Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4614
View
142
Reply

[Tempatan] Bekas Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad: Duduk di rumah bagus, tetapi tidak hentikan wabak Covid-19! Adham Baba please #stayathome ya

[Copy link]

Author: I.am.PH       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-3-2020 11:56 AM | Show all posts |Read mode
Duduk di rumah bagus, tetapi tidak hentikan wabak Covid-19, kata Dr Dzul
BORHAN AHMADMarch 29, 2020 1:02 pm



Bekas Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad menyambut baik usaha 10 makmal perubatan, pusat pengajian tinggi tempatan yang sedang membuat ujian dignostik bagi mengesan dan menghentikan wabak Covid-19.

Ini kerana, kata beliau, Perintah Kawalan Pergerakan bagus untuk memastikan wabak ini tidak merebak tetapi tidak menghentikan wabak ini tanpa kaedah yang betul yang boleh memusnah punca wabak ini.

Meminta rakyat duduk di rumah dan menghentikan pergerakan mereka bagus tetapi ia tidak menyelesaikan wabak ini.

Kita mesti memastikan pasukan kesihatan kita menggunakan kaedah terbaik untuk mengesan orang yang disyaki dan menyembuhkan mereka, kata ahli parlimen Kuala Selangor itu melalui twitternya.



Ini berikutan pengumuman Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) yang memaklumkan 10 buah makmal di 10 buah universiti mendapat kebenaran dari mereka untuk memulakan ujian Covid-19.

Menurut Dr Dzul, Persatuan Kesihatan Dunia (WHO) kini sentiasa menggalakkan ujian demi ujian dibuat bagi melawan Covid-19 sehingga penyelesaian untuk melawan wabak ini ditemui.

WHO matra adalah ujian, ujian, ujian, kata Dr Dzul ketika berkicau melalui twitternya bagi menyambut baik keputusan KPT itu.

Antara IPT yang mendapat kelulusan untuk menyertai usaha membuat ujian ini adalah dua pusat perubatan di UM, UPM, UKM, USM, UIA, UMBI, Unimas, UITM dan NIBM.



Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-3-2020 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
diam la ko..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tu keluar rumah ke
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sial punya rba..mengadu domba menghasut je kejenya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2020 12:05 PM | Show all posts



Semalam balik rumah parent menaiki kenderaan NGO, dapat lah lepas roadblock. Boring pula tinggal di Jalan Sultan Ismail asyik makan itu-itu sahaja dan delivery. Yang bestnya semalam makan besar dengan family, akan stay dengan parent untuk 3 - 4 hari bergantung mood, baru balik ke Jalan Sultan Ismail
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Pembangkang patut diam2 je musim covid ni...kan kena covid menyusahkan gomen je...dah settle covid ni boleh la buat tour dgn amoi ayam ph..
Sekang ni saat getir hidup mati...byk amalan sgt ke nak mati thn ni?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg gemok mcm vokuro tu patut takutla..obes kena covid..x tau la..innalillah la kot..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 30-3-2020 12:05 PM
Semalam balik rumah parent menaiki kenderaan NGO, dapat lah lepas roadblock. Boring pula tingg ...

Quarantine kan diri..dinasihatkan supaya xjangkit orang lain..
Jangan cakap kita tak payung
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul tu tuk....testing facilities pun nak kena fully equip baru bole test..benda2 tu need time to prepare and setup..apalagi if the equipment just ordered recently takkan laaa magically poof sampai....dah ready nanti mobile testing lab pun ade...semua ni melibatkan logistic and preparation....KKM dah fully utilize all the resources yg ade and keep working on full capacity, kalau PH lockdown malaysia back in Jan....maybe kita dah ade sume tu by now.....hmmmmmm hilang dah soft spot hakak pada doc dzul ni....bak kate maszlee....awak bukan kerajaan...and bukan awak sorang jek pandai....koser
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ok, yg buat kajian tu biar la meke boleh keluar buat kajian, yg lain2 yg tak buat kajian tu? nak suruh melilau2 bebas ke sana sini ke?

#BodohTuSimpanSikit
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa korang marah dia wuaaa... Bagus lah dia ckp tu, kita kena banyakkn test. Sebanyak yg boleh. Stay at home is to stop it from spreading and at the same time kita kena buat massive test. So smua uni2 yg ada lab tu kita gunakan utk usahakan sebanyak test yg boleh
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:12 PM | Show all posts
#stayathome adalah untuk mengurangkan risiko Covid supaya tidak merebak lebih pantas. itu adalah satu tindakan pengawalan yg betul.

tentang ujian makmal yg dibuat nih, ianya memang dah start dari awal lagi dan lebih byk ujian klinical dan experiment yg dilakukan, cuma ianya takder lar di warwarkan di serata ceruk alam nusantara melayu Malaysia nih.

perkara2 tentang experiment dan ujikaji nih kena buat senyap2 supaya ianya tidak diganggu oleh anasir2 luar yg tak perlu. mcm statement ikan singgang lar, daun semambu lar, minum Dettol lar....

even ada jer jabatan2 yg berkenaan mencari para pelajar lepasan biokimia untuk membantu kerajaan dlm mencari penawar dan membuat experiment nih.

anyway, TT pakar aper????? klu TT pon pakat or lepasan biokimia, sila pi volunteer kat gomen untuk join group yg buat experiment nih.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Atata replied at 30-3-2020 12:12 PM
Kenapa korang marah dia wuaaa... Bagus lah dia ckp tu, kita kena banyakkn test. Sebanyak yg boleh. S ...

Kit baru sampai ka...mmg plan gomen nak buat massive test pun..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:15 PM | Show all posts
Kita mesti memastikan pasukan kesihatan kita menggunakan kaedah terbaik untuk mengesan orang yang disyaki dan menyembuhkan mereka, kata ahli parlimen Kuala Selangor itu melalui twitternya.


Aiii setuju 10000x!!

Tgk di China ada staff yang akan pergi dari pintu ke pintu utk check orang yang disyaki. Tulis data information etc. Kalau tunggu yang disyaki keluar ke hospital utk di check entah berapa tempat mereka singgah dan sebarkan virus.


*Sat lagi adalah mangkuk kementot yang terkinja kinja nak reply post aii ni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Aikkk... quote WHO pulak dah. Hari tu siap cakap saranan Dr Takeshi WHO supaya bersedia hadapi covid 19 tu boleh cetus panik.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
depa tengah cari/usaha la....bukan duk goyang kaki makan super ring...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 30-3-2020 12:15 PM
Aiii setuju 10000x!!

Tgk di China ada staff yang akan pergi dari pintu ke pintu utk check ora ...

Ko pun kemetot kan..x sedar ke apa..omg
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:22 PM | Show all posts
dulu masa jd menteri kenapa xblock pelancong china? dah jadi cmni baru nak bising nasi dah jadi ultramen xguna apa pun.

ada hikmahnya tukar kerajaan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:23 PM | Show all posts
harisbee replied at 29-3-2020 08:22 PM
Ko pun kemetot kan..x sedar ke apa..omg


Eh tolong sikit beb ~


Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 12:25 PM | Show all posts

Balik balik dulu dulu dulu -- dey thambi dulu kes semua dihandle bergitu jaya under PH - Naik jer pintu PM terus mencanak canak bukan dari oberC punya orang pun ... think!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list