Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3972
View
101
Reply

[Tempatan] OMG...! Ministry’s MCO advice to women: Wear make-up while working at home, speak to spouse in Doraemon voice and giggle coyly! THIS IS INSULTING! Warga forum update video parodi page 3

[Copy link]

Author: I.am.PH       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-3-2020 01:47 PM | Show all posts |Read mode
Edited by I.am.PH at 31-3-2020 10:44 AM

Ministry’s MCO advice to women: Wear make-up while working at home, speak to spouse in Doraemon voice and giggle coyly
Tuesday, 31 Mar 2020 12:37 PM MYT



KUALA LUMPUR, March 31 — The Women, Family and Community Development Ministry has imparted some rather left-field advice to women, especially wives and mothers working from home, which it posted on its Facebook page yesterday.

In a poster directed at mothers working from home, the ministry seemingly stressed the importance of one’s appearance, advising work-at-home mothers to “groom as usual” and always look neat.

The ministry’s advice didn’t stop there.

In a subsequent poster on ways to educate one’s spouse on doing household chores, to presumably avoid quarrelling, wives are advised to adopt a “Doraemon-like” tone and giggle coyly as opposed to “nagging”.

The ministry also advised women to not be sarcastic towards their spouses who do not help with housework, saying that they sometimes need to be “informed” about such duties, and asked women to do so when they need a hand.

The public service announcements (PSAs), however, did not go down well with feminist groups, who took the ministry to task.

Taking to Twitter, lawyer-cum-activist Honey Tan criticised newly-minted Women, Family and Community Development Minister Datuk Seri Rina Harun over the PSAs, questioning the latter’s priorities.

“Avoid wearing home clothes. Dress up as usual, put on make-up and dress neatly. OMG! This is what Rina, our Minister of Women, Family & Community Development thinks is important during the #COVID19 lockdown? No tips on how to deal with #DomesticViolence? Just state DV is a crime,” Tan who is also a member in Feminist movement, Empower, wrote.


Similarly, the All Women’s Action Society (Awam) also frowned upon the idea, which it said is an objectification of women.

“Women have more than enough to do during the #MCO/#RMO without the added pressure of putting on make-up and looking good. Women are human too — not an object or a commodity.

“While dressing up to work is one way of maintaining discipline and a routine while working from home, the focus on LOOKS, DRESS, and MAKEUP is absolutely unnecessary.



“Stop this sexist messaging @KPWKM and focus on #domesticviolence survivors who are at higher risk now!” Awam tweeted.

Setiawangsa MP Niz Nazmi Nik Ahmad also expressed his astonishment at the PSAs, adding that he was confused over the suggestion to adopt the Doraemon-tone.

“The priorities of the Women Ministry during #COVID19Malaysia is to tell woves to use Doraemon’s tone? (what on earth is that?)” he tweeted.

The ministry’s PSA digital posters were uploaded onto its Facebook and Instagram pages.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 31-3-2020 01:49 PM | Show all posts
Kalau ada yang back-up juga, God help us all!


Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok ayam

pakai spenda dua hari lepas, dengan tak mandi paginya

menaip posting rbanya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2020 01:53 PM | Show all posts
Edited by I.am.PH at 31-3-2020 10:45 AM

Berbual-bual lah dulu ya, saya nak makan-makan dan quality time dengan family saya. Main dish Bihun Sup Kepala Ikan Jenahak, mommy saya yang masak, I love you mommy! Kemudian saya nak afternoon nap, lepas itu jika ada mood nak jogging sebab nak bakar kalori akibat banyak makan masakan mommy saya yang sedap-sedap semuanya.



Sempat jogging di kawasan rumah parent sebab nak kurangkan kalori, asyik makan masakan mommy yang sedap-sedap sahaja. Tengahari tadi mommy masak Bihun Sup Kepala Ikan Jenahak, terlalu sedap hingga menjilat jari. Oleh itu kena keluarkan balik kalori yang telah masuk ke dalam badan. Tengoklah 2 - 3 hari nanti, kalau ada kesempatan akan balik ke Jalan Sultan Ismail.

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
bosan tul tgk ayam ph ni
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 31-3-2020 01:53 PM
Berbual-bual lah dulu ya, saya nak makan-makan dan quality time dengan family saya. Main dish Bihun  ...


