Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
404
View
2
Reply

Muslim Sri Lanka Marah Kerajaan Wajibkan Pembakaran Mayat Covid-19

[Copy link]

Author: ctcheery       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-4-2020 10:32 AM | Show all posts |Read mode
Di Malaysia, terdapat garis panduan dan tatacara pengurusan jenazah yang perlu diikuti mereka beragama Islam.


Walaupun negara kini berdepan pandemik COVID-19, namun garis panduan yang disediakan lebih awal secara tidak langsung telah melancarkan urusan negara.

Foto: Al Jazeera
Berbeza dengan apa yang berlaku di Sri Lanka apabila Kementerian Kesihatan Sri Lanka pada selasa lalu mengeluarkan garis panduan dengan menegaskan prosedur standard pelupusan mayat pesakit COVID-19 perlu dibakar.  


Ianya bertentangan dengan garis panduan terdahulu yang membenarkan pengebumian Muslim traditional.

"Mayat yang disyaki meninggal dunia akibat COVID-19 akan dibakar," kata Menteri Kesihatan Pavithra Wanniarachchi.Tindakan Kerajaan Sri Lanka itu telah membangkitkan kemarahan golongan Muslim yang merupakan minoriti di negara tersebut. Mereka mendakwa kerajaan tidak berperikemanusiaan kerana mengabaikan tradisi keagamaan dan keinginan keluarga pesakit itu sendiri.

Foto: Al JazeeraMenurut Al Jazeera, tiga daripada tujuh yang telah meninggal dunia akibat penyakit pandemik COVID-19 di negara itu adalah beragama Islam. Mayat mereka dibakar pihak berkuasa walaupun mendapat tentangan ahli keluarga mangsa.


Fayaz Joonus, 46, anak lelaki kepada salah seorang mangsa COVID-19 berkata, bapanya yang mengalami masalah buah pinggang, disahkan positif COVID-19 pada 1 April dan meninggal dunia pada hari sama. Dia dibakar pada keesokan harinya.

"Jenazah ayah saya dibawa menggunakan kenderaan di bawah pengawasan pasukan polis sebelum dibakar. Kami hanya membaca beberapa doa di luar rumah mayat.

"Kerajaan perlu mengeluarkan satu aturan pengurusan jenazah untuk umat Islam di negara ini. Pembakaran bukanlah satu-satunya pilihan. Kami mahu mengebumikan orang tersayang sesuai dengan pengebumian Islam," katanya kepada Al Jazeera.


Amnesty International juga menyeru pihak kerajaan untuk menghormati hak minoriti agama untuk melaksanakan pengebumian mengikut tradisi mereka sendiri.


"ada waktu yang sukar ini, pihak kerajaan perlu bersama komuniti dan tidak sepatutnya memburukan lagi perpecahan di antara mereka," kata Biraj Patnaik, Pengarah Asia Selatan di Amnesty International.


Setakat ini, lebih dari 200 orang telah menjalani pemeriksaan dan disahkan positif COVID-19 di Sri Lanka di mana Perintah berkurung di seluruh dunia telah dilaksanakan. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 14-4-2020 10:54 AM | Show all posts
sri  lanka dan isu politik yg tak sudah sudah dengan isu isu yg menyentuh sentimen dua kelompok penduduk ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2020 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Begitulah penduduk islam di negara minoriti
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list