Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4476
View
214
Reply

[Tempatan] Hotel 5 bintang antara diwarta sebagai pusat kuarantin terbaru.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-4-2020 08:52 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 7-4-2020 06:24 PM
i diam dan i tak bertanya sebab isu ini remeh. macam dalam all the issues wow org dok hotel mana d ...

aku tahu kau pernah tinggal di luar negara, tapi kau masih tinggal di luar negara ke?
kadang2 aku lihat posting kau agak 'tak ngam' dengan situasi poremer2 sini yang menetap, kerja dan survive di malaysia.
aku sedar poremer faraway pun ada isu yang sama, tapi dia aku tahu tinggal di quebec.


'tak ngam' di sini maksud aku bila poremer tak puas hati dengan tindakan PN/BN/PH/siapa2 lah atau bila majoriti poremer menentang/menyokong sesuatu, kau dan faraway macam tak boleh nak tangkap kenapa poremer2 buat tindakan tu...
mungkin sebab kau berdua tak rasa apa yang rakyat malaysia di malaysia rasa..?
dan kadang2 kauorang berdua selalu cakap benda yang tak ada kena mengena dengan topik

ini bukan memerli ya..lebih pada curious..
personally, walaupun aku kadang2 tak faham posting kau berdua,
aku suka baca pengalaman faraway di canada dan aku suka kau selalu persoalkan sesuatu sebelum buat kesimpulan..
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-4-2020 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 7-4-2020 06:51 PM
The so called 45 pathetic hotel is for
1) easy access to get ur butt to the hospital if need b ...

who is accomodating who now?

first and foremost lets look into the seriousness of this whole quarantine isu...why do you need to give this luxury of options to your people  to choose the places of their quarantine in the first place?

why the need to overstretch your resources when you already have places that do not warrant the people that were forced upon to go through quarantine to fork out anything? when you have started giving people the liberty to choose what is comfortable to them, then these same set of people will start questioning the seriousness of this whole quarantine thingey...make sense?


lets not cloud the mind of the people here utk sebut pasal economical side of things kerana if you were to have noticed tidak ada sekor pun at the beginning of this thread  that had actually  brought up the isu of helping out the hotel industries which are  bleeding badly  right now, BUT ME....so dont think I am oblivious on this side of things

anyway my general argument is this ....
you have to make a very firm stand as a government to dictate on what and how you want things to be done... desperate times warrant desperate measures and government cannot be seen as  starting the precedence of trying to be too accomodative to one selective group(staff of embassies)and in the end it becomes out of control...and now you have idiots like some of us here questioning the rational of the government in providing different level of preferential  treatment to different set of people under the pretext of quarantine....for all....

to sum up things....strong signal has to be sent clearly to all. and not just by words but actions.....that the quarantine exercise is mandatory to all those that fall under this category and that there will be no preferential options to anyone with regard to placement of quarantine venues..

selagi namanya kau under quarantine...samada kau selalu duduk fourseasons atau rumah panjang....you will be placed under one roof....designated by the government...

ONE SIZE FOR ALL...when it comes to quarantine.

When you can have this, then we dont need idiot to open a tred seperti ini yg hanya mengundang api kemarahan serta kebencian sesama rakyat....



















Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2020 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
~boolean replied at 7-4-2020 08:52 PM
aku tahu kau pernah tinggal di luar negara, tapi kau masih tinggal di luar negara ke?
kadang2 aku ...


a case of two extremes......yg sorang  terlalu tinggi belajarnya sampai lupa berbesan, yg sorang lagi me me eeerrr eeerrr ---------------------- please fill in the blank yourself.

haaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2020 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
mawarika replied at 7-4-2020 01:35 AM
Aku kalau tido hotel mesti rasa seram. Memacam fikir.. dah la penakut hantu. Mcmana kalau tgh kencin ...

