Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5373
View
120
Reply

[Dunia] Pakar-pakar dakwa COVID-19 bukan berpunca dari pasar Wuhan (#85 - Penganalisis genom kata hasil gabungan dua jenis virus iaitu dari kelawar dan tenggiling)

[Copy link]

Author: BomBoLoniS    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 31-3-2020 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
binipopeye replied at 1-4-2020 03:51 AM
dh dpt   tq.... terus kene hashtag wakakaka....

Hihi.. Baru dia tauuu..
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-4-2020 06:07 AM | Show all posts
Edited by brogi at 1-4-2020 06:42 AM
munchkin replied at 31-3-2020 11:08 PM
Kan ke kelawar banyak species. Yg virus nipah pun asal kelawar juga. Berak kat kandang babi. Makan b ...

yng virus nipah tu, tak salah aku terjadi dari kelawar yang memakan buah then buah tu di makan pula oleh babi sebelum dipindahkan kepada manusia..mati.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 06:31 AM | Show all posts
brogi replied at 1-4-2020 06:07 AM
yng virus nipah tu, tak salah aku buah yang dimakan/digigit kelawar di makan pula oleh babi..then  ...

scene dalam filem contagion khenn...
yang pasti asal dari kelawar then merebak ke babi...

macam2 cara boleh jadi :
macam filem contagion
kelawar gigit buah dan jatuh ke kandang babi, babi makan.
kelawar kencing kat makanan babi
kelawar berak kat makanan babi
satu lagi babi makan kelawar tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Jd kesimpulannya babi kat pasar wuhan dah dijangkiti covid19 dr kelawar dan tenggiling sakit kat china? Dan ayan ph dah kena angkut pc?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 07:18 AM | Show all posts
Edited by brogi at 1-4-2020 07:24 AM
dudaberhias replied at 1-4-2020 06:31 AM
scene dalam filem contagion khenn...
yang pasti asal dari kelawar then merebak ke babi...

yup..disebarkan samada melalui najis atau cecair kelawar kepada buah..sebab tu digelar 'fruit bats' spesis kelawar pemakan buah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 08:29 AM | Show all posts

Setakat ni aku lebih memilih teori asal usul virus ni dari kejadian natural shj. Berasal dari haiwan, mutate dan akhirnya menjangkiti manusia.

Teori lain yang paling mungkin pun aku rasa virus ini terlepas  dari makmal level 4 di wuhan secara tak sengaja dan terus jangkit kepada haiwan dan seterusnya jangkit kepada manusia.

Teori konspirasi lain pun baca juga tapi kebanyakan teori lain ada perkara yang menyebabkan teori tu secara keseluruhan susah nak terima.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
arnauld replied at 31-3-2020 03:23 PM
Based nyer mmg dari kelawar tapi ramai saintis ckp dah di modified sampai jadi sngt mudah transmis ...

Tapi bila bab konar spin baring nafikan keje depa, mmg depa laju
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 31-3-2020 04:45 PM
Dia byk buka salah sendiri.. Balik rumah mak bapa guna NGO punya kenderaan.. Mmg mencari la.. Dgn  ...

Aku rasa byk kencing je tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 31-3-2020 05:06 PM
Ok...ini theory saya, Covid19 ni sebenarnya adalah satu misi untuk menyelamatkan planet bumi!

Fother,.. sucinya hati u
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
im4me replied at 31-3-2020 06:00 PM
Masalah banyak dgn cyber crime ni. Malaysia masih banyak buat kelonggaran atas sebab hak bersuara. ...

Hahaha... ckp psl fanbase ayam, sesiapa yg reply kat benang dia, dia rasa itu la peminat dia.. saiko... dia kena masuk tg rambutan ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 1-4-2020 12:43 PM
Aku rasa byk kencing je tu

Biasa la.. Dia byk berangan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
brogi replied at 1-4-2020 06:07 AM
yng virus nipah tu, tak salah aku terjadi dari kelawar yang memakan buah then buah tu di makan pul ...

Betul bro..najis kelawar tu ada di kadang babi.

Najis dari fruit bat.

zoonosis. Najis Bat -> babi -> manusia.

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Saintis carilah antidote yg ada dalam kelawar or pangolin. If the animals can survive dgn virus tu dalam body, research lah animal tu mcm mana dia defend diri dia dari virus tu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 01:10 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 1-4-2020 12:47 AM
Hahaha... ckp psl fanbase ayam, sesiapa yg reply kat benang dia, dia rasa itu la peminat dia.. sai ...

taik ayam jadi fanbase dia
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 1-4-2020 09:39 AM
Biasa la.. Dia byk berangan.

Iols dah nasihat awal2... angan2 dia tu mcm sakit psikiatri.. dah pi nasihat jumpa doktor, tapi tak mau.. hadap je la masalah kuat brangan dia tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 1-4-2020 05:16 PM
Iols dah nasihat awal2... angan2 dia tu mcm sakit psikiatri.. dah pi nasihat jumpa doktor, tapi ta ...

Fuhhhh.. Degil.. Dia x tau bahaya kalau biar lama2.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 1-4-2020 01:19 PM
Fuhhhh.. Degil.. Dia x tau bahaya kalau biar lama2.

Kalau biar lama2, nanti lagi susah nak diubati. Giteww la kekdahnya
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 1-4-2020 05:40 PM
Kalau biar lama2, nanti lagi susah nak diubati. Giteww la kekdahnya

Haaa.. Betul.. Jenuh mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 1-4-2020 01:42 PM
Haaa.. Betul.. Jenuh mcm tu


Iols doakan agar dia cepat sedar... aminn...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 1-4-2020 07:34 PM
Iols doakan agar dia cepat sedar... aminn...

Aamiin.. Ya rabb..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list