Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4985
View
184
Reply

[Tempatan] NASIB MAJIKAN

[Copy link]

Author: Anne.W    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-3-2020 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
NASIB MAJIKAN

Sumber: Whatsapp

Terima kasih PM untuk bantuan2 yang diberikan. Sangat membantu mereka yang berpendapatan rendah dan mereka yang bekerja sendiri (tanpa pekerja).
.
Cuma ada sedikit kemusykilan saya nak tanya kawan2 sekalian.
.
Saya bagi contoh. Seorang pekerja yg berpendapatan 3 ribu sebulan, akan dapat bantuan tunai tambahan, di samping dapat GAJI PENUH sebab majikan tak dibenarkan potong gaji, di samping dapat penjimatan wang sebab tak keluar duit untuk transport ke tempat kerja, di samping dapat keluar duit KWSP, dan jimat tak perlu spend duit beli lunch di luar seperti hari kebiasaan. Malah tak perlu bekerja tapi masih dapat gaji.
.
Manakala majikan kepada pekerja ni, katalah pendapatannya sebelum PKP adalah 10 ribu sebulan, masih perlu bayar sewa kedai, carum KWSP pekerja dan bayar gaji pekerja secara penuh, sebab tak dibenarkan potong gaji. Majikan perlu keluar duit simpanan atau meminjam dengan bank utk selesaikan bayaran2 ni, kerana tak ada pendapatan masuk dalam tempoh PKP. Pendapatan majikan zero, malah negatif, semasa tempoh PKP. Majikan tiada KWSP. Majikan masih ada keluarga untuk ditanggung.
.
Malah majikan tak dapat nak claim bantuan sebab kalau ikut pendapatan bulanan sebelum PKP, adalah melebihi 8k sebulan. Yang ada bantuan hanyalah dalam bentuk pinjaman untuk SME, itupun akan jadi hutang yang perlu dibayar, yg menambahkan beban sedia ada. Tak ada bantuan tunai one-off untuk majikan. Kesannya, majikan yang tiada simpanan, atau tak cukup untuk simpanan, akan terpaksa BERHUTANG untuk tanggung gaji pekerja, dan untuk sara hidup sendiri.
.
Malah nak claim rm600 sebulan utk setiap pekerja, pun masih perlu buktikan pendapatan syarikat berkurang 50% bermula 1 januari 2020. Dah tentu ini bermakna bantuan rm600 ni tak akan dapat terus, kena melalui proses pembuktian dokumentasi pelbagai terlebih dahulu untuk tunjukkan akaun dan sebagainya.
.
Kalau kita compare pendapatan majikan dan pekerja dalam tempoh PKP ni, majikan ni sebenarnya yang jadi ORANG MISKIN dalam hal ni. Kita kena ingat, tak semua majikan itu kaya walaupun namanya majikan. Dalam situasi tertentu, pekerja yang berpendapatan lebih banyak dari majikannya sendiri.
.
Kemusykilan di sini, kenapa majikan tak dibenarkan saja untuk tolak gaji pekerja setakat bantuan yg pekerja dah terima dari kerajaan sepanjang tempoh PKP? Pekerja sudah dapat lebih dari status quo gaji selepas dibantu kerajaan, jadi kenapa masih wajibkan majikan bayar penuh? Contohnya, kalau pekerja layak dapat rm800 sebagai bujang, kenapa majikan tak boleh tolak rm800 ni dari gaji pekerja?
.
Atau, kenapa tak beri bantuan one-off kepada majikan, terutama dari kalangan sole proprietor atau syarikat kecil. Bantuan yg bukan berupa hutang.
.
Maybe kawan2 yang tahu boleh share di sini apa langkah2 bukan hutang yang boleh diambil oleh majikan2 miskin sebegini. Hakikatnya, inilah realiti yang dihadapi oleh kebanyakan majikan di malaysia. Majikan kaya sangat sedikit sebenarnya.
.
Membantu majikan juga sangat penting, kerana jika majikan gulung tikar, pekerjanya juga hilang sumber pendapatan.
.
Kemusykilan ni khas berkenaan situasi pekerja-majikan. Bukan yang bekerja sendiri.
.
.
Adil pada semua

P/S:  Ketika Makcik Kiah tido dlm tersenyum..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 29-3-2020 10:51 AM | Show all posts
domino effect kalau tak bantu majikan mungkin ramai gulung tikar. hati2. sedang makcik kiah di ulit mimpi tak mustahil makcik vokuru terfikir bayar gaji makcik kiah
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila duit simpanan yg tak banyak ni habis, business akan ditutup. Nak bayar gaji dan segala expenses dgn apa bila sales tak ada. Kita kasihan pada pekerja yg terpakasa diberhentikan tapi apa daya kami.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2020 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Not only that..in reality, more than RM150bil in this prihatin budget are coming from rakyat's own money (moratorium, EPF acc 2). Also, i would like to question why govt servants are also allocated with financial assistance? I'm ok for grade 48 and below, but for 48-56 seems unfair because we know that they received more than RM7-8k salary. Besides, govt servants are guaranteed won't be sacked and their salaries will be paid as usual, not like those working in the private sectors.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:01 AM | Show all posts
Bagi bantuan pd majikan yg betul nak bankrap la. Byk tokei warung kaya2 ,  simpanan dlm bank dh berjuta2 . Tu kedai kecik ja.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:05 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 29-3-2020 11:11 AM

Dei.. pkp HANYA SEBULAN saja dei.. Kalau pkp lebih nanti sembang lagi la dei..

