Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1849
View
133
Reply

[Tempatan] #Dudukrumah #StaywithCARI Jom kongsi apa aktiviti korang buat dirumah semasa PKP

[Copy link]

Author: admin6    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 26-3-2020 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanam sayur, bersihkan kebun sekangkang kera belakang rumah, bungkus hamper, deko rumah, kemas rumah, layan anak kecik, layan kucing 4 ekor, layan suami, masak.. masak.. masak dan masak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:08 PM | Show all posts
munchkin replied at 26-3-2020 09:11 PM
Main piano
Sakat kucing. Kucing kejar, kita lari (exercise kucing).
Main forum

saya ingin menyatakan bahawasanya saya sgt cemburu dgn awak
sbb...... awak ada kucing kat rumah... syurga nyaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 26-3-2020 08:42 PM
Omg
Iols dh craving teloq masin plakk
Esok iols nak carik la..alang alang nak cari barang rumaj

Sedatt sis..makan ngan bubur nasi

Buat salted egg yolks buleh, goreng mini popia salut s.e.y
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 26-3-2020 10:10 PM
Sedatt sis..makan ngan bubur nasi

Buat salted egg yolks buleh, goreng mini popia salut s.e.y

Tapi iols makan putih je
Kuning tak makan..haha
Sebab pwlik je rasa kunig dia tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 26-3-2020 10:08 PM
saya ingin menyatakan bahawasanya saya sgt cemburu dgn awak
sbb...... awak ada kucing kat rumah. ...

Janganlah ckp begitu meow meow. Sedih kita.

Sob sob
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Mkn..tdo..tgk tv..tgk anak..masak..kms rumah..basuh kain..lipat kain..online baca forum..online dgn murid2..mengaji..dll

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
rosmahisham replied at 26-3-2020 09:06 PM
Wah..tanah tu bkn tanah bese2 kn..jenis tnh liat..bestnye x pnh lg buat telur masin mcm ni .leh ju ...

baru belajar buat sis..1st batch. Dah terer sikit nak buat 10 papan huhu

sepatutnya tanah liat tapi iols tadak tanah laterite merah tu. Pakai tanah depan rumah je. Kalau takde tanah doh dia berderai sis..takleh melekat



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 26-3-2020 09:09 PM
Pandainya kimk!!!. Rajin !!!

Tq nak buat stok apocalypse sis
Kut miskin tegar hujung bulan ada bubur nasi dan telur asin
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 26-3-2020 10:20 PM
Tq nak buat stok apocalypse sis  
Kut miskin tegar hujung bulan ada bubur nasi dan telur asin

Kreatif nya u ni.

Sedap tu kimk mkn dgn bubur. My fav. Bubur nyum nyum nyummmm.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 26-3-2020 10:14 PM
Tapi iols makan putih je
Kuning tak makan..haha
Sebab pwlik je rasa kunig dia tu

iols kecik2 dulu takmakan yolk telur masin gak hehe

Cadangnya nak buat bahan nasi kerabu. Sangrai kelapa parut, chicken floss simpan stok. Semua bahan kering tahan lama. Rupanya nasi kerabu ni byk kelebihan



Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:26 PM | Show all posts
pagi dan ptg online dgn student...tanda assessment...sambil2 tu lari ke dapur..masak...solat berjemaah...tgk forum, fb, wasap, ig, twitter, netflix, astro on the go...sambil2 jgk tgk anak2 main lari2 lompat2..bergaduh bergusti...tgk anak2 mengaji..buat latihan...smpi la mlm anak2 tdo awal...dah siang penat buat mcm2 aktiviti...sebenarnya WFH ni agak struggle jugak utk aku...dah tok laki pun WFH dan meeting dari pagi smpi mlm...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:27 PM | Show all posts

hah lah.. igt boleh goyang tetek mcm org lain?  
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cap_ayam at 26-3-2020 10:31 PM

Nak cat pagar tapi belum dapat buat lagi. Cat dah beli 2 minggu lepas. Kawasan rumah saya yang memang sunyi sebelum ni jadi bertambah sunyi. Husband sibuk WFH.. anak2 yang sekolah menengah dah mula dengan kelas online atau homework yang cikgu bagi kat wasap. Anak yang bongsu darjah 1 suka tengok kartun. Biasanya layan kartun dengan dia. Terhibur la jugak layan Grizzy & The Lemmings.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:50 PM | Show all posts
amyza replied at 26-3-2020 03:57 PM
Aman2 scrub badan,takde rushing2 mandi nak pergi kerja

