Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3751
View
79
Reply

[Dunia] USA dalam gerhana: USA tarik balik larangan import sarung tangan getah dari Malaysia

[Copy link]

Author: kluangman    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-3-2020 10:03 AM | Show all posts |Read mode
https://nypost.com/2020/03/25/us ... pany-amid-shortage/

US Customs and Border Protection has lifted a ban on rubber glove imports from a Malaysian company it previously accused of using forced labor to produce the gear.

In a statement Tuesday, the agency said disposable rubber gloves manufactured by WRP Asia Pacific Sdn. Bhd. will be allowed to be imported into the US after March 16.

The agency had imposed a withhold release order in 2019, but lifted that this week based on recent information obtained by CBP showing the company is no longer producing the rubber gloves under forced labor conditions.

The agency did not immediately expand on what the recent information was that it received.

On Wednesday, the Malaysian Rubber Gloves Manufacturers Association the largest producer of medical gloves in the world warned of a shortage of gloves because of extreme demand from health care facilities across the globe.

The added that a lockdown of the country will likely further limit production of the gloves.

The FDA said Friday it is monitoring the supply of personal protective equipment, including medical gloves.

Increased use may exceed the available supply of [gloves], resulting in shortages at some health care organizations, the agency wrote.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-3-2020 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Tau takut..sebelum ni ko ban
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Kondom pon shortage
Glove shortage tak?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Jilat balik ludah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:15 AM | Show all posts
ada kebaikan dari peristiwa ni...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
This is why kita kena flatten the curve and end the MCO sooner dengan duk umah....dengan keadaan negara besar tengah bergelut kita dah bole mula working towards recovery of our economy...there will be a huge export amount and our people have  purchase power...so duduk ler ghomah oiiiiiiii......usah ler gatai bijik kelentit kejap2 nak ke pasar beli this that, masak je le ngan ape yg ade takyah laaa nak berlebihan penggunaan bahan tu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 30-3-2020 02:09 PM
Kondom pon shortage
Glove shortage tak?

Yap. Gloves dah mula kurang.. Harga pasaran dah naik antara rm3 ke rm20..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Surgical gloves yg sebelum ni sepasang rm1.50 paling murah.. Dah naik ke RM3..jenama top gloves yg biasa aku beli 1 kotak ada 50 pair dlm rm56 dah naik ke rm70..

Yg mana nak guna gloves bila keluar boleh beli yg plastik gloves utk memasak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Penoreh getah ada juga rahmat..kilang focus buat gloves lepas..permintaan tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 30-3-2020 10:25 AM
Yap. Gloves dah mula kurang.. Harga pasaran dah naik antara rm3 ke rm20..

See...makin mahal
Kat.malaysia pon x cukup..apatah lg.utk.import..huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman atok cari gaduh je

bagus la amerika kembali pulihkan import dari kita
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 30-3-2020 02:22 PM
This is why kita kena flatten the curve and end the MCO sooner dengan duk umah....dengan keadaan neg ...

Yap.. Kalau kita berjaya flatten the curve.. Ekonomi kita akan jadi rancak double dari sebelum ni.. Tambah bila ada kes mask dari china tak berkualiti. Kita boleh ambik kesempatan ni utk "curi" pelanggan china.

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 30-3-2020 02:29 PM
See...makin mahal
Kat.malaysia pon x cukup..apatah lg.utk.import..huhu...

Ada yg ambik kesempatan sebenarnya.. Dgn menyimpan stok dan jual harga yahudi.

Aku mmg beli stok glove utk 2 bulan.. 10 kotak utk 2 bulan.. Harga aku dpt dari sejak 2 tahun lepas adalah RM10.90 tapi skrg harga tu dah tak dpt.. Paling murah skrg RM15 sekotak yg ada 100 pcs..

Jadi kalau tak perlukan gloves utk tujuan kegunaan pesakit/perubatan adalah lebih baik beli gloves yg utk memasak.. Yg plastik tu.. 100 pcs rm3 lebih rasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:35 AM | Show all posts
go Msia go
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 30-3-2020 10:29 AM
Zaman atok cari gaduh je

bagus la amerika kembali pulihkan import dari kita

Atok semua org nak cari gaduh.. china,india,us... semua pelabur lari... tapi dapig tetap idolakan atuk... choyyy
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by msxx at 30-3-2020 11:14 AM
sarah82 replied at 30-3-2020 10:28 AM
Surgical gloves yg sebelum ni sepasang rm1.50 paling murah.. Dah naik ke RM3..jenama top gloves yg b ...


Nasib baik aku sempat beli sekotak kat farmasi. X smp rm20 je masa tu, 19hb mac x silap. Kena order, brg smp,bdk die call & self pick up
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
msxx replied at 30-3-2020 03:07 PM
Nasib baik aku sempat beli sekotak kat farmasi. X smp rm20 je masa tu, 19hb mac x silap. Kena orde ...

Yap.. Sapa yg sempat beli harga under 20 tu bertuah.. Ada seorg seller ni dia jual rm10..tapi x ada stok.. Nanti aku try tanya bila dia nak restock.. Kalau dpt rm12 sekotak pun aku rasa sangat bersyukur sbb masih murah.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Untuk yg cari gloves nak pakai masa keluar.. Aku sarankan cari yg jenis ni.
Screenshot_20200330_111126_com.shopee.my.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 11:13 AM | Show all posts
sarah82 replied at 30-3-2020 10:28 AM
Surgical gloves yg sebelum ni sepasang rm1.50 paling murah.. Dah naik ke RM3..jenama top gloves yg b ...

Daripada pakai glove baik lazimkan membasuh tangan....

Pakai glove nih kita protect diri kita tp kemungkinan kita nak sebarkan kat org lain tinggi....even di spital pun d]petugas2 kesihatan pakai buang glove...

Ni org awam pakai 1 glove jer pegi pegang sana sentuh sini abis germ merebak ke sana sini......
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Harga getah boleh naik balik lepas ni la selepas permintaan tinggi terhadap produk berasaskan getah??
Dalam kesulitan ada juga rahmat..ummah kat kg yang menoreh getah yang selama ni sakit sebab harga jatuh, antara yang bernafas balik
Anak2 kat bando yang jobless Tu tapi mak ayah ada kebun getah, boleh la bersyukur juga..tarik sana, sini ada
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list