Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1678
View
45
Reply

[Tempatan] Terpaksa catu makanan. Masak sekali sehari dan hanya satu menu

[Copy link]

Author: lanesra       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-3-2020 06:48 PM | Show all posts |Read mode


“SAYA terpaksa catu makanan supaya dapat dimakan sehingga malam, selalunya saya masak bubur nasi berikutan bekalan beras hampir habis,” kata Nooraimey Othman, 41.

Peniaga pasar malam ini berkata, keluarganya kini terputus mata pencarian dan terpaksa berharap kepada ihsan saudara mara serta Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) demi kelangsungan hidup semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Katanya, dia hanya masak sekali sehari dengan hanya satu menu lauk memandangkan anak-anaknya kerap makan dalam tempoh ini.

“Seperti dua hari lalu saya masak bubur nasi, mereka boleh makan berulang hingga malam, hari ini pula saya masak lontong, saya pelbagaikan cara memasak supaya anak saya tak jemu,” kata ibu kepada tiga anak ini.

Nooraimey berkata, dia kini buntu untuk mencari duit bagi membeli barang keperluan lain berikutan wang bantuan LZNK sebanyak RM500 sebulan digunakan bagi keperluan perubatan suaminya, Zulkifli Abd Hamid, 42, yang menghidap angin ahmar dan hampir buta.

Sementara, anak bongsunya yang berusia tujuh tahun adalah orang kurang upaya (OKU) autisme.

“Saya juga perlu membayar sewa rumah RM350 sebulan, saya sudah tak tahu di mana hendak cari duit kerana perlu melalui PKP lagi tiga minggu.

“Hendak habiskan seminggu pun perit untuk kami sekeluarga, saya harap lebih banyak bantuan kerajaan kami akan dapat selepas ini,” katanya yang tinggal di Taman Pertama, Pokok Sena, Kedah.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya depa.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian .....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:12 PM | Show all posts
gila juga nafsu makan anak2 aku sekarang.

selalu berkejar2 aku nak paksa bagi makan.

ni sejam dua kang minta makan lagi.


Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak budak tgh membesar..mmg cpt lapo...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni baru betul perlu bantu, bukan golongan retis. Takda plak no accnt akak ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedih baca.....moga dipermudahkan Allah...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tag sahaja ustaz ebit lew. Polis trafik siap boleh escort dia g hantar bantuan. Cpt sikit sampai.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada alamatnya, saya prefer orderkan makan2 atau barang2 makan drpd transfer duit.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
sedihnya tgk. tu pun nsib maknya bijak pndai pelbagaikn cra msak biar ank2 kurang mrungut/bosan kna mkn menu sama. hrap dpt bntuan secpt mngkin. xde tertera no account pula ni klau org prseorangan nk bntu smntra tnggu phk bwajib.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:21 PM | Show all posts
Siannya.   
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang ni memang kesian sungguh. Takde alamat ke atau akaun bank? Hari ni org gomen dpt gaji, InsyaAllah ada yg sudi derma.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga dipermudahkan.urusan acik ni..
Tempat iols mostly yang niaga..depa buat delivery makanan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Adoi.. Kalau tau alamat dia.. Boleh aku cari kedai yg boleh buat delivery utk depa sekeluarga
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap ader lagi bantuan untuk akak nih sekeluarga. Ini baru betul2 susah dan memerlukan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Maaf tanya, bukan ke peniaga pasar malam cash masyuk. Busuk2 pun RM200/hari
Zaman dulu pengarah pejabat mak aku pinjam dgn drebar hujung2 bulan. Rumah dia banyak tapi kena pinjam drebar pasal drebar meniaga air untung cash hari2
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
underground replied at 26-3-2020 07:12 PM
gila juga nafsu makan anak2 aku sekarang.

selalu berkejar2 aku nak paksa bagi makan.

Aku kontrol dorg..asek mkn je..letih aku...kkdg aku msk..aku ckp mkn ikut time.klo lapo,aku ad bli biskut hup seng tu.buat air.xyh nk msk benda lain..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 26-3-2020 07:34 PM
Aku kontrol dorg..asek mkn je..letih aku...kkdg aku msk..aku ckp mkn ikut time.klo lapo,aku ad bli ...

Kaka pun biskut hup seng cicah tea o....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 26-3-2020 07:31 PM
Adoi.. Kalau tau alamat dia.. Boleh aku cari kedai yg boleh buat delivery utk depa sekeluarga

cakap tak guna, tembak tak kena.

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
underground replied at 26-3-2020 07:12 PM
gila juga nafsu makan anak2 aku sekarang.

selalu berkejar2 aku nak paksa bagi makan.

Dahtu x reti nk pi cari duit. Sebok berporem buat apa kahkahkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list