Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2705
View
88
Reply

[Tempatan] Bacalah kisah pesakit MENIPU DOKTOR ini mengenai kontak rapat dengan jemaah TABLIGH, siap eja Jawi lagi! ‘Ta ya alif dal alif, tiada, susah sangat ke doktor nak faham?'

[Copy link]

Author: I.am.PH    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-3-2020 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
im4me replied at 26-3-2020 11:29 PM
pi ji ke le tek hang

Knp "pi " pulak bukan bi
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 27-3-2020 12:17 AM
Perhimpunan Pengakap pun ada surat kebenaran polis, bezanya adalah, perhimpunan Pengakap ada datab ...

Bukti bahawa PDRM dah laksana arahan gomen of the day

cuma those days, gomen yang tak kompeten bertaraf ayam namanya PH
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 12:24 AM | Show all posts
dizekni replied at 26-3-2020 04:19 PM
Bukti bahawa PDRM dah laksana arahan gomen of the day

cuma those days, gomen yang tak kompeten  ...

Inilah contoh mentaliti simpatisan anggota tabligh, play victim. Sama macam anggota tabligh pesakit 136 menyalah KKM kerana lepaskan dia masuk Malaysia


Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 12:25 AM | Show all posts
Ko sedar ke tidak Penang akan menjadi  negeri mati  keraba covid sedang merebak tanpa sebarang tindakan menghentikan nya!


Ko pun akan mati kerana covid -19 ni.

Aku ramal ko xkan hidup lama.

Berhenti berlagak pandai kerana ko ternyata bodo !
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 27-3-2020 12:24 AM
Inilah contoh mentaliti simpatisan anggota tabligh, play victim. Sama macam anggota tabligh pesaki ...

Contoh blame game puak rasis komunis :

1. air suam

2. tabligh
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Lately ni tt ni asyik nk salahkan tabligh bangsa melayu saje, jauh betul dgm prinsip beliau yg tidak rasis. Semua nk salahkan melayu tabligh. Sekali salah udah le. Bkn org tabligh tu yg cipta virus korona tu. Trump pun dh x tulis chinese virus. Mungkin tt ni ada bisnes yg jatuh merudum sbb xde customer melayu skg ni.epf pun xde agaknye, sbb tu harap dpt bantuan rm2 ribu. Jgn rakyat tidak boleh dimanjakan dgn subsidi. Wuhan sana dulu pun agaknye merebak sbb tabligh ni kot.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 02:59 AM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 26-3-2020 11:49 PM
Sim alif ya, ta ya dal alif qof, ta alif qof wau ta

ejaan dia kaf la bukan kof
klu qof bunyi taqut ?

apooo ?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 03:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pyropura at 27-3-2020 04:25 AM
dizekni replied at 26-3-2020 11:17 PM
Doktor di wuhan masa awal wabak pun pasti ada berhadapan individu yang tak mngaku ada contact

mun ...


Kat china nun mana boleh nipu pasal close contact.semua nih. Keluar masuk kawasan perumahan kena scan dgn smartphone. Lepas tu kamera merata2 dan semuanya ada facial recognition features. Pakai AI tech semua. Cuba lah buat homework sebelum bercakap. Hadoiii ko ni, letih lar
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 03:58 AM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 27-3-2020 12:26 AM
Contoh blame game puak rasis komunis :

1. air suam

Geng2 slanted eyed rba semua ni main 2 perkara tu dlm media sosial sekarang terutama yg pakai nama melayu dan selalu sebut insyaallah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 04:00 AM From the mobile phone | Show all posts
sambaldurian replied at 27-3-2020 12:26 AM
Lately ni tt ni asyik nk salahkan tabligh bangsa melayu saje, jauh betul dgm prinsip beliau yg tidak ...

Boleh buat kenduri agaknya kalau geng2 tabligh jadi punca kt Wuhan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 04:23 AM From the mobile phone | Show all posts
sambaldurian replied at 27-3-2020 12:26 AM
Lately ni tt ni asyik nk salahkan tabligh bangsa melayu saje, jauh betul dgm prinsip beliau yg tidak ...


