Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1091
View
31
Reply


PKP, Bapa Terpaksa Berhutang Beli Data Untuk Anak Buat Kerja Sekolah Online

[Copy link]

Author: rikuren       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-3-2020 04:16 PM | Show all posts |Read mode




Tempoh perintah pergerakan kawalan oleh kerajaan kerana mahu mengekang penularan wabak COVID-19 disambung dua minggu lagi. Tidak mahu pelajar ketinggalan, ada sesetengah guru mengambil inisiatif mengadakan kelas secara online, melalui e-emel mahupun menerusi aplikasi WhatsApp.


Bagi mereka yang berkemampuan, itu bukanlah satu masalah besar namun, sebaliknya pula bagi ibu bapa yang hanya 'cukup-cukup makan'.


Perkara ini dikongsi Cgu Din di mana rakannya terpaksa meminjam duit membeli tambah nilai kredit kerana anaknya diberi kerja sekolah secara online.


Katanya, dia bekerja sendiri dan duit yang ada sudah digunakan untuk membeli barang keperluan harian.





Kredit foto: Facebook Cgu Din




Hantaran ini menjadi tular dan mengundang pelbagai reaksi para guru dan ibu bapa.



Tak semua hidup senang...





Kredit foto: Facebook Cgu Din




Cikgu risau silibus tak sempat habis, anak-anak nak periksa...










Kredit foto: Facebook Cikgu Mohd Fadhli Salleh



Serba salah dibuatnya. Usaha guru ini membina soalan dan memberi kerja rumah sepatutnya dicontohi dan dipuji. Silapnya, mungkin terlepas pandang akan kemampuan pelajar dan meminta mereka menghantar secara online.


Mungkin juga ibu bapa boleh berbincang dengan guru kaedah terbaik supaya anaknya boleh menghantar kerja sekolah tanpa perlu menggunakan kaedah secara dalam talian buat masa ini kerana kekangan kewangan.


Apapun, kita yang di rumah ini pastikan anak-anak meulangkaji pelajaran walau cikgu tak bagi kerja, ya! - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Xtau la ni citer hasanah ke hape tapi ade je prepaid murah cm digi internet cili padi tu sebulan rm30 je..xpun pilih la bil yg murah cm umobile giler unlimited tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:23 PM | Show all posts
ntahlar, aku pon risau anak2 kat umah da rupa cam zombi
suh masuk kelas online cikgu dia, asik la cikgu tukar classcode
suh belajar ... malas ya amat
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Amboi nak pnjam utk beli makanan ckp je lah. Ko nak download muvi apa smpai rm50??? Kalau celcom ada yg sejam rm1 unlimited data. Ke main pubg?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 26-3-2020 04:21 PM
Xtau la ni citer hasanah ke hape tapi ade je prepaid murah cm digi internet cili padi tu sebulan rm3 ...

I vote hasanah. Mcm dkt benang lg 1 tu yg family i kenal miskin jgk tp isi rumah 3-4 org bersmartphone. Main game, online jah. Golongan b40 ni jarang i tgk yg henset xmelekat dkt tgn.

Btw, celcom ada pelan internet 1jam rm1 unlimited data. Aku m40 pon xguna smpai rm50 utk internet. Internet tu pulak guna utk cari duit. Nampak kan kenapa b40 tetap di b40? Kenapa selalu mntk bantuan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:55 PM | Show all posts
harap jangan guna pula utk melayani PH
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk subsribe internet sebulan rm130 pun tak mampu namun gigih ko membiak kan
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
aku cikgu sekolah siap download nota & kuiz lagi kat anak murid aku di google classroom tu.. invite sesorang by email... cikgu yg cari anak murid plak huhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ytl offer 40GB data free n free card.

Okey, ini bagus. YTL beri DATA INTERNET PERCUMA sebanyak 40gb. Banyakkk tu.

Boleh anak-anak guna untuk belajar secara online, submit kerja rumah dan sebagainya. Jangan buat tengok drama Korea dan main TikTok pula.

Siapa yang akan dapat? Semua murid sekolah kerajaan Malaysia. Ibu bapa hanya perlu register dan buat permohonan.

