Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3643
View
102
Reply

[Tempatan] Jika kitaran wang terhenti, ekonomi akan musnah - 'Cash Handout' kepada seluruh warga Singapura bermula dari $100 ke $900 seorang.

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-3-2020 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by harizs at 27-3-2020 09:37 AM

Oleh DSN

Remember. We must put money into the hands of the rakyat.

Antara syarikat-syarikat besar dengan rakyat, saya pilih rakyat.

Apabila rakyat ada duit dalam tangan, mereka akan keluar untuk membeli barang.

Boleh sambung bayar sewa. Bayar bil. Bayar ansuran bank.

Orang akan keluar beli barang keperluan.

Beli roti, beli susu untuk keluarga.

Beli kain dari peniaga di pasar malam.

Beli buah dari penjual kecilan atau kedai buah.

Duit yang diterima oleh peniaga atau penjaja ini adalah pendapatan mereka.

Mereka akan guna sebahagian untuk beli bahan-bahan lagi untuk terus berniaga.

Ada yang beli dari kilang, ada yang beli dari pemborong.

Kilang akan terus beroperasi dan bayar gaji pekerja.

Kitaran ini berulang dengan pekerja-pekerja ini membeli barang dan keperluan di pasaran.

Pasaraya juga akan mempunyai pelanggan.

Ekonomi pun akan kembali beransur pulih.

Kerajaan hanya perlu pastikan bahawa rakyat ada duit untuk kekal berbelanja untuk beberapa bulan akan datang.

Kitaran itu tidak boleh berhenti.

Jika berhenti, maka hancurlah Malaysia.

Remember. We must put money into the hands of the rakyat.



+++++++++++++++++++++++


Najib Razak
55 mins
Satu persatu negara dalam dunia sedang menggunakan pendekatan "Cash is king" untuk menyelamatkan ekonomi mereka dari krisis Covid.

Kita juga harap kerajaan PN juga akan menggunakan cara yang sama pada skala yang paling besar mungkin dalam pakej rangsangan ekonomi tambahan hari ini untuk memastikan kelangsungan hidup Rakyat dan ekonomi dipelihara dalam keadaan negara yang susah sekarang.

Dan bantuan ini mesti mesti dipercepatkan.

Seperti yang saya berkali-kali ulang:

"We must get as much money into people's hands as soon as possible".

Kerajaan BN dahulu masa saya PM menaikkan rizab dan kekayaan negara sebanyak RM1.2 trilion dari RM800 bilion pada tahun 2008 ke RM2 trilion.

Kita meninggalkan rizab dan kekayaan negara yang cukup besar ini semasa PRU14.

"February 27, 2020: Dr M: Malaysia can tap RM2 trillion savings to further stimulate economy"
https://www.theedgemarkets.com//dr-m-malaysia-can-tap-rm2-

Inilah masa ianya digunakan untuk membantu seberapa Rakyat yang mungkin.

Jangan bimbang.

Kerajaan boleh membina semula Rizab dan kekayaan negara selepas krisis Covid berlalu.

Dulu kita mampu bina, masa depan pun kerajaan mampu bina semula.

Inilah maksud sebenar "Cash is king" yang sebelum ini pernah diputarbelit dan dihina oleh PH berulang kali sebelum PRU14:

Dulu saya cuba jelaskan kepada dia, tapi dia tak mahu faham atau pura-pura tak mahu faham. Dia perli dan hina pulak.

Ramai Rakyat juga yang diperdaya oleh penipuan dia masa itu bahawa Cash is king ialah perkara buruk dan ekonomi kita sudah dimufliskan Najib walaupun kita telah menaikkan kekayaan negara dengan kadar paling besar dalam sejarah.

Tapi itu sudah jadi sejarah.

Kini saya cuma harap kerajaan PN gunakan rizab dan kekayaan ini dengan sebaik-baiknya dan pada skala paling besar mungkin dengan kadar secepat mungkin untuk selamatkan negara dari krisis Covid.

Kini bukan masa untuk main-main atau menipu lagi.

7 Ogos 2019: "Maksud sebenar Cash is King"
https://www.malaysiakini.com/news/487103
image.png

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena tabur duit..pump la duit brim banyak2..dan kempen belilah barangan buatan Malaysia
Iols setuju kempen baru2 ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
dulu PH telah memusnahkan ekonomi Msia dgn menghentikan kitaran wang dlm negara selama hampir 1 tahun dgn cara membatalkan/menangguhkan semua projek infrastruktur termasuk ECRL,  MRT3,  LRT dll.  Akibatnya duit tidak berjalan, ramai hilang kerja,   ekonomi rosak.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
berulang kali DSN memberi peringatan dlm posting terbaru beliau sbb beliau nampak apa yg bakal berlaku jika kitaran wang terhenti.


