Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1418
View
41
Reply

[Tempatan] 5 generasi tabligh

[Copy link]

Author: ResellerMaxis       Show all posts   Read mode

Post time 26-3-2020 10:30 PM | Show all posts
yang tanya tu mesti wartawan malaysia kini..tak habis2 dengan tabligh nya...sekarang kes dah melonjak 2000 lebih..jangkitan terbaru dari data kluster tabligh dah berkurangan...yang banyak dari kluster lain yang masih dalam siasatan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
brogi replied at 26-3-2020 10:30 PM
yang tanya tu mesti wartawan malaysia kini..tak habis2 dengan tabligh nya...sekarang kes dah melonja ...

Bukan dari cluster lain yg sedang dikaji..

Tapi sedang di kaji sahaja. Xmustahil pun tile badk to tabligh gen 1,2,3,4 or 5 or lain lain cluster..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
brogi replied at 26-3-2020 10:30 PM
yang tanya tu mesti wartawan malaysia kini..tak habis2 dengan tabligh nya...sekarang kes dah melonja ...

Bukan Kluster lain tapi generasi ke 5 yang pesakit sendiri Tak tahu org tu Ada kontak dengan Tabligh
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:42 PM | Show all posts
Edited by brogi at 26-3-2020 10:49 PM
ResellerMaxis replied at 26-3-2020 10:34 PM
Bukan dari cluster lain yg sedang dikaji..

Tapi sedang di kaji sahaja. Xmustahil pun tile badk  ...

belum ade keputusan lagi...jadi mustahil sebab hampir 50 peratus juga adalah berpunca dari kluster yang lain selain tabligh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ResellerMaxis at 26-3-2020 10:50 PM
brogi replied at 26-3-2020 10:42 PM
belum ade keputusan lagi...jadi mustahil sebab hampir 50 peratus juga adalah berpunca dari kluster ...


Tapi kemungkinan besar mesti tile ke tabligh. Sebab tabligh ni memang berada di seluruh pelusuk negara, mengimarahkan surau n masjid samada di kaw perumahan atau di office mereka..

Kalau orang wat kenduri ke bacaan tahlil ke mesti akan dihadiri geng tabligh..

Mereka juga rajin wat aktiviti melawat pada waktu petang dan lain lain..

Kalau dakwah mereka selama ni berkesan. Sudah tentu sebanyak kes covid ni dia bercambah..

Seriusly aku xpelik pun sekiranya jumlah kes meningkat ke 30 ribu next 30 days..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:50 PM | Show all posts

rasanya tak penting pun nak tahu cluster mana mana ni sekarang --  sebab kita dah  berkurung -- yg penting kena 100% rakyat duduk rumah -- selama 3 minggu lagi ---- pesan kepada rakyat utk report kepada KKM bila bergejala atau demam -- buat test -- test 1 rumah ---isolate bila +ve -- beri treatment -- mmg akanada peningkatan yg steep awal awal lockdown ni -- after 2-3 weeks should sshow declining pattern -- the cure becomes flatter -- hopefully ---

at. teh same time pergiatkan buat screening -- seamai mungkin rakyat -- mula dulu dekat kawasan merah ---

pada hemat saya
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:54 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 26-3-2020 10:50 PM
rasanya tak penting pun nak tahu cluster mana mana ni sekarang --  sebab kita dah  berkurung -- yg ...

yup setuju..masalah yang selalunya pertikaikan kluster dari mane ni geng2 PH dan malaysia kini..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:58 PM | Show all posts
brogi replied at 26-3-2020 10:54 PM
yup setuju..masalah yang selalunya pertikaikan kluster dari mane ni geng2 PH dan malaysia kini..



kalau takder lockdown yer penting kenalapsti klyster sebab nak track pembawa yg dikenalpasti di apa history perjalanan/pergaulan dia -- mcm yg korea buat -- depa track CC  HP guna GPS bagai -- utk track kontek2 sipembawa ---- depa cari sampai lubang cacing ... sebab depa tak lockdown ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 26-3-2020 10:50 PM
rasanya tak penting pun nak tahu cluster mana mana ni sekarang --  sebab kita dah  berkurung -- yg ...

