Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6772
View
146
Reply

[Tempatan] Covid-19: 'Netizen perang selebriti'. Update #144, Minta maaf

[Copy link]

Author: EJALTI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-3-2020 07:17 AM | Show all posts |Read mode
Edited by EJALTI at 31-3-2020 11:35 PM

'Netizen perang selebriti'

https://www.bharian.com.my/hiburan/selebriti/2020/03/670480/netizen-perang-selebriti?utm_source=bh&utm_campaign=recsys&utm_medium=recsys

Sabtu, 28 March 2020 | 8:11pm

Oleh Zaidi Mohamad
zaidim@bh.com.my


Ben Ali menjelaskan isu salah faham antara artis dan netizen. - Foto Instagram Ben Ali

KUALA LUMPUR: Golongan selebriti sering dikaburi dengan persepsi hidup mewah dengan hasil kerja seni. Bagaimanapun, itu hanyalah pandangan secara luaran.

Masih ramai golongan selebriti yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Kelihatan bergaya dan kaya raya dalam skrin televisyen, namun itu bukan realiti hidup sebenar seseorang.

Ada yang tinggal di kediaman Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) bersama golongan bawahan. Sesetengahnya terpaksa berniaga dan menjaja di karnival serta bazar demi menambah pendapatan.

Apabila beberapa artis minta kerajaan menyediakan dana khas dan tidak mengabaikan golongan selebriti yang berdepan kesempitan hidup akibat arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), netizen mula melancarkan perang terhadap mereka. Produser Zeel Productions antara mangsa serangan dan pertikaman lidah bersama netizen dalam laman Instagram (IG).

Bagaimanapun, ahli perniagaan yang juga bekas pelakon, Ben Ali menjelaskan isu pertikaian ini dalam laman IG Story miliknya, petang tadi.

Hari ini, kecoh dan bergaduh pula antara beberapa artis dengan segelintir netizen dalam laman media sosial. Bertenang semua.

Anda salah faham. Apa yang saya nampak, netizen punya asas, mereka kata walaupun artis, kru produksi atau sesiapapun yang berpendapatan bawah RM4,000 atau ke atas, selagi rakyat Malaysia, dikira layak.

Tak kiralah petani, pekebun atau nelayan. Kenapa nak kena ada bantuan khas disebabkan gelaran artis?, katanya.

Ben berkata, orang industri pula membangkitkan isu sekadar bertanya, adakah layak mendapat bantuan dengan status bekerja secara sambilan.

Ada antaranya takut tak dapat bantuan seperti pekerja sektor lain. Sesetengah artis bertanya bukan untuk kepentingan peribadi, sebaliknya bertanya mewakili penggiat seni yang terkesan.

Ramai kurang jelas, bukan hanya penggiat seni, malah golongan lain juga.

Tetapi, disebabkan artis, perhatian lebih tertumpu pada mereka apabila bertanya, katanya.

Pelakon drama Seindah Takdir Cinta itu berkata, seharusnya agensi atau kementerian berkaitan mengeluarkan pekeliling bagi menjelaskan cara permohonan bantuan.

Ramai nak tahu cara dan syarat bagi rakyat Malaysia yang membuat permohonan, tulisnya.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 29-3-2020 07:20 AM | Show all posts

Kenapa mereka tidak menjadi ahli persatuan SENIMAN atau persatuan persatuan yang mewakili artis? ? mana fungsi ketua SENIMAN dlm memberi penerangan kpd artis?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 08:28 AM | Show all posts
belah lah sume retis2

yg berduit cukai pun ko lari skip byr


tak mati nya netizen kalo takde industri2 hiburan nih

byk lg industri lain yg perlu di beri perhatian by gomen

saat2 genting camni
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
alamak.. aku nk ckp pun serba salah. artis ni jenis x faham ke or mcm mana? nk kena explain ke or nk kena kecam lagi? mmg hidup artis tu bodoh ke?

aku baling dildo kurex kat kepala korg kang,  br ada akal. otak mana otak? bak kata pak AA, kau sekolah tak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Biasa hidup diawangan
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku sokong aje golongan retis dan seni mainstream negara diberi perihatian kerajaan. Dorang hanya mewakili profesi dorang. Kaya atau miskin is subjektif.
At least dorang mewarnai kehidupan harian kita. Takdele boring sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rahah at 29-3-2020 10:38 AM

Adoi la retis... Memalukan je... retis luar negara lagi bagus... bagi donation untuk negara... kalau tak mampu diam jela...