Oleh DSN

"We must put money into the rakyat's hands"

Kerajaan perlu ingat ini.

Apa yang saya Najib Razak telah berulang kali katakan ini.

Selamatkan Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Sektor yang hangat dipump in ketika lockdown ini adalah syarikat telco...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Ini lah yg buat atok marah sangat kt bosskur..najib suke bagi wang pade rakyat. Suke manja kan rakyat. Cash is the king..bla3..Berlawanan dengan falsafah atok.

Atok punye ideologi, tolong comp kroni besar2 dulu. Rakyat pandai2 la cari makan sendiri. Jangan malas. Jangan harap kt kerajaan. Jangan jaki dengan orang kaya. Atok, sebab tu orang kite suke najib dari kamu. Jangan crita bab curi wang. Lebih kurang saja kamu 2 org. Cuma najib kene dakwa.. najib punye inisiatif more to rakyat..direct
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku beli makanan dari peniaga kecil kira aku membantu kan? Walaupun bukan hari2..aku order skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:02 AM | Show all posts
sarah82 replied at 27-3-2020 07:59 AM
Aku beli makanan dari peniaga kecil kira aku membantu kan? Walaupun bukan hari2..aku order skrg..

ni yang terbaik..tolong mana yang mampu..
kadang-kadang, takat beza beberapa sen dengan sepermarket, pejam mata je la..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
akudansesuatu replied at 27-3-2020 12:02 PM
ni yang terbaik..tolong mana yang mampu..
kadang-kadang, takat beza beberapa sen dengan sepermark ...

Aku tlg setakat mampu la.. Mcm adik foodpanda.. Aku order depa dok duit kan.. Barang kat shopee.. Aku order at least duit tu seller boleh bsli beras.. Dlm keadaan skrg.

Aku still kerja dan ada gaji sekarang... InsyaAllah setakat kemampuan aku tlg apa yg patut..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
ang_bess replied at 27-3-2020 07:54 AM
Ini lah yg buat atok marah sangat kt bosskur..najib suke bagi wang pade rakyat. Suke manja kan rakya ...

Khalifah LKS n pemimpin PH kena belajar Cara najib amik hati rakyat. Bagi idea saat rakyat tersepit

Kalau khalifah LKS nak lagi cerdik, beli jiwa rakyat time ni, derma duit saving biliyon Tu bagi pada rakyat xkira kaum. Haaa..gittew Aku ajar
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-3-2020 08:05 AM
Aku tlg setakat mampu la.. Mcm adik foodpanda.. Aku order depa dok duit kan.. Barang kat shopee..  ...

Bijak jugak idea ko ni. Ok Aku nak stop masak n nk start order food panda.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
asma87 replied at 27-3-2020 12:40 PM
Bijak jugak idea ko ni. Ok Aku nak stop masak n nk start order food panda.

Setakat aku mampu.. Aku ni gaji hari.. Mujur ka.. Aku spesis gila kerja.. Hahahaha.. Hari2 kerja tak cuti.. Dan InsyaAllah job jaga org tua/pesakit ni sentiasa ada...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 09:27 AM | Show all posts
image.png

Najib Razak
44 mins
Satu persatu negara dalam dunia sedang menggunakan pendekatan "Cash is king" untuk menyelamatkan ekonomi mereka dari krisis Covid.

Kita juga harap kerajaan PN juga akan menggunakan cara yang sama pada skala yang paling besar mungkin dalam pakej rangsangan ekonomi tambahan hari ini untuk memastikan kelangsungan hidup Rakyat dan ekonomi dipelihara dalam keadaan negara yang susah sekarang.

Dan bantuan ini mesti mesti dipercepatkan.

Seperti yang saya berkali-kali ulang:

"We must get as much money into people's hands as soon as possible".

Kerajaan BN dahulu masa saya PM menaikkan rizab dan kekayaan negara sebanyak RM1.2 trilion dari RM800 bilion pada tahun 2008 ke RM2 trilion.

Kita meninggalkan rizab dan kekayaan negara yang cukup besar ini semasa PRU14.

"February 27, 2020: Dr M: Malaysia can tap RM2 trillion savings to further stimulate economy"
https://www.theedgemarkets.com//dr-m-malaysia-can-tap-rm2-

Inilah masa ianya digunakan untuk membantu seberapa Rakyat yang mungkin.

Jangan bimbang.

Kerajaan boleh membina semula Rizab dan kekayaan negara selepas krisis Covid berlalu.

Dulu kita mampu bina, masa depan pun kerajaan mampu bina semula.

