Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
3169
View
38
Reply

"Saya Tak Sekaya Aliff Syukri" - Niat Murni Abby Abadi Dapat Tentangan Netizen?

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-4-2020 03:47 PM | Show all posts |Read mode
Niat murni Abby Abadi membuka akaun bertujuan mengutip dana sumbangan di Instagram menimbulkan rasa kurang senang segelintir warga maya.




Kredit foto: IG




Abby bagaimanapun tegas dengan pendiriannya dan tampil menjelaskan tindakannya menyeru orang ramai menghulurkan bantuan adalah kerana dia bukan seorang jutawan untuk menyalurkannya kepada semua yang memerlukan.




Kredit foto: IG



"Saya cadangkan sebab terlalu ramai yang perlu dibantu dan saya tak sekaya Datuk Seri Aliff Syukri," tulisnya.


Bantu manja-manja bolehlah, katanya yang menyeru pengikutnya sama-sama buat kebaikan.




"Ini adalah bukti saya buat kerja."




























Kredit foto: IG




"Takkanlah nak masuk syurga tak ajak kawan-kawan, kan?" ujarnya.




  



Sebelum Abby, aktres Intan Najuwa juga menerima nasib sama apabila tindakannya mengajak orang ramai memberi sumbangan menerusi akaun bank miliknya ditegur warganet. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-4-2020 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg  beria nak bagi duit dekat org walaupun diri sendiri tak mampu tu kenapa sis?

kalau kita miskin, kita tolong apa termampu je
tak perlula kita pulak nak meminta2 duit orang pasal nak membantu yg susah katanya. dah ramai yg buat pun. 40% management fee

takde bukti yg diorang ni mmg betul susah dan takda cara nak detect scammer yg ambik kesempatan

elok2 boleh duduk rumah masuk penjara pree pulak collect duit haram.

sementara miskin ni bg je la jiran sebelah beras niat sedekah. dah kaya nanti nak bagi semua duit sis pun ok.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntahla......masing2 nk nama je bg aku..klu dh berpengaruh sangat bg jela akaun yg mmg buat keje sukarelawan ni..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakai akaun sendiri?
Tak boleh la.
Bg details dan penderma settle sendiri dgn penerima tak boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
X bole tolong duit..x yah lah buat kutipan.
Tolong sama2 berdoa pn dh ok.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Tau la masing2 nak masuk syurga, tapi kena ikut saluran yang betul. Suka2 je nak kutip duit macam tu mana boleh. Kita bukan duduk lat hutan takde undang2. Kat tempat aku baru je 1 family sah kena covid sebab pandai2 pergi bagi bantuan dari rumah ke rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Erkkk... Abis nama yg mintak derma sheols post. Akakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Niat tak menghalalkan cara.
Bila diorang semua ni nak belajar?
Akan ada orang yg akan ambil kesempatan kalau tak dikawal.
That's why negara ada undang2.

So-called retis/influencer influenza , kalau ada yg minta bantuan dgn anda, bgtau sumber yg betul.
Takyah gedik nak kutip2 duit without license.
It's ILLEGAL.
Nanti kena tindakan, mulalah play victim.

Yg netz gedik gi mintak bantuan retis tu dah kenapa

Bodoh much.
Kawasan ko takde ketua kampung or JKKK ke or pihak yg ada authoriti ke?


Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:29 PM | Show all posts
artis & so called influencer ni tolong lah
tolong org tak payah dgn skala besar
yg mana kau mampu jelah
ramai org yg aku kenal skrg ni masak2
bagi org2 susah dlm kawasan diorg makan
takde buat besar2an pun
mana2 kawan yg tau chip-in
sng je guna ayat ajak masuk syurga
smpai bila la nak belajar sesuatu dari apa yg Allah dh tarik ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg gigih mintak bantuan kt retis ni kenape ek? Ada byk tempat bantuan yg sepatotnye boleh mntak. Kat retis jugakkkkk nak merayu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
rogayahtop replied at 10-4-2020 04:02 PM
Yg  beria nak bagi duit dekat org walaupun diri sendiri tak mampu tu kenapa sis?

kalau kita miski ...

Nyah, lamanye xnampak chuollss kat forum ni..welcome back
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga dipermudahkan urusan semua org yg berniat utk menolong org.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 07:00 PM | Show all posts
"sy x sekaya AS" ????

apsal nak kena banding nih??

dah x kaya diam2 sudahlah
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bantu je laa semampu yg ada.. Org mntk kt kita, kita mntk pulak kt org lain.. Mcm akk, kwn nk pnjm rm1k, akk bagi rm300 jah, selang sebulan 2,nk pnjm lagi berapa2 yg ada.. Akk bagi rm200.. Sebab yg lama pon xpulangkan lagi.. Smpaikan laa skrang terus snyap.. Mujur xbg bnyk.. Itu org yg kita kenal... Hrp abby siasat lebih kurang org yg meminta tu.. Jangan ada yg amek kesempatan ats kesulitan n tempoh pkp ni... Kecuali kita sendiri ikhlas nk derma.. bnyk mana pon xkesah..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
betul la yang komen tu cakap, kena report sangkut under AMLA padan muka..dia sapa nak kutip duit orang
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 07:40 PM | Show all posts
Artis ni, bile buat tabung, nmpk mcm die yang menyumbang.
And dapat sumbang gedebuk banyak2, baru leh bangga.
Kalau pakai duit sendiri rugi.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
diss69 replied at 10-4-2020 07:17 PM
Bantu je laa semampu yg ada.. Org mntk kt kita, kita mntk pulak kt org lain.. Mcm akk, kwn nk pnjm r ...

Aku. Org nak pinjam duit. Aku terus bagi duit berapa dia nak tu. Sbb aku tau..kalu aku bg separuh. Dia tetap akan dtg semula tagihkan duit aku.dulu pernah pinjam lps tu senyap.

Ni pinjam lagi.so aku bg je full.biau dia diam.n x cari aku lagi.aku pun malas nak mtk balik sbb aku tau kalu aku bg maksudnya kira aku sedekah je la kat dia.mmg xkan dpt balik punya.dah satu keje lak ko dah cam peminta sedekah nk mtk duit semula.aku lak nak kn tebal muka.org yg berhutang rileks je.mcm xde apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Abby ni jenis tak boleh ditegur dan melenting bila org tegur walaupun tegur baik2.. Haritu ada dia post video dia cium baby yg dia tlg utk keluar wad tu.. Org tegur elok2 takleh cium2 baby.. Terus melenting.. Padahal benda ni selalu dah kot doktor pesan, jgn cium2 baby.. Dah la skrg tgh musim covid19.. Terus aku jadi tak suka dia..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorry to say nampak sangat dia ni tak ikhlas betul netijen tegur tu memang salah kecuali kau ada akaun persatuan dan dibenarkan kutip derma takut masuk poket.sbb tengok kehidupan mewah jgn masuk poket sendiri sudey.Apapun niat tak menghalalkan cara.susah buat cara susah.jgn ambil kesempatan waktu2 sebegini ya wahai netijen
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Joysparta replied at 10-4-2020 08:20 PM
Aku. Org nak pinjam duit. Aku terus bagi duit berapa dia nak tu. Sbb aku tau..kalu aku bg separuh. ...

Hehehe.. Betul laa.. Akk pon halalkan je laa kalau dia lupa, memang kalau bagi pnjam tu redha je laa kalau dia xpulangkan balik... sebab tu xbg berapa yg dia nak.. kalu x jenuh gak mikir..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list