Masak simple2 je pun, habis semua. Kala ...

best kan sis dapat mandi lama2, berlulur berspa dlm bilik air xyah rushing nak siap gi keje.. hahaha.. hari2 lain time weekend pn kadang tak sempat nk rawat diri sgt dah kena catch up dgn keje2 umah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:53 PM | Show all posts
my officemates ada yg merungut kena work from home. bagi i, i'm in heaven! rasa lagi produktif tuk keje and umah lagi ada..pastu lagi rasa sihat sbb makanan, exercise semua terjaga. kalau hari biasa tenaga pun dah takde nk buat semua tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:56 PM | Show all posts
ada my friend start edible garden. semua benda dia tanam dah start bercambah dah hari ke-9 lockdown nie. hujung2 nanti tinggal nak tuai hasil tanaman je. best jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 10:58 PM | Show all posts
Susun balik baju dan tudung ikut color..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by edoraixora at 26-3-2020 11:06 PM

Selain house chores, melayan series...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:13 PM | Show all posts
Edited by FOTHER-MUCKER at 26-3-2020 07:22 AM

Ok ini salah satu aktaviti yanh telah saya habis kan sebentar tadi!

Kerana ada satu teret tu bagi tau tentang telur masin, jadi beberapa hari lepas saya pergi asian store.. nak beli apa apa yang patut untuk disimpan. Jalan jalan dalam store tu saya ternampak ada telur masin...terus saya  ambil dengan tampa membaca  sebarang informasi pada kotak telur masin tu kerana pada waktu itu saya tidak memakai face mask jadi saya nak keluar dari store tu dengan secepat yang mungkin. (Sebenarnya sewaktu saya berada di dalam store tu saya cuba untuk tidak bernafas) tetapi saya menggunakan gloves pakai buang.

Sampai rumah saya  letak dan biarkan sahaja telur tu di atas lantai sehingga hari ini...kekononya takut Covid19 yang ada pada kotak telur tu.  Jadi Pagi tadi saya ambil keputusan untuk merebus telur tu dan saya merebus lebih kurang setengah jam dan Setelah selesai direbus saya membelah dua dengan menggunakan pisau...tetapi telur itu seperti belum masak secukupnya dan egg yolk itu kelihatan oily! Jadi  saya fikir kenapa ianya berminyak dan belum masak sepenuhnya?

  saya ambil kotak telur tu dan membaca informasi pada kotak tu..rupanya ianya adalah Boiled egg yang di import dari China!  Jadi  telur yang telah saya rebus itu sebenarnya boiled egg seperti tetapi Kenapa setelah saya merebus tetapi ianya masih juga tidak menjadi hard boiled egg?. Fikir mungkin ianya telah rosak! Jadi saya bakul sampahkan sahaja.

Jadi..walaupun ianya adalah boiled egg tetapi saya tetap untuk merebus untuk memastikan segala apa apa viruses yang ada pada telur tu mati. Dan untuk kali ini saya cuba merebus lebih kurang 1jam tetapi apa bila selesai direbus saya belah dua tetapi telur tu masih juga kelihatan sama seperti telur yang pertama saya rebus iatu egg yolk seperi belum masak sepenuhnya dan sedikit oily! Jadi saya bakul sampah kan juga,

Saya cuba merebus untuk kali ketiga kali ini saya merebus Dua telur di dalam  pot yang lebih besar ..isi air hampir penuh di dalam pot tu ..bila hampir kering saya tambah air lagi ... saya merebus hampir 2 jam bila saya belah telur tu ianya masih juga seperti  telur pertama dan kedua. Jadi saya fikir mungkin semua telur masin adalah seperti ini ada sedikit oily dan egg yolk tidak akan menjadi keras sepenuhnya.  Jadi  itulah aktiviti saya sebentar tadi. Mungkin saya akan sambung merebus lagi pada hari esok!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 26-3-2020 11:13 PM
Ok ini salah satu aktaviti yanh telah saya habis kan sebentar tadi!

Kerana ada satu teret tu bagi ...

LOL. Hahahadoiiii sis. Sorry gelak tp i find it funny. Sis rajin lg nk cuba. Kalau aku, dah buang terus dah semua.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list