Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
2000
View
62
Reply

[Tempatan] MCO ... utk tangkap rakyat alasan yg diguna tu fakta atau auta ?

[Copy link]

Author: blastoff    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-3-2020 07:03 PM | Show all posts |Read mode
Edited by blastoff at 30-3-2020 07:03 PM

Tangkap memang senang , beratus2 kena tangkap ..... mcm2 alasan kita dengar tangkap kerana kluar joging lah, keluar beli makan berkali2 lah, keluar memancing lah etc ....

Pada yg mengaku salah, senang lah kerajaan tak pening nak provide fakta pepe pun. Simply sebut akta yg di guna pakai , trus boleh hukum dah .


Tapi yg tak mengaku salah tu , seperti pakar jantung yg joging tu, once di mahkamah kelak, hanya fakta yg 'beyond reasonable doubt' saja terpakai kelak.

Bermakna kerajaan perlu bagi fakta jelas kenapa penangkapan perlu di buat guna akta penyakit berjangkit terhadapnya.


Prosecutor perlu buktikan berjoging menyebabkan


1) si pelaku kena penyakit berjangkit atau


2) mendedahkan dirinya atau org lain kepada penyakit berjangkit.


Nak buktikan mcm mana tu ? Nak pakai fakta sains apa utk buktikannya ?


Kalau stakat kata utk elak crowding di tempat awam..... itu prasangka semata2 kerana perkara tu tak berlaku lagi pun dek kerana yg di tangkap tu sendirian je waktu tu dan sepanjang masa yg dia berjoging dia tak perlu berkumpul dgn mana2 manusia pun. Jadi alasan utk elak crowding tu memang tak boleh pakai lah .


Jadi mcm mana dia akan kena penyakit berjangkit kalau dia pakai mask dan berjoging sorang2 ?  Bukan cara tu covid 19 berjangkit pun , jadi kerajaan tiada alasan munasabah langsung sebenarnya.


Malah mudah saja utk dia membuktikan keperluan manusia utk bersenam bagi mendapatkan badan yg sihat dan cergas dan joging boleh dibuat dgn ambil kira social distancing tanpa perlu direct contact dgn sesiapa pun . Itu scientifically proven tu .


Kerajaan perlu buktikan ketika dia di tangkap tu dia ada penyakit berjangkit tu , tak di test mcm mana nak tahu, apabila tak tahu mana boleh simply buat prasangka dia ada penyakit tu .


Secara saintifik tidak boleh di buktikan dia ada penyakit tu ketika sedang berjoging dan tidak boleh juga di buktikan yg dia akan kena penyakit tu ketika tu .


Kerajaan tak di beri kuasa oleh undang2 utk sewenangnya guna akta penyakit berjangkit sesuka hati ke atas rakyat tanpa alasan kukuh. Itu adalah fakta.


Lagikan kes bunuh pun tangkap boleh ler once di mahkamah ada yg buang kes hanya kerana masalah teknikal jer.....


Di "mahkamah media"  memang lah di kompangkan seolah2 si pelaku dah siap2 salah dahhhh, excuse me it doesn't work that way di mahkamah sebenar.


Malah apabila dia menang kes kelak , dia boleh saman semula kerajaan kerana menyalahgunakan akta utk menyusahkan dirinya dan banyak rakyat yg lain dgn penangkapan dan larangan yg tidak munasabah langsung tu .

Para pemimpin PN lupakah negara ni bukan mengamalkan wild wild west punya stail undang2 yer yg mana pemimpin boleh guna pihak berkuasa utk tangkap sesuka hati rakyat dgn salahguna akta nu ni .












Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-3-2020 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Kami mahukan hak asasi manusia!

Sebenarnya macam ni:

IMG_20200330_191248.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:26 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 30-3-2020 07:13 PM
Kami mahukan hak asasi manusia!

Sebenarnya macam ni:

hahaha... ai terbaca kat twitter, tips bg set2 yg susah sgt nak dok diam2 kat rumah: cuba cukur bulu kening, nescaya tidak akan keluar utk berbulan2 sampai bulu kening tumbuh balik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2020 07:31 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 30-3-2020 07:32 PM
sharlenetexas replied at 30-3-2020 07:13 PM
Kami mahukan hak asasi manusia!

Sebenarnya macam ni:

Route ke kubur tu terpakai utk semua org yg kluar yg pakai mask dan amalkan social distancing ka ? Setahu aku baru ni je muhyidin kluar ke supermarket pakai mask dan amalkan social distancing....errr adakah dia pun jugak masuk sekali ? ...Jenuh tak menang tangan malaikat maut dibuatnya kalau ikut kepercayaan karut route ke kubur tu  .... alhamdulillah dunia nyata tak gitu.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2020 07:35 PM | Show all posts
dani-rox replied at 30-3-2020 07:26 PM
hahaha... ai terbaca kat twitter, tips bg set2 yg susah sgt nak dok diam2 kat rumah: cuba cukur bu ...

Kau tak kluar rumah langsung ka ? Walau pakai mask dan amalkan social distancing pun kau tak buat ? Kau nak terperuk dlm rumah sampai bila tu sebab sebulan bukannya kau boleh pastikan virus dah tak wujud kat luar tu.