KWSP boleh bincang tepi.. bayar cukai pendapatan boleh tangguh 3 bulan.. sewa boleh bincang tepi.. hutang pinjaman banyak dapat moratorium 6 bulan sudah.. loan sekarang boleh pergi buat tanpa cagar apa-apa (kerajaan jamin bagi pks bermasalah).. BSN loan itu faedah juga sudah turun.. banyak lagi ma.. Itu kedai sudah tutup kos operasi elekrik/ minyak jadi zero sudah kan? Kalau masih bermasalah pergi jual itu bmw/ honda accord beli honda city/ toyota vios saja dulu, nanti bisnes sudah kembali naik beli semua la.
Betul ke you majikan? macam taktau ape2 je tu? bisnes menguncup nanti turunkan saja gaji pekerja.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2020 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 29-3-2020 11:05 AM
Dei.. pkp HANYA SEBULAN saja dei.. Kalau pkp lebih nanti sembang lagi la dei..

KWSP boleh bincan ...

Confirm sebulan ka dey?

https://www.sinarharian.com.my/article/76104/KHAS/Koronavirus/Covid-19-KKM-jangka-pertambahan-mendadak-kes-pertengahan-April
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2020 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
borrow replied at 29-3-2020 11:01 AM
Bagi bantuan pd majikan yg betul nak bankrap la. Byk tokei warung kaya2 ,  simpanan dlm bank dh berj ...

Ni speku ke sembang fakta?

Check gdp n economy growth msia circa 2018 onwards baru komen balik ya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2020 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Anne.W at 29-3-2020 11:15 AM
Lagubestbest replied at 29-3-2020 11:05 AM
Dei.. pkp HANYA SEBULAN saja dei.. Kalau pkp lebih nanti sembang lagi la dei..

KWSP boleh bincan ...


Ni laki mcik kiah yg dh pencen tu kePergi check guideline ksm dgn perkeso utk pengurangn gaji dulu bang..mcm outdated komen je ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 29-3-2020 11:31 AM

Celaka sungguh majikan yg tamak, claim miskin kunun,  Pergilah jual banglo kereta mewah dll. Selama ini pekerja bawahan Ada melihat Majikan kemain travel oversea setahun 5-10 kali. Kereta mewah 5 bijik, rumah mewah 5 bijik, itu semua hasil kerahan pekerja underpaid yg terpaksa berjimat Ada x mampu beli rumah pakai motorsikal kerja dll.
Tutupla company  sblm bengkrap. Bukan kamu saja tapi seluruh dunia boleh bengkrap.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2020 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 29-3-2020 11:25 AM
Celaka sungguh majikan yg tamak, claim miskin kunun,  Pergilah jual banglo kereta mewah dll. Selama  ...

Kenapa emo sgt? U keja takde majikan ke..
Ni status whatsapp..benda fakta kalau ada idea bincang..xperlu nak maki hamun tangan yang bagi ko makan
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Org makan gaji selamanya takkan faham dilema seorang majikan
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:46 AM | Show all posts
Anne.W replied at 29-3-2020 11:11 AM
Ni speku ke sembang fakta?

Check gdp n economy growth msia circa 2018 onwards baru komen balik  ...

Speku apa plak , mmg tokei2 warung yg ai kenal byk duit dlm bank.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2020 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Anne.W at 29-3-2020 11:51 AM

Bagi yang bebal tapi bukan nak sangat bagi komen tapi makian..sila hadam data dan fakta ni
1eng.jpg
Ni tahun 2018.Tgk kategori mana yang paling besar.paling banyak melayu kat group mana.Jika satu mikro SME yang baru bermula dalam 2018..tahun 2020 dia masih lagi di anggap bertatih.So tang mana dia dah ada kereta mewah?
2eng.jpg
Pergi semak dulu purata sme ni kat kawasan mana banyak?semak juga kadar ROI dan standard berapa tahun baru break even cost pulangan syarikat yang ko gigih maki tu..

Untuk yang tau bising je tapi tak nak bagi idea..sila cari maksud SME dulu..
Lastly, try simpan sikit bebal untuk anak cucu ya
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:54 AM | Show all posts
bbnu nya biz ke nih
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Org bertanya elok2..jawaplah elok2.
Kalau x de jawapan...x yah jawap.
Emo sgt yg menjawap...dh kenapa.

Saya pn x tau mcm mana nak jawap.suami pn terjejas sbb sepanjang pkp x bole berniaga.simpanan ada tp x lah byk mana.
Hanya mampu berjimat buat masa ni.
Cuma suami tiada pekerja..tp sewa..tetap kena bayar mcm biasa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2020 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Anne.W at 29-3-2020 12:02 PM
borrow replied at 29-3-2020 11:46 AM
Speku apa plak , mmg tokei2 warung yg ai kenal byk duit dlm bank.


Ko dah kenal bape ramai tokei en pinjaman? Msia ada 32Juta so dah ada kenal 1/3 tak...

Klu xde...mmg sembang la stats ko tuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2020 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
sonatalady replied at 29-3-2020 11:54 AM
Org bertanya elok2..jawaplah elok2.
Kalau x de jawapan...x yah jawap.
Emo sgt yg menjawap...dh ken ...

Entahnya...

emosi msg2 yg meroyan ni msti pekerja jenis kuat ponteng..kuat claim..kerja xikhlas dan xlama lagi kena buang ni..amin.haha
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 12:00 PM | Show all posts
Anne.W replied at 29-3-2020 11:56 AM
Ko dah kena bape ramai tokei en pinjaman? Msia ada 32Juta so dah ada kenal 1/3 tak...

Klu xde.. ...

apahal ni , faham tak , ai ckp bg bantuan pd yg betul2 memerlukan lah. Coz ada yg dah byk simpanan . Nak bg kat deyols buat apa? Gomen byk duit sgt ka.

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 12:02 PM | Show all posts
siapa perempuan dalam avatar tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list