Klik link di bawah untuk mohon Free 40GB data & Sumber Pembelajaran untuk semua murid sekolah kerajaan. Ibubapa boleh mohon sekarang di :

https://shop.yes.my/shop/onlineSaleRegister.do?itemCode=100358Y

Hanya perlu masukkan ic parents dan kemudian masukkan details lain yang diminta.

Manfaatkan sepenuhnya ya kemudahan percuma ini. War-warkan juga pada orang lain biar semua tahu dan ambil peluang ini segera.

Terima kasih YTL atas usaha murni ini.

#stayathome
#MFS

T.me/MohdFadliSalleh
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:32 PM | Show all posts
Budak2 mana faham kesusahan orang tuanya.  Dah ada data digunakanya pulak untuk benda lain sampai habis, tu belum lagi yang cuba2 curi wifi jiran.  Kan dah menganggu jiran nak wfh.  Negara kita bukan semua tempat ada kemudahan wifi percuma.  Bila berlaku wabak macam sekarang ni nak belajar atas talian pasti akan ada masaalah kalau mereka bukan dari keluarga berkemampuan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau betul untuk beli data, minta terus topupkan masuk henfon.. Jangan bagi cash.

Entahlah...belum pun 31MAC dah bermacam perangai wujud!
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada juga parents yg tak update dgn perkembangan it.
Mcm pakcik ai. Dia sibuk dgn warung roti canai...dia mana tau sgt psl pakej2 murah data ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
cikgu kelas anak aku bagi link tp link x available..lepas tu asyik2 meremind dlm watsap group yg dia sendiri je yg boleh post.d personel watsap x reply.hehh..apa apa je la..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah anak i yg darjah 6 ada juga buat benda ni tapi tak diwajibkan. Siapa2 yg mampu sediakan internet n gajet utk anak boleh la join. Yang lain tu boleh je study buku teks or buat latihan kat buku mcm biasa.

Tapi sekolah anak i yang SBP memang wajibkan online classroom. Siap ada jadual n support group kat telegram lagi. So dari pukul 8 am sampai 4 pm memang dia menghadap laptop je la.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian. Si bapa sanggup meminjam semata-mata nak bagi anak buat homework guna data Internet.

Tapi yang aku geram, ada juga yang family kedeks yang ampun. Hutang tak bayor alasan tkde duit.
Tapi anak kecik2 berhp bagai.
Ke hulu ke hilir pegang hp.
Grrr
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:45 PM | Show all posts
risiko bekerja sendiri... financial planning kene ade backup... xde bukak acct dgn kwsp lagi masak... tua mane nk cekau sara diri... dpt anak mengenang jasa untung laa... dpt xleh diharap yg pompuan kawin jd surirumah memang xde laa nk hulur2 kt parents...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:46 PM | Show all posts
Edited by binipopeye at 26-3-2020 07:48 PM
anony-mous replied at 26-3-2020 04:35 PM
Amboi nak pnjam utk beli makanan ckp je lah. Ko nak download muvi apa smpai rm50??? Kalau celcom ada ...

khenss... yg keje sendiri kene hati2 time masak...
a1.GIF
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 07:46 PM | Show all posts
kesiannya...smoga keluarga tu dibukakan pintu rezeki dan anaknya menjdi orang bijak pandai membela family


ni yg aku geram ngan ank aku ni.org lain pyala berhutang..ni dh ada internet keje sekolah pn lmbat tgok
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu disuruh oleh org atasan...

Cikgu pun kalau boleh xnak pun bg keje yg perlu susah2 kan ibubapa beli data bagai...

Tp kalau cikgu tak ikut arahan org atas... hmmm... paham2 je la...

Jadi ibubapa pun jgn menggelabah sangat. Kalau rasa terbeban nak beli data ... suruh la anak ulangkaji belajar guna buku.... cikgu yg bijak takkan marah kalau budak tu tak siap...  

Cikgu din yg sibuk2 viralkan benda ni ko dah kenapa? Benda bole settle ko nak besar2 kan pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2020 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by umbut at 26-3-2020 09:42 PM

Anak2 aku byk homework... bagus dari main game tgk tv... homework via email classroom....anak2 nak belajar.... jimat2 lah yg pki data... bukak dan save... jgn ko ber ig bagai
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list