Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8798
View
201
Reply

[Tempatan] Dr Musa Nordin MENGESA Dr Noor Hisham Abdullah dan pegawainya turun padang melawat hospital terjejas kerana pihak berkuasa kesihatan gagal melindungi barisan depan 30 TELAH dijangkiti Covid-19

[Copy link]

Author: I.am.PH       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-4-2020 02:51 PM | Show all posts |Read mode
Doktor swasta gesa Noor Hisham turun padang, dakwa KKM gagal lindungi barisan depan
FMT Reporters -April 8, 2020 1:55 PM



PETALING JAYA: Seorang doktor hospital swasta mendakwa pihak berkuasa kesihatan gagal melindungi barisan depan perubatan yang memerangi Covid-19, selepas kira-kira 30 kakitangan perubatan dilaporkan dijangkiti virus itu ketika bertugas.

Dr Musa Nordin dari Hospital Pakar KPJ Damansara turut menggesa Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah dan pegawainya turun padang melawat hospital terjejas.

Beliau mendakwa kakitangan perubatan tidak dilengkapi alat perlindungan sewajarnya, termasuk peralatan perlindungan diri (PPE).

KP dan pegawai tertingginya di menara gading Putrajaya perlu turun ke hospital Covid/Pusat Kesihatan Daerah/Klinik Kesihatan dan melihat serta merasai kesakitan dan kesengsaraan doktor/jururawat/profesional kesihatan bersekutu yang tiada PPE asas untuk menjaga pesakit kritikal di ICU serta meningkatkan saringan dengan 17,000 ujian sehari, kata Musa dalam satu daripada beberapa mesej yang dikongsinya.

Semalam, Hisham dalam taklimat harian Covid-19 berkata, 150 kakitangan perubatan antara hampir 4,000 orang yang dijangkiti virus itu di seluruh negara.

Katanya, 30 daripadanya dijangkiti virus itu ketika bertugas, termasuk ketika merawat pesakit ICU.

Musa mendakwa Kementerian Kesihatan (KKM) tidak berusaha secukupnya untuk melindungi kakitangannya disebabkan birokrasi yang menghalang pengedaran sut keselamatan PPE.

Adakah anda tunggu seorang doktor atau jururawat atau profesional kesihatan bersekutu kita meninggal dunia akibat Covid-19 sebelum anda mula bertindak?

Keadaan ini tidak memberi gambaran baik terhadap KKM, katanya sambil menambah pasukan beliau sendiri menjalankan penilaian keperluan secara teliti di 34 hospital kerajaan yang merawat pesakit Covid-19.

Beliau seterusnya berkata KKM gagal melindungi barisan depan mereka.

Biar saya katakan dengan jelas. Ikrar perubatan kami yang pertama ialah Primum Non Nocere, iaitu jangan datangkan kemudaratan, kata Musa.

Beliau kemudian berkata pasukannya sendiri sudah mengagihkan 6,000 PPE ke ICU dan sedang menunggu ketibaan 20,000 set lagi melalui sumbangan korporat yang diterajui sebuah syarikat media.

Bilakah kerajaan akan mengedarkan PPE yang mereka beli dari China? soalnya.

FMT sedang menghubungi Hisham untuk mendapatkan responsnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-4-2020 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Gang PHundek ni... meroyan x habis . Bila nk jd frontliner?  Takkan duk tengok n keluar air liur jer...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni dah daftar sebagai sukarelawan frontliner belum?
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Aik..macai kata menteri air suam dh turun padang buat kerja sebalik tabir..

kerja apa tu?
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:43 PM | Show all posts
Saat macam ni pun ada aja orang nak berbunyi.