BBC direct jer dh memang chinese virus.. creates from Wuhan, china. due to eating habit.. kaw2 spill d tea habit makan org cina.. berita msia ni cover2 jer..

memang xpatut salahkn tabligh.. diorg mangsa keadaan.. habis covid ni cina tepuk tgn sambung mkn kelawar ular
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 04:29 AM From the mobile phone | Show all posts
sambaldurian replied at 27-3-2020 12:26 AM
Lately ni tt ni asyik nk salahkan tabligh bangsa melayu saje, jauh betul dgm prinsip beliau yg tidak ...

Cara makan sedulang tu tak hygiene. Masa aku kecik2 pun mati2 aku taknak share makan sepinggan ngan hakak aku. Geli tau tak?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 04:30 AM From the mobile phone | Show all posts
binipopeye replied at 27-3-2020 04:23 AM
BBC direct jer dh memang chinese virus.. creates from Wuhan, china. due to eating habit.. kaw2 s ...


BBC yu malaysia pun selalu dikutuknya. Motip tetiba julang media pro zionis?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 04:37 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 27-3-2020 04:30 AM
BBC yu malaysia pun selalu dikutuknya. Motip tetiba julang media pro zionis?


BBC tu sume di kutuk nyer.. sejak kes covid ari2 china dikutuk kaw.. dh berminggu2 kene kutuk... I loikeee bab kutukan chinese virus
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 27-3-2020 04:29 AM
Cara makan sedulang tu tak hygiene. Masa aku kecik2 pun mati2 aku taknak share makan sepinggan nga ...

Ikut sunnah nabi..tapi kena ingat nabi tak makan gulai.bukan macam depa.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
pk2 blk ni semua slh ph. Waktu awal wabak kita dok rilek lg. Lbh bisingkn hal pm ke 8 dr wabak tu sndri..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 27-3-2020 12:17 AM
Perhimpunan Pengakap pun ada surat kebenaran polis, bezanya adalah, perhimpunan Pengakap ada datab ...

T.t ni pengakap kelana eh..ekekeke..betul2..pengakap buat jamboree ada database tau.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada la database peserta tabligh tu, apa yg kecoh sangat... https://www.google.com/amp/s/www.hmetro.com.my/node/557146/amp
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 08:12 AM | Show all posts
Edited by I.am.PH at 27-3-2020 12:18 AM
acik79 replied at 26-3-2020 11:40 PM
Ada la database peserta tabligh tu, apa yg kecoh sangat... https://www.google.com/amp/s/www.hmetro. ...

Maafkan saudari, tapi perlulah saya nasihatkan kepada saudari agar akan datang sekiranya cuba mempertahankan sesuatu itu diteliti dahulu sebelum ajukan sebarang berita sebagai bukti untuk digunakan. Link yang saudari kongsikan malah memperkukuh argument saya dan memperbodohkan pihak organizer kerana kaedah yang digunakan adalah:

  • Anggaran keluasan ruang dan berapa ramai yang boleh berada di ruang itu
“Data dikira berdasarkan keluasan tempat himpunan dan ruang dalam masjid, contohnya bahagian sayap kanan masjid boleh memuatkan 1,700 orang, manakala bahagian tetamu luar negara seramai 840 orang,” katanya dalam satu kenyataan.

Bayangkan sekiranya ada yang bertanya, Cikgu, ada berapa jumlah murid dalam sekolah ini. Lalu Cikgu itu jawab, sekejap ya saya kira jumlah kerusi dalam kelas dahulu. Ada 25 kerusi dalam bilik darjah dan ada 10 bilik bilik darjah, 25 X 10. Lalu dengan haikul yakinnya Cikgu itu jawab, ada 250 murid di sekolah ini! Saya yakin tak sampai hujung bulan Cikgu itu akan dipecat kerana terlalu bebal untuk menjadi seorang guru.

Ini BUKAN DATABASE, INI ADALAH ANGGARAN!

Database adalah senarai nama, alamat, nombor telefon dan sebagainya!

Maafkan saya saudari, saya harap saudari bukanlah seorang pekerja kerana jika saudari seorang pekerja rugilah tempat yang mengambil saudari bekerja.

https://www.google.com/amp/s/www.hmetro.com.my/node/557146/amp
Hanya 12,500 bukannya 16,000 - Jemaah Tabligh
Ahad, 22 Mac 2020 @ 11:11 AM



HANYA 12,500 peserta, bukan 16,000. Demikian dakwaan Pimpinan Jemaah Dakwah dan Tabligh Malaysia mengenai jumlah kehadiran peserta himpunan tabligh di Masjid Jamek Seri Petaling, awal bulan ini.