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya keep mentioned pasal

BANTUAN KHUSUS

Feeling sangat ko
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:42 AM | Show all posts
damian_lee replied at 29-3-2020 10:35 AM
Masalahnya keep mentioned pasal

BANTUAN KHUSUS

Ya.. Bantuan KHUSUS aku tak setuju.. Whoareyussss?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa seniman tak jalankan langkah proaktif dgn dptkan maklumat permohonan dr agensi kerajaan yg terlibat dan kemudian. War warkan kpd artis.?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 29-3-2020 10:54 AM
Andyscenes replied at 29-3-2020 10:09 AM
alamak.. aku nk ckp pun serba salah. artis ni jenis x faham ke or mcm mana? nk kena explain ke or nk ...


Baling je bagi dorang paham.....

Dah kata penddpatan bawah rm4k akn dpt. . Knp nk kerajaan sediakn dana khusus sbb dorang artis?.....

klu susah....akn automatik masuk group mcik kiah....apa yg nk bising lg?....klu susah tu...buat cara susah lah...ni dah susah masih nk berlagak nk dpt layanan khas.....org tengah semak dgn Covid, korang masih nk men diva ....

Kang aku jadi AA baru tau.....

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 29-3-2020 07:20 AM
Kenapa mereka tidak menjadi ahli persatuan SENIMAN atau persatuan persatuan yang mewakili artis? ? ...

Kali ni Aku setuju dengan acik Darsita. Muahciked acik.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:53 AM | Show all posts
suh sekolah xmau, retis ni x paham word "RAKYAT" ka?
ikutla bracket pendapatan yg dibagi, tu pun x reti? nk gak ada statement "peruntukan utk artis"?
yg depa tau tunjuk lifestyle pelesu tu kat marhaen.. yg berduit plak xreti2 nk tolong rakan2. tolong menyalak tunjuk bodoh boleh je, tp tlg buat fund utk rakan2 etc xleh?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Innrukia replied at 29-3-2020 10:53 AM
suh sekolah xmau, retis ni x paham word "RAKYAT" ka?
ikutla bracket pendapatan yg dibagi, tu pun x  ...

Dorang malu rasanya nk guna perkataan "rakyat"....sejak dorang pegang mikrofon atau berdiri depan kamera....dorang dah set dlm otak yg dorang adalah ARTIS
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Innrukia replied at 29-3-2020 02:53 AM
suh sekolah xmau, retis ni x paham word "RAKYAT" ka?
ikutla bracket pendapatan yg dibagi, tu pun x  ...

So diorang feeling above rakyat marhaen ke?
Xhabis2 menyalak pasal bantuan khusus

Kan bantuan tu untuk Rakyat in general

Kalau setiap industry merempan nak bantuan khusus based on industry payah la nakkkk

The bantuan is to ensure rakyat marhein ada makanan di atas meja .....

Koserrr la aku
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
damian_lee replied at 29-3-2020 10:35 AM
Masalahnya keep mentioned pasal

BANTUAN KHUSUS


ye betul..who are youss sangat nak bantuan khusus..apply je la macam rakyat lain..kalau rasa b40, apply cara b40..kalau rasa m40 apply cara m40

tapi kalau dah ber kasut gucci, drive audi, ride superbike bagai ko duk diam2 kat rumah
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak tengok cerita melayu atau dgr lagu atau bukak channel melayu.. so aku tak setuju sbb depa ni tak penting bagi aku... kau sapa nk diberi bantuan KHUSUS? Ambik je laaa bantuan yg ko layak! Pas tu jgn mengada2 nak portray kaya ke huku ke hilir.. dah jd mcm ni, reti pulak meroyan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 29-3-2020 10:56 AM
Dorang malu rasanya nk guna perkataan "rakyat"....sejak dorang pegang mikrofon atau berdiri depan  ...

so artis bangsa yang tinggi sikit ke dari rakyat..meols ingatkan rakyat bangsa tinggi sikit dari retis..seriously
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Artis Msia is PUNDEK!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2020 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Fadan moka dikecam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list