Doctor aku yang kat Gleneagles pun daftar diri untuk jadi sukarelawan. Harap doctor ni dah daftarkan diri untuk membantu yer.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Whatever yg dia saran tu betul. Lantang mungkin sebab frustration. Dia dah memekak zaman ph lagi. Dan terus memekak sampai sekarang. Dia bukan dulik politik. Dia cuma concern rakyat malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini yg dia tulis

Dr Musa Nordin
Damansara specialist centre

16. In the 1918 pandemic (Ro 2.0), no single intervention was sufficient.
i. Some were more useful than others. Closing schools, churches, and theaters appeared to be among the most effective measures. Four or more such interventions implemented at the same time were more effective than only one or two and were more effective than multiple interventions started at different times. Timing was especially critical. They were far more effective if applied early and maintained as long as possible.
ii. We need to pick and choose according to our 2020 social, technological and globalized era eg
iii work from home
iv cancel group events
v stay at home for high risk groups eg pregnant people, geriatrics, those with underlying health conditions
vi staying home when unwell
vii best practices hygiene measures
viii avoid large crowds
ix no handshakes, hugs, kisses, high 5, fist bumps
x practice #hola #namaste #eyvallah dll

17. Even the children were informed. They played skip rope to the tune:
I had a bird
Its name is Enza
I opened the window
And In-Flu-Enza

18. Despite the difficulties, non-pharmaceutical interventions can fulfill lifesaving objectives.

19. Flattening the epidemic curve could reduce the burden on healthcare institutions and essential services.

Tulisan sebelum kerajaan sebelum dan sekarang menyebut flatten the curve
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:49 PM | Show all posts

beliau sendiri menjalankan penilaian keperluan secara teliti di 34 hospital kerajaan yang merawat pesakit Covid-19.

Beliau seterusnya berkata KKM gagal melindungi barisan depan mereka.



Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi iols once ko dah ada -ve mentaliti kpd pekerja gomen,  ko akan  memekak semua benda tak puas hati. Dr. Musa pun sama. Iols salute sgn cara dia, kerja dia tapi dah ko duduk di KPJ.  Apa guna Pengarah  Kesihatan Negeri? Takkan isu agihan PPE nk kena KP sendiri turun padang.  Tapi bila ko pulak yg kena duduk di tempat org tu, tau pulak cari jawapan selamat. Cth tepat TT dan kerajaan terdahulu. Pantang ada benda trigger nk kutuk Gomen/ PN terus dia akan cuba nk confront semua benda. TT jgn kata aku ni macai PN. Aku org yg undi PH sebelum ni. Tapi aku sampi skrg menyesal gila undi PH! Dalam ni pun aku pernah bertekak pasal backup PH.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:11 PM | Show all posts
Dr ni la yg asyik potong cakap orang masa rancangan ape tah bincang pasal covid19 dgn finaz tu kat alhijrah, tau la yg dia cakap betul tapi annoying gila Dr lagi satu baru cakap sepatah dia zasss potong potpet satu perenggan
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 8-4-2020 03:08 PM
Gang PHundek ni... meroyan x habis . Bila nk jd frontliner?  Takkan duk tengok n keluar air liur jer ...

cina jd frontliner? kim salam... melayu jugak yg pertahankan negara... dah lactak membantu kaki fitbah pulak.. kaki cari isu...

bila suh berambus balik wuhan sentap plak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Combi_ replied at 8-4-2020 03:58 PM
Bagi iols once ko dah ada -ve mentaliti kpd pekerja gomen,  ko akan  memekak semua benda tak puas ha ...

ramai dah insaf undi ph.. depa byk bersyukur ph tumbang

ade kwn kat fb bkn main masa ph menang.. tp tak sampai setahun berubah nada... effect bisnes truk.. perkenal cukai2 mcm...

kacau hak org melayu... byk sgt la isu.
skrg dap gigih main isu rosmah dpt duit bantuan.. tp reaksi rakyat berbeza sgt2....

yg kena maki puak2 ph haha
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 8-4-2020 04:14 PM
cina jd frontliner? kim salam... melayu jugak yg pertahankan negara... dah lactak membantu kaki fi ...