Cadangan yang bernas. Tapi nak kena tunggu kita ada capacity utk test dengan banyak baru boleh berkesan.

https://www.sinarharian.com.my/article/75032/KHAS/Koronavirus/16000-ujian-Covid-19-setiap-hari-menjelang-April

Menurut dg menjelang april kita akan ada capacity utk test sehingga 15,000 sample sehari..

Tapi dah tinggal berapa hari je nak april..

Setakat hari ni..year to date kita baru test sekitar 21,000 sample dan ada sekitar 2000 lagi masih menunggu keputusan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayamph most successful troll though I find it fookin' annoyin at times; troller art thou.
Acik2 yang tanak sakit hati, practice selective reading.

Demi kesihatan mental dlm MCO/RMO/PKP/MRO/etc yg diperpanjangkan nih..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:05 PM | Show all posts
Edited by brogi at 26-3-2020 11:08 PM
sayawifenikmie replied at 26-3-2020 10:58 PM
kalau takder lockdown yer penting kenalapsti klyster sebab nak track pembawa yg dikenalpasti d ...

korea boleh saring 20,000 orang  dalam satu hari kalau tak silap saya..teknologi mereka pun tinggi dan rakyat mereka berdisiplin..malaysia belum sampai ke tahap itu..so, saya rasa lockdown atau movement control antara kaedah yang paling sesuai untuk masa ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 26-3-2020 09:36 PM
Saya merasa terharu kerana akhirnya saudara memperoleh celik akal berkaitan akan kemudaratan dan b ...

Dtg dr wuhan la bdoh..dtg dr kapir laknat mcm kau..brambus tlg..dasar kapir
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 26-3-2020 11:12 PM

Punyela bawak bencana puak tablik ni, still nak blame angkara sajat sentuh kaabah ke sys
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2020 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
mh17 replied at 26-3-2020 11:09 PM
Dtg dr wuhan la bdoh..dtg dr kapir laknat mcm kau..brambus tlg..dasar kapir

Dengar cerita meeting g7 baru baru ni mereka xdapat keluarkan statement bersama sebab trumph nak covid-19 dipanggil wuhan virus or china corona tapi negara anggota yg lain xsetuju..

Hang ni agent trumph dekat cari ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:34 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 26-3-2020 10:59 PM
Cadangan yang bernas. Tapi nak kena tunggu kita ada capacity utk test dengan banyak baru boleh ber ...



.... hasbunallah wanikmal wakillll ---- kita sama2 berdoa --- sedih takut semua ada --- hareluap2 kerajaan beli banyak2 test kit -- atau bagi subsidi utk rakyat yg agak mampu utk beli ---- yang MyEg tu --tak sampai 200 satu kit ---- pending approval dari npra -- tapi katanya kurang tepat -- tanya lah kat sg depaguna kaedah apa screening -- huhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:35 PM | Show all posts
brogi replied at 26-3-2020 11:05 PM
korea boleh saring 20,000 orang  dalam satu hari kalau tak silap saya..teknologi mereka pun tinggi ...




yup -- terbaik utk malaysia mengikut kempauan malaysia --- kalau combination lagi kow kow result nya kot .. cepat kita boleh flat kan curve tu --
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:44 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 26-3-2020 10:59 PM
Cadangan yang bernas. Tapi nak kena tunggu kita ada capacity utk test dengan banyak baru boleh ber ...

kalau ade banyak test kit pun tapi ambil masa yang lama untuk dapat keputsan pun tak guna jugak...kalau boleh kerajaan kita dapatkan test kit yang boleh berikan keputusan dalam masa 30 minti..dan yang penting sekali tepat.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tabligh punya pasal geng2 cina dap dah buat modal nak kutuk Islam kat media sosial.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 26-3-2020 09:42 PM
Walaupun cara saudara mengucapkan terima kasih agak unik, saya terimanya dengan senyuman dan mengu ...

Sepet mcm hang ni kat sini boleh la nak tunjuk baik. Sesama leluhur kat forum lain berching chong ling long ting tong kutuk melayu dan islam 24 jam.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:48 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 26-3-2020 11:34 PM
.... hasbunallah wanikmal wakillll ---- kita sama2 berdoa --- sedih takut semua ada --- harelu ...

dengar cerita test kit dekat SG mampu berikan keputusan yang tepat dalam masa 5 minit..tak tau la betul ke tidak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list