Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12298
View
249
Reply

Tangan Terkena Minyak Panas, Fattah Amin Tak Bagi Fazura Masak Lagi

[Copy link]

Author: Cari-Saiful    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 26-3-2020 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Ngeri jgk...igt percikan aje..ambil masa jgk nak baik...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lolipopbiru at 26-3-2020 07:28 PM


9D542983-5C27-41C8-B1D5-958752E7368E.png

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo yg severe burn jgn memandai letak gel gamat, aloe vera or tepung. Cepat2 lalukan air kt tmpt burn tu, kasi air lalu dlm 10 min. Pastu pi emergency ward hospital.
Last yr aku kene air panas gara2 hot bottle pecah masa nak tuam bahu sbb lenguh. Syukur la air panas x msk telinga kalo x pekak kot aku skang.
Air panas jatuh mengalir blkg bdn. Mcm nk pengsan rasanya, cpt2 aku dok bwh shower. Mase tu da start gigil. Then kebetulan hubby pergi opis lmbt, kami pon gegas ke ER. Alhamdulillah, 1st degree burn tp not too serious. Now kulit blakang bdn tu dah sembuh tp jadi putih sgt kulit, berbelang color kulit.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Korang jangan merepek la letak colgate la kicap la tepung la
Mengarut je
Anak i pernah melecur kaki, i lalukan air paip lepas tu terus gi spital
Doktor memang kata tu cara yang betul. Jangan nak sapu kicap colgate bagai
Lepas tu bandage, gelembung tu biar pecah sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
lolipopbiru replied at 26-3-2020 07:22 PM

Takpe ke Faz x gi hosp ni? Takut plk tgk.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Leonclay replied at 26-3-2020 06:17 PM
Pernah minyak panas tumpah..bersihkan & letak minyak gamat..tp x berapa nk menjadi sbb byk..dekat 2  ...

Kakak i kena air panas dari peha ke kaki. Kata dia, patutnya dia duduk je bawah airpaip sejam dua jam. Tapi dia x buat mcm tu. Lepas seminggu tak kering gak gelembung tu, Last2 gi hosp buat operate. Tak selesai gak masalah. Hingga sekarang dia rasa sakit bhgn urat sendi.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sakitnyaaa...tp biasanya...mmg klu kenaa..cepat2 lalukan bwh air...takat ni..x pernh lg sampai gelembung
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
budakpink replied at 26-3-2020 06:55 PM
So lepas ni parut la tangan tu..mesti ade kesan hitang..jatuh la saham..x pe.retis banyak duit leh l ...

Tangan ziana zain sampai skg berparut kesan tertumpah air panas nk bt susu  masa anak kembar nya kecik

Btw gws msfake
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Patut nya pg klinik la klu takut pg hospital
Bkn sikit lecur nya
Aku pn penah kena minyam panas sb goreng hati ayam sial betul meletup kena kt leher dgn tepi kening pedih x bole ckp nasib hilang dah kesan hitam tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini pon news ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Aunty_Acid replied at 26-3-2020 06:24 PM
Belilah air fryer, mengoyeng tanpa minyak,
Sepanjang pkp ni aku asyik tgk go shop dan cj wow shop k ...


Tak nak dh tengok go shop.. Asyik tergoda je... terus beli... tp hujungnya jd tukun kat dapur
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Leonclay replied at 26-3-2020 06:17 PM
Pernah minyak panas tumpah..bersihkan & letak minyak gamat..tp x berapa nk menjadi sbb byk..dekat 2  ...

Tq for the tips
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Apsal aku nmpak dia dgn zahirah dkt nk sama muka...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Xkan la sampai sanggup x gi klinik?? Kalau laki aku.. da lama bebelkan aku.. kalau ada kuman ke ape mana kite tau.. biasa dr akan bg antibiotik skali.. bukan buat dressing aje..?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 26-3-2020 07:54 PM

Ayoo..serius lepuh tu. Faz ni macam mak iols, meletup kena dada. Mak iol macam dah tak berapa alert lagi..iols pun takbagi dia masak2
Kalau kuali basah ada waterdroplets mmg dia meletup. Telur yg dah lama pun kuar air cepat letup. Gws
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Byk petua dpt kt sini. Me kalau kena cpt2 ltk susu pekat manis tu. Biarkan smpai dh xrasa sakit pedih perit tu. Then gently basuh bersih2 tmpt kita kena tu. Result dia gelembung pn x. Parut apatah lgi tiada. Insyaallah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:58 PM | Show all posts
mcmmana minyak boleh meletup? salah satu sebab kalau benda yg kita goreng tu ada air contoh sotong, hati , ikan keli pon suka letup letup. takut iols sesiapa kasi tips camne nak kurangkan letupan
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
lolipopbiru replied at 26-3-2020 07:22 PM

Astaghfirullah..faz pegilah klinik swasta. Saringan covid klinik awam

Faz mesti takut covid masuk melalui luka
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
aemon replied at 26-3-2020 06:00 PM
Dah agak dah thread ni mesti open...btw aku rse dia silap guna vaseline..patutnya lps melecur tu cuc ...

Aku pernah kena. Sbb tu elok location dapur dgn sinki sebelah atau dekat2. Lepas kena minyak tu kat muka terus lari ke sinki gosok muka dgn air and biarkan air mengalir kat muka dekat setengah jam. Jenuhlaaa jugak. Elok takde kesan ape2 alhamdulillah.
Air panas menggelegak pun aku pernah tercurah kat tangan.
Nitric acid 100% pun pernah kena kat kaki sampai berlubang stokin, itu je yg aku buat- gosok air kat tempat yg kena tu cepat2 dan lalukan bawah air paip lama2 sampai setengah jam. Langsung takde parut....
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Antara bahan yg leh letup... hati,keli,kopok lekor,cili sebatang... yg ni tiap kali goreng aku tutup ngan penutup periuk... dah reda dentuman baru aku bukak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list