanyak pengunjung kat kfc mcd la oi. Adoi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 02:05 PM GMT+8 , Processed in 0.089265 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list