Inilah maksud sebenar "Cash is king" yang sebelum ini pernah diputarbelit dan dihina oleh PH berulang kali sebelum PRU14:

Dulu saya cuba jelaskan kepada dia, tapi dia tak mahu faham atau pura-pura tak mahu faham. Dia perli dan hina pulak.

Ramai Rakyat juga yang diperdaya oleh penipuan dia masa itu bahawa Cash is king ialah perkara buruk dan ekonomi kita sudah dimufliskan Najib walaupun kita telah menaikkan kekayaan negara dengan kadar paling besar dalam sejarah.

Tapi itu sudah jadi sejarah.

Kini saya cuma harap kerajaan PN gunakan rizab dan kekayaan ini dengan sebaik-baiknya dan pada skala paling besar mungkin dengan kadar secepat mungkin untuk selamatkan negara dari krisis Covid.

Kini bukan masa untuk main-main atau menipu lagi.

7 Ogos 2019: "Maksud sebenar Cash is King"
https://www.malaysiakini.com/news/487103

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 09:35 AM | Show all posts
'Cash Handout' kepada seluruh warga Singapura bermula dari $100 ke $900 seorang.

Singapura baru sahaja mengumumkan Bajet berjumlah $48 Bln (RM146.7 Bln) untuk menghadapi Covid19 di negara republik berkenaan.

Ini berikutan kebimbangan kesan Covid19 yang dijangkakan akan menguncupkan ekonomi Singapura terteruk sejak mereka merdeka!

Timbalan Perdana Menteri Singapura siap sebut, 'This extraordinary situation calls for extraordinary measures,

Untuk langkah bajet tambahan ini, kerajaan Singapura merancang untuk menggunakan sebahagian rizab simpanan negara mereka yang berjumlah SGD17 Bln.

Di antara stimulus Bajet Kalis Covid19 ini adalah 'Cash Handout' kepada seluruh warga Singapura bermula dari $100 ke $900 seorang. *Rujuk gambar akhir.

FTR, ini adalah stimulus kali kedua yang telah diumumkan oleh kerajaan Singapura selepas mengumumkan bajet khas 2020 menentang Covid19 berjumlah SGD6.4 Bln pada hujung Feb yang lalu.

Menjadikan keseluruhan relief yang akan diperuntukkan oleh kerajaan Singapura untuk menghadapi Covid19 kepada $55Bln (RM168 Bln) iaitu 11% dari GDP Singapura!

Sama-sama kita nantikan pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi dan Bantuan Rakyat yang lebih komprehensif yang dijadualkan akan diumumkan oleh PM-8 esok.

Rujukan:
https://www.channelnewsasia.com//covid-19-resilience-budge

image.png



Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-3-2020 09:14 AM
Setakat aku mampu.. Aku ni gaji hari.. Mujur ka.. Aku spesis gila kerja.. Hahahaha.. Hari2 kerja t ...

Tpi yg akak kabo jaga orang tua yg akk sllu pnggil tok tu. Yg akak cter tok cter pnglmn  perang..mkn pukul 10 dan bila pukul 10.01 kenyang kalau perang ..itu tok kandung ke atau tok majikan? Yg akak siap bli stok susu untuk tok tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Esmiria replied at 27-3-2020 01:42 PM
Tpi yg akak kabo jaga orang tua yg akk sllu pnggil tok tu. Yg akak cter tok cter pnglmn  perang..m ...

Yg citer pengalaman perang arwah tok kak. Yg kak dok panggil tok ni, kak diupah jaga dia.. Hahahahaa... Yap stok susu utk tok ni.. Beli dan claim.. Sbb kak yg handle barang2 keperluan tok..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
bukti brim menjana ekonomi negara. dpt kt puak ph dikurangkn brim,..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni aku copy dari group telegram MKN RASMI

Perdana Menteri dijangka mengumumkan pakej rangsangan baru bagi menangani COVID-19 kira-kira pukul 3 petang ini (27 Mac) di Astro 502, myFreeview 121, unifi TV 631, LIVE FB & Youtube Bernama TV.

Screenshot_20200327_094546_org.telegram.messenger.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
duit najib berbilion2 tu kalo bagi2 kat rakyat yg susah ni pun bgs jgk.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 10:01 AM | Show all posts
otai_g replied at 27-3-2020 09:49 AM
duit najib berbilion2 tu kalo bagi2 kat rakyat yg susah ni pun bgs jgk.

mahathir baru2 ni bagitau media kerajaan najib tinggalkan 2 Trilion utk negara Malaysia belanjakan.  

Sebenarnya Negara Malaysia ada kekayaan RM2 trilion
"Dr M: Malaysia can tap RM2 trillion savings to further stimulate economy"
https://www.theedgemarkets.com/a ... r-stimulate-economy
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list