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 30-3-2020 07:26 PM
hahaha... ai terbaca kat twitter, tips bg set2 yg susah sgt nak dok diam2 kat rumah: cuba cukur bu ...

Cukur kening. Pastu buat tatu kening. Tapi salun kecantikan tak buka
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 30-3-2020 07:56 PM
dani-rox replied at 30-3-2020 07:26 PM
hahaha... ai terbaca kat twitter, tips bg set2 yg susah sgt nak dok diam2 kat rumah: cuba cukur bu ...


Auwww ...

giphy.gif
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahaha.....tak payah detail la nok... PKP tu dah warta masa time tu... Yg dipersoalkan nanti ada langgar ke tak PKP tu... Tu ja..

Court tak tanya apa sebab jogging....jangkit ke kalao jogging..

Yg nak diketahui pada masa bicara nanti.... ada langgar ke tak PKP yg digazetkan tu.  Langgar kat mana? Tempat jogging tu termasuk ke tak dalam tempat yg digazetkan PKP?...

Satu lagi nok... Doktor tu kena caj halang penjawat awam... dia berhujah tu takpa lagi - ni dia refuse untuk beredar lepas Penguatkuasa suruh ...court akan tentukan tindakan doktor tu boleh diterjemahkan menghalang tugas penjawat awam ke tak..

Tapi tak adanya lah court nak pergi detail jangkit ka kalao jogging... apa ka..

Point point yg kao cakap tu nokk...kalao Doktor tu yg register case kat registrar dan saman challenge Kerajaan Malaysia pasal PKP ni...baru lah point point yg kao cakap tu boleh bentang dalam court dan court oasti tanya punya..

Ni doktor tu yg kena cas..

Ko nok kalao tak boleh sangat duduk diamm....ko bawak keta ke roadblock dan bawak air tin coffee wonda 2 karton - perisa original. Kasik kat abam polis dan askar kat situ....cari roadblock yg agak jauh dari rumah ko nok...dapat la ko jalan jalan drive bawak keta.
Tapi drive sorang ya nok - pakai mask dan glove ya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:50 PM | Show all posts
Edited by I.am.PH at 30-3-2020 11:58 AM

Setuju sangat, saya hanya berjogging dan swimming dalam premis kediaman dan menjaga social distancing pun terdapat warga forum ini yang mencela saya. Sekiranya saya ditahan, saya tidak akan mengaku bersalah dan minta dibicarakan.

Kadang kala saya merasakan mereka-mereka yang vocal mencela orang lain ini adalah sick people. Maafkan saya jika ada yang kurang berkenan.




Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 30-3-2020 11:50 PM
Setuju sangat, saya hanya berjogging dan swimming dalam premis kediaman dan menjaga social distancin ...

Ang tu sick person.. Dah diarahkan supaya dok rumah tapi mengedik nak berjogging. Dan ambik kesempatan guna kenderaan NGO utk melanggar MCO.. Sah2 ang tu jenis manusia tak guna.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2020 07:56 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 30-3-2020 07:57 PM

PristineOne, kau tengok balik ler soalan kau ni "Tempat jogging tu termasuk ke tak dalam tempat yg digazetkan PKP? "


Kau ingat peguambela takkan bangkitkan ke atas alasan saintifik apa yg diguna menteri utk gazetkan tempat joging sebagai tempat penyakit berjangkit ........haha jenuh pak menteri garu kepala..




Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 30-3-2020 07:35 PM
Kau tak kluar rumah langsung ka ? Walau pakai mask dan amalkan social distancing pun kau tak buat  ...

ikut la arahan jgn degil
aku mmg dok rumah 100%...  klau nak mampus sila kluar dah pandai sgt
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 30-3-2020 07:50 PM
Setuju sangat, saya hanya berjogging dan swimming dalam premis kediaman dan menjaga social distancin ...

ko takyah berangan dok kondo la bleh masuk gym bleh jogging bagai
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
PKP tu duk rumah. buat senamrobik luar pagar depan rumahpun blh tahan.
susah sgt ka nak faham?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2020 08:01 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 30-3-2020 08:02 PM
dino replied at 30-3-2020 07:57 PM
ikut la arahan jgn degil
aku mmg dok rumah 100%...  klau nak mampus sila kluar dah pandai sgt

Kau kata " klau nak mampus sila kluar dah pandai sgt " ....kau ada bukti ke bila kluar je pasti mampus ? Bagi bukti saintifik mai naaa sebab kita memperkatakan beyond reasonable doubt hokeyy. Kes di mahkamah tak boleh di buat guna alasan emosi je.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 08:03 PM | Show all posts
sarah82 replied at 30-3-2020 11:56 AM
Ang tu sick person.. Dah diarahkan supaya dok rumah tapi mengedik nak berjogging. Dan ambik kesemp ...


Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 08:07 PM | Show all posts
Yg nak keluar sangat tu keluar la..Memekak aje. Dah kena tangkap, masuk court then fight for your freedom...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuma nak tanya..  TT nak apa sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 31-3-2020 12:03 AM

Whatever bich.. Yg pasti ang bodoh dan ingkar arahan
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya soklan serius ni: TT loyar ker loyar burok je?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list