Eh sama la kita. Seram gila kalau sorang2. Semua lampu bilik, toilet dan tv on sampai pagi. Aku lagi teruk bawak luggage tido sebelah sebab takut ada entiti lain tumpang tidur.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 02:20 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 8-4-2020 03:02 AM
~boolean replied at 7-4-2020 08:52 PM
aku tahu kau pernah tinggal di luar negara, tapi kau masih tinggal di luar negara ke?
kadang2 aku ...

macam ni
benda simple

tak ada kaitan i dok kat London ke kl ke ape ke

benda simple


1. selama ni kerajaan dah bagi nasihat ( takkan u tak tahu kan) u know thsi right tolong kuaratine diri

u takkan tak  tau ni kan? sesiapa yg balik dari overseas tolong kuarantin

got it?

2. cuba rujuk dalam thread CI juga seorang pekerja standard and chartered bank - dia self quarantine tapi dia apa: psotive covid19

3. tengok kluster ITALI - dia tak self quarantine bila balik, so ...apa jadi...? ini takkan u tak aware kot

4. adakah u menonton sidang media DG kita hehari at 5 pm ?

apa dia kata : yg balik overseas disuruh jgn keluar rumah , jgn mingle

dan kalau tak nampak lagi - lihatlah iklan you tube - AYOB, ROSNAH mak cik kiah semua tu - u tengok iklan tu info kaunseling

u faham tak apa yg iklan tu tunjuk

okay  in case you tak tengok lagi youtube tu  i terangkan eh

ayob balik dari luar negara
tanpa dia self isolate- dia pi peluk bini dia
bini dia - anak mak cik kiah dan dia pi campoq gaul dengan mak cik kiah

okay so far got it ?

so mak cik kiah pi melawat gayah pulak ( yakni jiran ke kawan gitulah ) gayah ni org tua

so

after 14 days apa jadi if ayob  tu +ve  covid19 - u nampak tak chain of infection dan rebakkan jangkitan ?
then pikiaq lagu ni
how many generationshow could we best managed?




so lihat senario  di atas

apa jadi  ni ....??? the virus terlepas pada beberapa generasi dan in community ( INI yg DG tak mauuuuuuu )

so selama ni U BOLEH JAMIN atau guarantee 100% ke ALL  malaysians yg balik ( cer tengok yg engkar arahan semasa PKP pun ramai inikan pulak ygbaru balik , we dunno , so ade risiko kat sini ) akan ikut nasihat lemah gemalai LEMBUT MOH: aiii chek jgn lupa ye jgn peluk mak ayah naaaa

ai chek jgn lupa yaaa dok dalam bilik 14 days
jgn keluaq


see what happened to tabligh case , dah generasi ke 5 ( sila rujuk mak cik kiah punya cerita di atas)
unless u buat law : siapa yg balik overseas akan ditembak mati sekiranya anda menjangkiti family members anda ( INI I RASA BOLEH )


sebab kalau third wave ni tak diurus dengan betul menurut DG

maka disaster lah kita

unless kita terlalu short sighted  sangat dok nampak benda 10mm depan mata saja , kita lenting


u know - u ingat DG tu bodoh ke buat lagu ni bagi suggestion macam ni , do u think he is that stupid? i dont think so.

amboi


kalau depa ni , depa ni merujuk kepada gang yg baru balik tak diurus dengan betul - well jgn ingat kes macam kes  sarawak atau tabligh berlaku

kes iTALI tu



itu baru sorang

ni kalau 4000 org per flight


i mean ini tak ada kaitan la dengan siapa atau ape
it is the way you trained to think


depa cuba tengok tibang benefit versus risk
calculated risk


yg bising ni  hampa nak jawab ka

katakan 45 org covod-19 positive dilepas begitu dan tak ikuti nasihat KKM / MOH suruh self isolate , pi keluaq buat dunno je, mingle


hampa nak jawab ka?


really you nak jawab???


senang la dok pertikai nampak macam wah so critical

u know this has nothing to do with me kat mana pun

nut you nampak cara DG tu pikiaq

dia dah cakap dia bimbang
makna kata depa gang gang ni dah tengok  dan depa pikiaq


yg hampa tau bising

dok tenyeh RM 150


bising macam tau semua

commonlah



yg 150  tu hotel 3 bintang

dalam flight tua ada  dignitaries etc, diplomats - depa akan self paid lah sebab tu hotel diberi pilihan

my god ...benda ni ikut logik macam ni la...

bukan buat PhD pun benda ni

jgn guna alasan i tak terima pendapat , of courselah kalau pendapat tu tak memuaskan all the  condition atau beda i terangkan kat you kat atas , macam mana nak kata ia sound pendapat ?

u think our DG jenish manusia yg cakap
eyy i sakit hati laa they dapat hotel 10 bintang eeeeyeyeyyyy sakit hati nyer

u think the DG ade masa ke pikaiq lagu ni?


you think dia layak  jadi DG ke kalau dia bagi alasan:  eyy  i sakit laaaaa they alll dapat dok hotel 3,4 5 stars.


Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 02:22 AM | Show all posts
sapa tengok TV1 - depa tunjuk bagaimana gang polis dan askar deal dengan gang gang ketgaq kat market  tak nak self distance etc

mau cakap lagi soal hotel RM 150 sedangkan kesan kalau tak buat lagi teruk

u pikiaq senang ke nak urus the stubborn malaysians yg tak patuh ni

japan boleh - depa disiplin itu pun wow  laaa

7 kawasan lockdown darurat terus


Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:02 AM | Show all posts

ini lah maksud aku bila aku kata kau 'putus' dengan realiti malaysia.
kita kat malaysia ni tak ada masalah dengan kuarantin. majoriti kat sini sokong tindakan kuarantin.
INI BUKAN ISU DI MALAYSIA.

sentimen rakyat BUKAN pada keperluan kuarantin.
tapi tempat kuarantin dan privilege yang diberikan kepada sesetengah golongan.
INI ISU ORANG KAT MALAYSIA TENGAH BINCANGKAN.

sekarang kerajaan pun dah bagi statement tanggung RM150 saja...nak mewah bayar lebihan sendiri.
tapi ada pencanggahan sebab ada yang dapat hotel mewah tanpa perlu bayar lebihan tu.
selain stewardess bimbo yang claim kerajaan tanggung penginapan hilton dia, ada juga claim dari pelajar luar negara yang dapat hotel mewah ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.
ITU YANG ORANG TERTANYA-TANYA.

Faham?

rakyat cuma nak kepastian atas kapasiti apa kerajaan tanggung?

yang kau pergi melalut sampai kurantin tak kuarantin ni apa benda???

kau faham tak?
sebab tu aku tanya kau tinggal mana? Luar negara?
sebab kau macam gagal hadam realiti yang rakyat DI malaysia.
Ini bukan satu topik aja yang kau selalu macam ni ,
banyak kali aku tengok kau macam tak faham keadaan kat sini.

kalau kau tak bayar tax kat malaysia, mungkin tak terkesan lah dengan sesetengah tindakan gomen baik PH atau PN.
tapi kita2 kat sini menetap sini, bayar tax kat sini, wajarlah kot kalau persoalkan apa2 yang melibatkan duit tax kita.
duduk luar negara, tak bayar tax lepas tu sibuk nak persoalkan kenapa rakyat malaysia macam tu macam ni..

dah masuk 11 pages dah, kalau tak faham isu lagi susah lah...

bukan buat phd pun benda ni.



Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:08 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 8-4-2020 03:18 AM
~boolean replied at 8-4-2020 03:02 AM
ini lah maksud aku bila aku kata kau 'putus' dengan realiti malaysia.
kita kat malaysia ni tak ad ...

ni lah maksud aku bila aku kata kau 'putus' dengan realiti malaysia.
kita kat malaysia ni tak ada masalah dengan kuarantin. majoriti kat sini sokong tindakan kuarantin.
INI BUKAN ISU DI MALAYSIA.

>>> isu pada DG sebab ada yg tak patuh sebelum ni pun

sentimen rakyat BUKAN pada keperluan kuarantin.
tapi tempat kuarantin dan privilege yang diberikan kepada sesetengah golongan.
INI ISU ORANG KAT MALAYSIA TENGAH BINCANGKAN.



>> ya ALLAHni kan Ismail sabri dah  terang


i mean dia terang dalam BM pun dan i terangkan kat you , yg depa mampu bayaq lantak pi.


dia fahan dan beberapa prg lagi faham


so i as i said


u tak pun kisah kesan if this tak dibendung awal


see as i said _ DOK TENGOK ISU 150 tu versus kesan if tak buat lagu ni


diberi pilihan kan:


diberi piihan


yg dok hotel bintang ti depa bayaq if depa mampu.






m god, kalau kerajaan tak bayaq


THEY COULD just say nope we dont want to - because ape pasal nak dok hotel sedangkan kami ade choice


i setuju dengan nurykamal tu.


because dia nampak memahami she is a malaysian i gather.





Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:11 AM | Show all posts
~boolean replied at 8-4-2020 03:02 AM
ini lah maksud aku bila aku kata kau 'putus' dengan realiti malaysia.
kita kat malaysia ni tak ad ...

habis okaylah kalau u argue pasal lokasi buatlah suggest anggota rela buat khemah atas padang

okay je free kot , semua okay

kita dalam konteks bukan SURUH MALAYSIAN sahaja yg kuaratine  TAPI SEMUA PENUMPANG

my god
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:13 AM | Show all posts
~boolean replied at 8-4-2020 03:02 AM
ini lah maksud aku bila aku kata kau 'putus' dengan realiti malaysia.
kita kat malaysia ni tak ad ...
sekarang kerajaan pun dah bagi statement tanggung RM150 saja...nak mewah bayar lebihan sendiri.
tapi ada pencanggahan sebab ada yang dapat hotel mewah tanpa perlu bayar lebihan tu.
selain stewardess bimbo yang claim kerajaan tanggung penginapan hilton dia, ada juga claim dari pelajar luar negara yang dapat hotel mewah ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.
ITU YANG ORANG TERTANYA-TANYA.
the WORD IS claim

CLAIM


boleh jadi tak betul

boleh jadi dia rujuk RM 150


i ean benda cam tu pun nak havoc? verss kesan

my god

my god
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:15 AM | Show all posts
~boolean replied at 8-4-2020 03:02 AM
ini lah maksud aku bila aku kata kau 'putus' dengan realiti malaysia.
kita kat malaysia ni tak ad ...
kalau kau tak bayar tax kat malaysia, mungkin tak terkesan lah dengan sesetengah tindakan gomen baik PH atau PN.
tapi kita2 kat sini menetap sini, bayar tax kat sini, wajarlah kot kalau persoalkan apa2 yang melibatkan duit tax kita.
duduk luar negara, tak bayar tax lepas tu sibuk nak persoalkan kenapa rakyat malaysia macam tu macam ni..
persoalkan biarlah ada asas yg konkrit BUKTI
bukan dakwaan

dakwaan could be 50-50

that is why dia dakwa

kakau hak ni lah ak terasa


i lagi geram kalau tak buat lagu ni dan kesna kepada komuniti





Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:34 AM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 7-4-2020 06:51 PM
The so called 45 pathetic hotel is for
1) easy access to get ur butt to the hospital if need b ...

Setujuk.dgn statement ni!
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:36 AM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 7-4-2020 06:56 PM
You think its easy ke the hotel chain opening up their doors for quarantine? Heck no as hell. They h ...

X trpklak sblum.bca post ni..dikira risiko gok kn. Hmm.mkin debo bca ni.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 03:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Hilton PJ, hilton kl garden in, tempat2 aku selalu stay.. Mmg pasni setahun lah aku x p..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2020 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 7-4-2020 08:03 PM
Yang sebetulnya gomen kena buat camni: siapa yg dapat gaji, x perlu dapat B40 M40 punya bantuan. P ...

Saya setujuuuu
Gomen staff dapat gaji full, ada yg tangguh loan kete rumah semua, tapi dapat bpn. Mana adil
Swasta ni ada yg gaji kena potong sikit2
Pekerja kontrak lagilah ada yg xdapat gaji lgsg so mengharap pada bpn
Ni yg kuarantin semua ni entah2 dapat bpn jugak. Dah lah 14 hari kuarantin gomen dah tanggung makan berak cangkung tido RM150

Kalau student oversea sklipun yg kena kuarantin iols perhati dorang ada biasiswa kdg belanja mewah shopping jalan sana sini, kdg tu mmg anak orka
Btul2 nikmat dorang ni semua

Blm campur lgi pelancong2, pati yg melebih2 kat msia ni tak nak balik negara sdiri sebab malaysia lebih selamat. See? Sume mengada2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list