Taik mata pun ada

spenda terkoyak sikit, terjulur bulu

lepas tu claim full payment

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 01:58 PM | Show all posts
apa masalah dengan advice tu ?? betul la tu... walaupun duduk rumah, melawo la. bangun pepagi makeup macam biasa nak pergi kerja.

sebab dah nama pun WFH, bebila masa boss nak buat videocall, kita pun dah ready.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Benda mcm ni pun nak dijadikan issue? Hmmmmm...boleh la buat bacaan bagi mengisi masa lapang
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:03 PM | Show all posts
mana video minister speak doeraemon voice?
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:04 PM | Show all posts
K_Lily replied at 31-3-2020 01:58 PM
apa masalah dengan advice tu ?? betul la tu... walaupun duduk rumah, melawo la. bangun pepagi makeup ...

kan..
bila depan suami serabai, kuar rumah gi kerja mekap jer kat 2 jam hahhah


Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 31-3-2020 01:53 PM
Berbual-bual lah dulu ya, saya nak makan-makan dan quality time dengan family saya. Main dish Bihun  ...

Joging kat Mana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah 2020 kenapa nak buat statement mcm ni????

mana pegi kata kata woman empowerment

Ini dah kebelakang  mcm zamannzaman dulu

BETUL KE KE KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA KELUARKAN STATEMENT MCM NI..?....?.

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Lawak pulak.. Aku x nampak salah pun perempuan nak cantik kat mana berada.

Yg nik nazmi tu.. Salak bukan main.. Kalau perempuan cantik lalu mesti dia pun sakan tengok.. Dia ni kan ada skandal dgn maya karin sampai cerai isteri Dr dia?
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Haha..... Sesuai utk bacaan je n menambah point.. Sbb xde isu pun...parah dah TT nih...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:12 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 31-3-2020 02:03 PM
mana video minister speak doeraemon voice?

klu doraemon voice ni aku itg fasha sandha je
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:18 PM | Show all posts
Good advice to accommodate every husband's wish to see their wives beautiful at home rather than showing their beauty outside. This will enhance their love for each other. I see no wrong from this advice.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
TT ni hari2 muka kepam ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2020 02:24 PM | Show all posts
Any woman with dignity will understand how insulting this message is!

Elak gaduh suami, KWK saran wanita cakap macam Doraemon
Diterbitkan Hari ini 12:49 pm



Sepanjang pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP), Kementerian Wanita dan Keluarga (KWK) menawarkan beberapa panduan atau tips buat para isteri, sama ada suri rumah baik pun mereka yang bekerja dari rumah.

Dalam siri hantaran di Instagram rasminya semalam, kementerian itu menasihatkan golongan wanita agar bertolak-ansur, dan tidak bergaduh atau menyindir pasangan masing-masing, termasuklah ketika meminta mereka membuat kerja-kerja rumah.

Salah satu panduan itu berbunyi:

“Jika melihat pasangan melakukan sesuatu yang bercanggah dengan kehendak kita, elakkan dari berleter- gunakan perkataan ‘humorous’ seperti ‘cara sidai baju macam nilah sayangku’ (tiru nada Doraemon dan diikuti dengan gelak manja!)”



Kementerian itu turut menasihati wanita agar tidak menyindir pasangan yang tidak membantu kerja rumah, sebaliknya mereka harus meminta tolong dan memberitahu pasangan kerana adakalanya pasangan perlu “dimaklumkan” untuk tahu apa yang perlu mereka lakukan.

Siri panduan itu adalah sebahagian daripada kempen mengelakkan pergaduhan suami dan isteri di rumah sepanjang tempoh PKP.

Bagi wanita yang bekerja dari rumah semasa PKP pula, KWK menitipkan panduan bagi membantu wanita kekal produktif dan fokus.

“Elak pakai pakaian rumah.

“Bertatahias seperti biasa, bersolek dan berpakaian kemas,” nasihatnya dalam satu hantaran Instagram lain, selain mencadangkan kawasan yang mungkin boleh digunakan untuk bekerja seperti di meja makan, dapur dan ruang tamu.



KWK turut berpesan agar kaum wanita tidak terlalu leka dengan kerja mereka sehingga terlepas pandang pergerakan ahli keluarga mereka sehingga mungkin melanggar PKP.

“Suka juga untuk kami ingatkan, jangan terlalu leka dalam bekerja sehingga ahli keluarga tidak dipantau sehingga boleh mengakibatkan pelanggaran Perintah Kawalan Pergerakan yang sedang berkuatkuasa.



“Wanita Gembira, Keluarga Bahagia,” nasihatnya.

PKP bermula pada 18 Mac dan dilanjutkan hingga 14 April.


Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 31-3-2020 01:49 PM
Kalau ada yang back-up juga, God help us all!

Bagus laa menteri wanita focus nasihat camni.. 100peraen setuju.. spouse yg keje from home kena act grooming macam kat ofis.. bukan pakai baju kelawar pastu mandi pon tidak.

Yg tak bagusnya tu kamu yg ingkar arahan stay at home... menyusahkan orang phuii

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Berbaloi-baloi dapig bayar ayam.

Wonder how low you willing to go.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list