Ahli Mesyuarat Markaz Dakwah dan Tabligh Malaysia, Abdullah Cheong berkata, 16,000 jemaah seperti yang didakwa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) adalah tidak tepat.

“Jumlah ini berdasarkan data dikumpul bahagian Syukbah Pendataan Ijtimak Tabligh bagi tujuan menguruskan makanan dan tempat tinggal peserta himpunan berkenaan.

“Data dikira berdasarkan keluasan tempat himpunan dan ruang dalam masjid, contohnya bahagian sayap kanan masjid boleh memuatkan 1,700 orang, manakala bahagian tetamu luar negara seramai 840 orang,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, kehadiran peserta himpunan itu dikira ketika solat didirikan berdasarkan kiraan kepala dalam setiap saf dan bukanlah anggaran semata-mata.

“Pada Sabtu malam, 29 Februari lalu, data rasmi Masjid Seri Petaling menunjukkan jumlah peserta yang solat Maghrib di masjid kami, termasuk tetamu luar negara dan mereka bertugas menjaga trafik, memasak, menjaga parkir dan sebagainya ialah sekitar 12,500 orang.

“Inilah kehadiran tertinggi ketika ijtimak (himpunan) kami berlangsung. Kiraan ini bukanlah jumlah yang baharu kami dapatkan, malah adalah rutin Syukbah Pendataan untuk bertahun-tahun lamanya.

“Jumlah kehadiran yang banyak disebut ialah seramai sekitar 16,000 orang. Jumlah ini bukanlah datang daripada pihak kami,” katanya.

KKM sebelum ini memaklumkan, siasatan pihaknya mendapati kira-kira 16,000 peserta menyertai himpunan tabligh di Masjid Seri Petaling yang berlangsung antara 28 Februari hingga 2 Mac lalu, membabitkan 14,500 rakyat Malaysia.

Abdullah mendakwa, sekitar 1,600 peserta yang hadir adalah jemaah tabligh dari luar negara dengan hampir 100 peratus daripada mereka sudah kembali ke negara masing-masing, sekali gus hanya kira-kira 11,000 warga tempatan.

“Ini bermakna jumlah kehadiran orang tempatan ialah sekitar 11,000 peserta termasuk warga asing menetap di Malaysia iaitu Rohingya, Myanmar dan Bangladesh.

“Sejak bermula pengesahan kes pertama yang dikaitkan dengan ijtimak kami di Brunei, kami memberi kerjasama penuh kepada pihak berkuasa dan menggesa semua peserta ijtimak menghubungi pejabat kesihatan daerah masing-masing, atau CPRC hotline secepatnya,” katanya.

Menurutnya, usaha itu dilakukan di peringkat negeri seluruh Malaysia yang dibahagikan kepada 28 markas.

“28 markas ini pula dibahagikan kepada halaqah kecil berjumlah sekitar 1,100 (halaqah) keseluruhannya. Setiap halaqah lazimnya mempunyai 15 hingga 20 masjid dan surau di bawah naungan masing-masing,” katanya.

Katanya, berdasarkan laporan KKM, setakat 19 Mac lalu, sekitar 10,500 peserta ijtimak sudah pun disaring.

“Ini bermakna hanya sekitar 500 orang lagi peserta tempatan yang belum disaring.

“Banyak laporan yang kami terima mengatakan ramai antara peserta ijtimak pergi ke pejabat kesihatan daerah ataupun hospital berhampiran, terutamanya hari pertama, tetapi apabila didapati mereka tidak menunjukkan sebarang gejala, mereka diminta pulang ke rumah masing-masing dan diarah kuarantin selama 14 hari. Namun, kami khuatir butiran mereka tidak direkod sebelum mereka dihantar pulang,” katanya.

Katanya, rekod pihaknya menunjukkan bilangan warga Rohingya yang hadir ialah sekitar 200 orang dan Myanmar pula berjumlah 150 orang.

Semoga bermanafaat
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 26-3-2020 11:49 PM
Sim alif ya, ta ya dal alif qof, ta alif qof wau ta

Mantops yach putri PH dgn jawi!! Jayyid jiddan enti!!! Colan penghuni syurga gaisss
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list