Geng PHundek ni menggeletis mintak bantuan untuk sme yg banyak sepet punya. Jadi volunteers frontliners?, kit siang malam kata ada aku kesah?
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
zamzam replied at 8-4-2020 04:20 PM
Geng PHundek ni menggeletis mintak bantuan untuk sme yg banyak sepet punya. Jadi volunteers frontl ...

puak2 tu mana nak pkir lain... pkir duit
mmg forever pembangkang la ph tu haha
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 8-4-2020 04:17 PM
ramai dah insaf undi ph.. depa byk bersyukur ph tumbang

ade kwn kat fb bkn main masa ph menang. ...

Aku salah sorangnya.. Hahha.. Tp syukur gak sebab dah nampak permainan puak2 ni.. Family aku yg majoriti ph pun semua dah hepi dgn pn skrg.. Yb bn kat kampung nenek aku pun mmg jenis buat kerja walau di negeri pembangkang. guna duit sendiri bayar gaji cikgu tusyen utk budak2 kampung.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 8-4-2020 04:17 PM
ramai dah insaf undi ph.. depa byk bersyukur ph tumbang

ade kwn kat fb bkn main masa ph menang. ...

Ye betul. Aku pun part of the gomen servant. Org kata termakan hasutan. Nah, bila rasa sendiri duk bawah PH, 4 bulan je boleh tlg backup. Lepas tu sorry. Asyik duk blame kerajaan dulu . Gila ke apa. Dah ko ambil power, betulkan la apa yg ko rasa nk betulkan. 22months, ekonomi tak bergerak. Lantikan ahli politik byk caca marba. Kategori muflis lagilah. Kes minister asyik nak turun padang konon nk tgk sendiri rakyat, gila apa sebulan 4x hang turun. Kalau setakat turun saja macam Mat Said takpelah. Ni seminggu dah sampai surat lawatan minister. Kena prepare makanan etc. Dtg berduyun. Gitu tak membazir. Lantikan politik PH bersepah. Background cacamarba. Yg Muflis pun ada. Sorry to say.. kebanyakan yg pandai ckp tak pandai buat kerja. Sebab mulut je asyik bercakap. Tgn dan otak stop. Sama mcm Sadiq sigaraga. pasal projek  pun tak reti ada hati nk komen pasal Kem Bola Mokhtar Dahari!
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
zeed replied at 8-4-2020 04:26 PM
Aku salah sorangnya.. Hahha.. Tp syukur gak sebab dah nampak permainan puak2 ni.. Family aku yg ma ...

Kan. Mmg elok jgk PH ambil sekejap. Boleh tgk dan buat post mortem . Kalau tak sampai ke sudah asyik kondem je.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
zeed replied at 8-4-2020 04:26 PM
Aku salah sorangnya.. Hahha.. Tp syukur gak sebab dah nampak permainan puak2 ni.. Family aku yg ma ...

klau tak jd gini lite tak tahu kan..
dgn hikmah covid terbantut nak helakah satu msia.. sampai tahun depan takleh berhimpun haha
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Combi_ replied at 8-4-2020 04:28 PM
Ye betul. Aku pun part of the gomen servant. Org kata termakan hasutan. Nah, bila rasa sendiri duk ...

dah sejenis tak layak dpt jwtn mcm kera dpt bunga...

org kata bn rasuah ke apa.. ni baru dpt jwtn thp rakus nak mampus. mujur la 22 bln je.. tu pun sakit hati tak hbis lg
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 04:47 PM | Show all posts
dino replied at 8-4-2020 04:14 PM
cina jd frontliner? kim salam... melayu jugak yg pertahankan negara... dah lactak membantu kaki fi ...

Noor hisham tu cina... assistant christopher lee tu cina...ramai lagi la doktor cina yg share experience pakai PPE sampai lencun kat fb... tak suka cina dap tu lantak ko la... takkan nak attend pesakit covid pun kena pilih doktor bangsa mana, pesakit bangsa mana...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list